EC JuniorEducaţie

La Hîrtopul Mic tinerii au ridicat arborele speranței

Din 21 octombrie 2021, tinerii din Hîrtopul Mic au, oficial, un spațiu doar al lor. E vorba de un teren deodihnă pentru care au decorat un perete, dificil de vopsit sau văruit, și care din spusele lor, era foarte urât. Apoi ajutați de profesorul de educație tehnologică Mihai Matei au confecționat mese și scaune din palete.
Au desenat pe perete un copac cu litere și ramurile copacului includ inscripția „Învățătura este temelia vieții”. În partea dreaptă sus au desenat un soare, iar sub soare au scris: „Creativitatea este o extensie a entuziasmului nostru.”

Îndrumați de profesoara Ecaterina Grama-Țurcan și tânăra lideră Mădălina Spivacencu, aceștia au muncit cu sârg și au reușit.
Mădălina Spivacencu spunea: ”Prin implicarea în acest proiect am înțeles un singur lucru, că dacă vom munci, vom ajunge la un rezultat care-i va uimi pe toți. Rezultatele proiectelor au un impact major în consolidarea unei societăți cât mai creative și motivaționale pentru noi, tinerii, în care să ne simțim bine, să acceptăm și să fim acceptați. E nevoie să ne unim eforturile și să colaborăm cu ceilalți tineri activi din comunitate ca să implementăm mai multe proiecte, pentru a diversifica multitudinea de activități şi ateliere pentru a motiva tinerii din comunitate să se implice cât mai activ şi cât mai productiv în viața socială și culturală din localitate”.
Deși a avut mai multă bătaie de cap, coordonatoarea de proiect Ecaterina Grama-Țurcan spune: ”Tinerii din Hârtopul Mare au oportunitatea să frecventeze Centrul de Tineret. Unii tineri din Hârtopul Mic, având biciclete, circulă la Centrul de Tineret din Hârtopul Mare, iar alții nu au această oportunitate. De aceea în curtea gimnaziului au amenajat un spațiu, unde pot să se întâlnească sâmbăta și duminica pentru a se odihni, a citi cărți, a practica jocuri intelectuale ca: șah, dame, jocuri de masă, a desfășura diferite activități educative. Au amenajat un spațiu cu bănci de odihnă, urne, mese, pe care le-au colorat frumos. Din cauza restricțiilor pe timp de pandemie, a scăzut conexiunea dintre diferite grupuri de tineri. Spațiul cu activități în aer liber îi va ajuta să restabilească un grad înalt de conexiune și faptul că este în aer liber oferă posibilitatea de fi folosit ca alternativă activităților de clasă.”

Directoarea gimnaziului Hârtopul Mic, dna Grati Valentina, salută inițiativa tinerilor remarcând: ”Demult tineretul trebuie să se manifeste mai activ. Această inițiativă este binevenită, deoarece contribuie la dezvoltarea comunității, consolidarea colectivului de elevi și cadre didactice. Acest proiect a necesitat o muncă enormă, implicând și părinții elevilor, administrația publică locală, factori de decizie de rang raional.”
Reprezentantul Direcției Educație Criuleni, dl. Vladimir Soltanici, a menționat că Hârtopul Mic este o
localitate specifică, unde au fost implementate mai multe proiecte și se bucură de reușitele acestora.
Proiectul ”OurParK” ,a fost elaborat de Grupul de inițiativă ”IMPACT” Hârtopul Mic în cadrul Programului ”You Create”, susținut de către Tdh Moldova prin Fondul comun privind dezvoltarea Centrelor de tineret și consolidarea participării și implicării civice a tinerilor din Republica Moldova.
În cadrul instruirilor hârtopenii au beneficiat de suportul Centrului de Tineret ”Universul Tinerilor” din Criuleni, iar directorul acestuia, Eduard Soltanici, și-a exprimat satisfacția pentru cununa efortului depus de tineri și îndrumătorii lor, invocând starea de lucruri inițială raportată la final.
Ceremonia de deschidere a ”OurParK” a culminat cu un program artistic prezentat de ansamblul ” Băștinașii”, conducător artistic Lidia Stavilă.

Bîtca Mihaela, stagiară în cadrul proiectului „Est-Curier Junior”

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Sprijin pentru mass media din Moldova și eforturi inovatoare de educație mediatică”, finanțat de Agenția Suedeză pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională și implementat de Internews în Moldova, ce are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, care oferă cetățenilor acces la o diversitate de perspective și reduce vulnerabilitatea sectorului mediatic la interesele politice și economice.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button