CulturalSocial

Izbiște este inclus în proiectul „Discover Moldova”

Recent un grup de  adolescenți din s. Izbiște  au avut parte de un training în domeniul protecției mediului, culminat cu o acțiune de salubrizare, urmată de o drumeție de vis prin localitate, multe senzații tari, priveliști minunate, interacțiune cu diferite culturi, idei, multe provocări, dar cel mai important este că au înțeles că de fiecare în parte depinde starea mediului înconjurător.

„Schimbarea Începe cu noi: fii tu cel care are grijă de sănătatea mediului înconjurător” – a fost genericul trainingului organizat  în incinta Bibliotecii Publice Izbiște, de un grup de studenți  din Turcia și Moldova, voluntari în Organizația Nonguvernamentală AIESEC.(AIESEC este o platformă globală prin care tinerii își dezvoltă potențialul de lider prin stagii internaționale și oportunități de voluntariat,care pledează pentru pace și un mediu sănătos de viață)

Voluntarii au vorbit copiilor despre fenomenul încălzirii globale, rolul omului în păstrarea mediului ambiant. Studenții turci au pus în discuție incendiile ce au loc în țara lor: cauzele și efectele acestor dezastre naturale.Cei peste 20 de copii prezenți la seminar, au făcut cunoștință cu multă informație ce ține de ecologie și au adresat întrebări, și-au împărtășit din experiența lor,acțiuni simple, dar care pot avea efect asupra sănătății mediului. A folosi o sticluță pentru apă un timp mai îndelungat, a împacheta produsele în hârtie sau carton, a economisi apa potabilă, a folosi becuri energetice econome de tip LED, a nu arunca gunoi în natură sunt câteva exemple concrete cu care micii izbișteni speră că pot ameliora starea mediului și opri fenomenul încălzirii globale.

Instruirea a avut loc în limba engleză, traducătorii fiind tot din rândul studenților. În pauzele muzicale au evoluat Sorin Rusu, voce și chitară, și Mînza Anastasia cu piesa „Codrii Mei Batrani”.

După training, copiii împreună cu voluntarii de la AIESEC, au participat la o acțiune de salubrizare în localitate. Divizați în două echipe, au strâns deșeurile din plastic de la cele de la două izvoare și de pe malul pârâiașul din sat. Au umplut vreo 25 de saci cu deșeuri plastice. Mănușile și sacii au fost contribuția  Primăriei Izbiște.

 După acțiunea de  salubrizare a urmat o excursie prin localitate împreună cu copiii participanți la activității. Au fost vizitate casa veche de peste 120 de ani a doamnei Cebotari Fevronia, biserica din localitate, după care au parcurs un traseu turistic la iazurile și pădurea de la Zdoroaca. Au avut parte și de  un popas în cadrul căruia au savurat porumb fiert, legume și fructe autohtone. Nu au  lipsit voia bună, cântecele și speranța unei noi revederi.

Mînza Anastasia, originară din Izbiște, studentă la ASEM și voluntară în cadrul AIESEC a destăinuit: „Astfel de instruiri au avut loc în mai multe localități din republică. Mi-am dorit nespus ca acest proiect să vină și în localitatea mea de baștină. Este o inițiativă nobilă și sper să fie aplicată în practică deoarece contează fiecare efort în salvarea și protecția mediului. Totodată sunt nespus de bucuroasă că prietenii mei, studenții străini, au descoperit pitorească localitate, împreună cu ei am redescoperit-o și eu”.

 

Și deoarece AISCEC este inițiatoarea proiectului „Discover Moldova”, un proiect care dorește să promoveze turismul local, au hotărât să includă și pitoreasca localitate Izbiște în acest proiect.

 

Alexandru Rusu

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button