La Hruşova s-a născut un club al fotografilor

La Hrușova, pe data de 11 septembrie, beneficiarii Centrului   de  Zi ,,Încredere” , împreună cu un grup de elevi ai gimnaziului, s-au adunat în incinta Bibliotecii Publice pentru a realiza multe lucruri frumoase.

În acea zi s-a dat Startul Proiectului “CALEIDOSCOPUL VESEL”, în cadrul căruia copiii l-au salutat pe oaspetele binevenit – un tânăr fotograf, îmbrăcat în haine de epocă, care a adus o cutie magică, rolul revenindu-i elevului cl a 6-a, Răilean Ruslan. Găsind răspunsul la o ghicitoare, cei prezenți au descoperit obiectul ascuns în interiorul cutiei magice-un APARAT DE FOTOGRAFIAT, cu ajutorul căruia  redăm lumea din jur și surprindem momentele interesante din viața noastră.

k

Cei prezenți – copiii de la Centrul de Zi, elevii, profesoriii, au aflat că acest aparat de fotografiat este un minigrant câștigat în cadrul proiectului “Îmbunătățirea situației copiilor și tinerilor cu CES (SuppSEN 2)”, implementat de către Reprezentanța Asociației Obștești “Hilfswerk Austria” în Republica Moldova, reprezentată de directorul Natalia Mihailov. În cadrul manifestării artistice s-a înființat Clubul “TÎNĂRUL FOTOGRAF”, în care vor activa două echip: “CREATIVE GRUP” (elevi cu vârsta între 11-16 ani) și ,,FOTOMAGICA” (beneficiarii Centrului de zi –vârsta de 7-16 ani).

Echipa “Fotomagica” a pregătit un minispectacol despre culoare, invitându-i pe toți la Balul culorilor. Ei ne-au amintit că Teoria sau Roata culorilor, inventată de Isaac Newton, a apărut din simpla nevoie de a arăta cu ușurință relațiile dintre culori. Despre regula fundamentală a acestei teorii – că sînt trei culori ce nu pot fi obținute din combinarea altor culori: roșu, galben și albastru, fiind cunoscute ca și culori primare și despre combinația dintre culori, cei prezenți le-au aflat, vizionînd un filmuleț educativ în desen animat “Despre culoare”.  Magdalena Baran, eleva cl. 8-a, fiind deja și o membră activă a Clubului, a pregătit un slaid  cu cele mai importante noțiuni ale activității organizate. Echipa “Creative Grup” a pregătit informații despre Fotografie: când a fost inventată și ce rol are în viața fiecărui om. Astfel, cei prezenți au aflat că Fotografia  este nu doar o știință, dar și o artă de a vedea lumea altfel, fiind totodată și o pasiune tot mai răspândită în rândul tinerilor.

După cum Caleidoscopul reflectă o multitudine de culori, îmbinându-le în mod miraculos,  în diverse imagini simetrice prin rotirea ei, tot aşa și Fotografia, fiind o imagine a realității, îmbină armonios culorile și reflectă, într-un mod minunat, lumea din jurul nostru așa cum este-viu colorată, bucurându-ne ochii și viața. Copiii au ajuns la ideea că prin obiectivul aparatului de captat imagini putem vedea viața mult mai frumoasă,  imortaliza momente fascinante, care deseori le trecem cu vederea.

Toți s-au simțit bine, s-au distrat și au conștientizat că, împărtășind un hobby comun, pot realiza împreună multe lucruri frumoase și pot face lumea mai bună.

Lilia Baran, șefa Bibliotecii Publice Hruşova

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *