Social

La Izbiște, raionul Criuleni, curtea școlii va fi amenajată cu ajutorul Guvernului Elveției

13 asociații de băștinași din Republica Moldova vor beneficia de granturi în valoare de 9.000 USD fiecare, acordate în cadrul proiectului PNUD „Consolidarea coeziunii sociale prin participare incluzivă și cetățeni implicați”, finanțat de Guvernul Elveției.

Datorită suportului acordat de PNUD și Elveția, la Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești va fi înființat un centru de zi pentru vârstnici, iar la Sărata Veche, raionul Florești, vor fi dezvoltate servicii alternative de terapie și educație pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. La Corjeuți, raionul Briceni, va fi susținut turismul rural prin crearea unui traseu turistic, amenajarea foișoarelor ş.a. La Nimoreni, raionul Ialoveni, va fi îmbunătățită gestionarea deșeurilor în comunitate, prin procurarea a 400 de containere.

La Cobîlea, raionul Șoldănești vor fi amenajate zone de recreere, iar la Sipoteni, raionul Călărași și Puhăceni, raionul Anenii Noi vor fi instalate rampe de acces la instituții publice. La Copceac, UTA Găgăuzia și Mileștii Mici, raionul Ialoveni, va fi amenajat parcul central, a Răciula, raionul Călărași, va fi renovat stadionul din localitate.

La Izbiște, raionul Criuleni, va fi amenajată curtea școlii.

sursa foto:PNUD

Asociațiile de băștinași vor primi asistență financiară pentru a implementa, în parteneriat cu administrațiile publice locale, inițiative care vor promova dezvoltarea durabilă, vor contribui la fortificarea coeziunii sociale și la participarea populației la luarea deciziilor.

„Este foarte important ca, în baza unei cooperări eficiente între asociații de băștinași și autorități publice locale și implicării diasporei, să fie create premise la nivel local pentru a sprijini comunitățile în promovarea practicilor democratice și îmbunătățirea participării publice în procesul de dezvoltare. Prin înmânarea acestor certificate de grant, se încurajează crearea unui mediu mai favorabil pentru dezvoltarea comunităților reziliente și democratice din Moldova”, a spus Guido Beltrani, Directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

„Împreună cu Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare și Guvernul Republicii Moldova, am implementat intervenții care au îmbunătățit condițiile de viață și serviciile publice locale pentru peste 120 de comunități și 500.000 de persoane. Acest lucru a fost posibil și datorită implicării asociațiilor de băștinași din întreaga țară în mobilizarea localnicilor și diasporei pentru a se implica în dezvoltarea comunităților lor de origine. Suntem mândri să continuăm să le susținem eforturile și să oferim sprijin pentru 13 inițiative derulate de asociațiile de băștinași pentru a consolida legăturile comunitare, pentru a încuraja dialogul între diverse grupuri și pentru a le permite oamenilor să participe activ la guvernarea locală”, a menționat Seher Ariner, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

„Acest suport financiar ne va ajuta să amenajăm o rampă de acces în incinta Casei de Cultură din Puhăceni pentru ca să facilităm accesul persoanelor cu dizabilități și altor grupuri de persoane cu mobilitate redusă sau părinți cu cărucioare la activitățile planificate în cadrul Clubului de seniori și de juniori și la serviciile prestate de asociația de băștinași care se află în incinta instituției. Astfel, se asigură participarea egală la evenimente și activități, incluziunea socială și egalitatea de șanse a membrilor comunității”, explică Ana Plămădeală, directoare executivă a Asociației de băștinași „Puhoacea Nistreană”.

Proiectul „Consolidarea coeziunii sociale prin participare incluzivă și cetățeni implicați” contribuie la sporirea cooperării și fortificarea coeziunii sociale, prin implicarea membrilor diasporei, a migranților reveniți.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button