La Cimişeni a fost lovit un arbitru

Un caz ieşit din comun a avut loc duminica trecută, la Cimișeni, în meciul Campionatului raional de fotbal, etapa  a IX-a, între echipele din Cimișeni și Boșcana. După ce atacantul echipei din Boșcana a marcat al treilea gol în poarta adversarilor, fotbaliștii echipei gazde, înfuriați, s-au îndreptat spre arbitru-tușier, Nicolae Batiujanschi și l-au doborât la pământ, lovindu-l agresiv cu pumnii.

Actul de huliganism s-a petrecut în vizorul suporterilor locali și celor veniți din Boșcana. Fotbaliștii din Cimișeni în acel moment erau foarte agresivi și cu greu au fost calmați de localnici.

Ceea ce a avut loc în satul Cimișeni pe 5 iulie nu poate fi trecut cu vederea. În această localitate s-a format o echipă bună de fotbal, însă, comportamentul unor jucători în timpul meciurilor de acasă lasă mult de dorit. Actul de huliganizm, altfel nu-l putem numi, al fotbaliștilor din Cimișeni, știrbește imaginea întregii echipe de fotbal din sat. Fotbalul e o competiție sportivă și dacă arbitrul a și greșit, nu înseamnă că trebuie de atacat cu pumnii, pentru a căuta dreptatea. Așa ceva nu se poate! Pur și simplu nu se poate, or, un astfel de comportament ştirbeşte imaginea localității Cimișeni cu mulți oameni deștepți și buni la suflet. Prin faptul că fotbaliștii localnici au sărit cu pumnii la arbitrul competiției sportive de fotbal demonstrează nivelul lor de cultură. Apropo, echipa din Cimișeni prima a deschis scorul 1-0. Mai mult ca atât, fotbaliștii localnici au avut mai multe ocazii de a trimite balonul în poarta adversarilor. Însă tehnica executării loviturilor pe poartă a jucătorilor din Cimișeni lasă de dorit. Doar un fapt: la scorul 1-3 fotbalistul echipei gazdă ratează șansa de a înscrie gol din penalti… Oare arbitrii au fost de vină că balonul lovit de picorul fotbalistului din Cimișeni a trecul pe lângă bară?

DSC_4680

Echipa din Bălăbăneşti, în centru – primarul Ion Nistrean.

Meciul s-a terminat, însă, dispoziția spectatorilor din Cimișeni, printre care erau și copii, a fost stricată de jocul slab al fotbaliștilor localnici și de incidentul cu agresiunea asupra arbitrilor. Și încă ceva. Terenul de fotbal din Cimișeni în ziua meciului din campionat nu a fost marcat cum prevede regulamentul. Cele 4 fanioane la colțurile terenului de fotbal nu erau de mărimea standard. La meci nu a fost prezent reprezentantul poliției și medicul. Din aceste motive arbitrii meciului aveau tot dreptul să contramandeze joaca. Însă  specialiștii nu au mers la asta, ci au dorit ca ziua de duminică, 5 iulie, la Cimișeni să fie o sărbătoare a fotbalului. Cazul cu comportarea nesportivă a echipei de fotbal de la Cimișeni necesită examinare în Comitetul Executiv al Campionatului raional de fotbal. Cu atât mai mult, cazuri similare au avut loc la meciurile de fotbal organizate şi desfăşurate şi în alte localități ale raionului Criuleni.

În aceiași zi am asistat și la meciul de fotbal din localitatea Bălăbănești, unde într-o zonă pitorească, pe stadionul pregătit de Mihai Cazac, lucrătorul responsabil de terenul de fotbal, s-a disputat meciul dintre echipa locală și formația din satul Onițcani.

DSC_4681

Echipa de fotbal din localitatea Oniţcani

Înainte de meci am discutat cu primarul satului Bălăbănești, Ion Nistreanu, care mi-a povestit despre ce se prevede pentru îmbunătățirea vieții sătenilor, despre echipa localnică, și despre susținerea fotbaliștilor și a specialistului responsabil pe sport din localitate, Anatol Farguțu. Cum s-ar zice, oameni de omenie, simpli și modești, care se străduie să organizeze localnicilor în zilele de duminică sărbători sportive și sărbători ale tradițiilor naționale. În luna septembrie, urmează să ne întâlnim la sărbătoarea cultural-sportivă, care se v-a desfășura pe stadionul din localitate de Hramul satului Bălăbănești.

Apropo, meciul de fotbal Bălăbănești – Onițcani, arbitrat de Eudochim Tataru, s-a încheiat cu scorul de 3-1 în favoarea oaspeților. Înfrângerea i-a întristat pe fotbaliștii din Bălăbănești, dar ei nu au avut reproșuri faţă de arbitru. «Băieții din Onițcani au jucat mai bine astăzi. Noi vom analiza jocul nostru și vom face concluziile de rigoare», – spune căpitanul echipei gazde, Gheorghe Barbacari.

În aceeași zi la Zaicana echipa locală a învins formația din Jevreni cu 3-1. Meciul dintre echipele Pașcani și Mășcăuți a fost transferat pe altă dată.

Actualmente în fruntea clasamentului raional de fotbal se află echipele Hârtopul Mare, Zăicana și Boșcana, care au acumulat câte 16 puncte, urmate de formațiile Pașcani și Onițcani cu câte 11 puncte. Echipele Bălăbănești și Mășcăuți au accumulate câte 9 puncte, urmate de echipele Slobozia Dușca și Cimișeni cu câte 7 puncte fiecare. Pe locul 10 în clasament cu 4 puncte acumulate se află echipa din Jevreni.

 

V. TURTA

Foto de autor

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *