La Işnovăţ, sătencele omagiate prin slăvirea Mironosiţelor

Mai suntem în perioada sărbătorilor pascale și suntem tentați să urmăm exemplul naturii și să dăm suflu nou tradițiilor vechi. În calendarul creștin a treia duminică după Înviere e declarată Duminica Mironosiţelor. E o zi specială în care creștinii aduc un omagiu femeilor, care, sfidând pericolul persecutărilor, s-au dus cu mir și alifii, în revărsatul zorilor, să ungă, conform tradiției, trupul lui  Iisus Cel răstignit şi pus în mormânt și, care involuntar au devenit mărturisitoare ale învierii  Mântuitorului, după cum spun sfintele scripturi. 

DSCN3703

În timp, Duminica Mironosițelor a devenit nu doar un prilej de invocare a respectului  pentru acele ucenice devotate și neînfricate, ci și o ocazie de omagiere a tuturor femeilor creștine pentru dragoste, devotament, curaj, spre deosebire de ziua de 8 martie  care are la bază o rebeliune. La Ișnovăț, unde obiceiurile și tradițiile populare mai sunt în vogă, a fost organizată în incinta Casei de cultură a doua ediție a sărbătorii „Slăvite sunteţi între femei, femei mironosiţe”. Organizatorii, oameni de cultură din localitate, au avut grijă să vină în faţa spectatorilor nu doar cu un program artistic răvăşitor, dar şi cu un decor pe cinste, rupt parcă din trecutul îndepărtat al Ierusalimului de acum două mii de ani.

Cele peste 200 de doamne și domnișoare, prezente în sală, au fost receptive la evoluarea membrilor ansamblului “Muguraşii” de la gimnaziul din localitate, ce a inclus cântece deosebite cu tematică religioasă. Colectivul etnofolcloric “Florile dalbe”, care timp de mai multe decenii bucură melomanii nu doar din Işnovăţ, ci şi din întreg raionul, de asemenea, a venit cu un repertoriu bogat de doine şi balade autentice.

Despre femeie, dragoste, frumuseţe şi veşnicia, care s-a născut la sat, a cântat şi a încântat publicul interpretul de muzică uşoară, originar din s. Hârtopul Mare, Sergiu Catărău, iar ansamblul de dans popular “Ţărăncuţa” din s. Slobozia Duşca a încins atmosfera cu o suită de dansuri.

DSCN3707

Cu prilejul frumoasei sărbători, ișnovețencele  au fost felicitate de primarul localităţii, Andrei Duca, consăteanul Veaceslav Sprâncean, lector universitar, oaspeţii speciali, consilierul raional, Iurie Andriuţă şi blogherul,  Veaceslav Burlacu.

Binecuvântând această festivitate, parohul bisericii din localitate , preotul Vasile Enache, spunea: “Femeile mironosiţe reprezintă modele de credinţă jertfelnică, de mărturisire curajoasă şi de cinstire statornică a lui Hristos. Prin exemplul lor, ele au încurajat de-a lungul timpului pe mamele creştine şi pe femeile evlavioase să fie tari în credinţă şi să-şi închine viaţa lui Hristos Cel răstignit şi înviat, atât în Familie, cât şi în Biserică. Evenimentul de astăzi e o mărturie concludentă în acest sens, un impuls de a păstra vie amintirea femeilor mironosiţe și a întrezări calitățile lor în chipurile contemporanelor noastre.”

Text şi fotografii de Gh. Motricală

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *