La Boșcana cresc roșii frumoase și gustoase

Primele 20 tone de roșii de soiuri timpurii au fost recoltate și realizate consumatorilor de către legumicultorii ce muncesc la complexul de sere din localitatea Boșcana.

Munca lucrătorilor din sere, care a început din toamna anului trecut, bucură cu o roadă bogată de roșii frumoase și foarte gustoase. Producția din Boșcana este realizată nu doar în Moldova, ci și peste hotarele țării.

DSC_0034

După cum ne-a informat Valentina Moscul, șefa complexului de sere legumicole din Boșcana, în gospodăria administrată de dumneaei muncesc oameni harnici și gospodari din sat, care cunosc bine legumicultura în spaţii protejate. De cu toamnă au fost aduse îngrășămintele organice, care au fost introduse în sol. Mecanizatorii cu tehnica specială au afânat solul, iar un grup de femei s-a ocupat de creșterea și îngrijirea rasadului.  În ianuarie-februarie legumicultorii au sădit răsadul, au instalat și reglat sistemul de irijare a plantelor prin picurare. Apoi, zi de zi a urmat îngrijirea plantelor, conform tehnologiei de creștere a legumelor în sere, și în iunie roșiile au început să se coacă.

Munca migăloasă a legumicultorilor a adus roada multașteptată. Actualmente tufele de pătlăgele sunt pline de ciorchini cu roșii. Într-o seră observ un grup de tineri legumicultori, care se ocupă de legarea în verde, ruperea așa numiților «buhăieși»…

- E foarte important să lichidăm la timp «buhăieșii» de pe plante, – ne lămurește Daniela Chironeţ, – ca ei să nu consume seva necesară pentru formarea roșiilor. Alături de mine muncesc cu străduință tinerele legumicultoare Ana Caza, Dolea Chironeţ, Natalia Rusu, Tanea Paval. Ne bucurăm de roada care se formează în sere. Roșiile realizate ne vor aduce bani. Înseamnă că pentru munca noastră vom fi remunerate.

La o altă seră un grup de muncitori încarcă într-un autocar lăzile împachetate frumos cu roșii:

DSC_0045

- Producția noastră de roșii e bine cunoscută de consumatorii nu doar din republică, ci și din Belarus. Roșiile sunt mășcate, frumoase și gustoase. Săptămâna viitoare feciorul Marcel va însoți autocarul cu producția legumicolă din sere, care pleacă spre Belarus, – ne-a înformat Valentina Moscul.

La complexul de sere legumicole din Boșcana muncește și soțul doamnei Valentina – Victor Moscul. El are grijă ca tehnica și toate mecanismele de irigare prin picurare să funcționeze bine. Împreună cu muncitorii  Victor Moscul a amenajat cu dale strada centrală a serelor, acum se construiește și se amenajează calea de acces spre complex.

Legumicultotii de la complexul de sere legumicole din Boșcana pe zi ce trece majorează volumul de roșii strânse și realizate. Până la sfârșitul lunii iulie se planifică de realizat consumatorilor circa 40 tone de roșii timpurii. În lunile august-septembrie vor da în pârg şi vor fi culese roșiile de soiuri târzii.

Valeriu TURTA

Foto de autor

În imagine:  1. Șefa serielor din Boșcana, Valentina Moscul demonstrează roada bogată de roșii;

2. Un grup de legumicultori, la legatul în verde a tufelor de roșii.

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *