Iurie Andriuţă a fost ales preşedinte al raionului Criuleni

 Duminică, 5 iulie, 2015, consilierii aleşi de către cetăţenii raionului Criuleni s-au reunit în cea de-a treia şedinţă, de data aceasta – deliberativă, consemnându-şi prezenţa 32 de consilieri din 33.

Alexandru Semionov, funcţionar al Comisiei Electorale Centrale, a invitat trei consilieri – cel mai în vârstă şi doi, cei mai tineri consilieri, pentru a prezida şedinţa. Astfel, Ivan Semeniuc, Dorina Druţî şi Marcel Untilă, s-au alăturat Dianei Rusu, suplinitorul funcţiilor de secretar al Consiliului Raional, la masa prezidiului, după care a dat citire deciziei Judecătoriei Criuleni din 23 iunie 2015 cu privire la validarea mandatelor de consilieri raionali în Consiliul de legislatura a XXV-a, şi le-a înmânat consilierilor legitimaţiile. Alexandru Semionov a mulţumit pentru munca executată profesionist membrilor Consiliului Electoral de Circumscripţie Criuleni nr. 12, în persoana Ludmilei Cotelinaia, remarcând aprecierea prestaţiei lor inclusiv de către observatorii internaţionali, acreditaţi în teritoriu.

DSCN4134

Iurie Andriuţă, preşedintele raionului Criuleni

Ivan Semeniuc a continuat şedinţa cu punerea în discuţie a următoarelor subiecte – 2)despre  constituirea fracţiunilor, a alianţelor, a blocurilor şi 3) iniţierea constituirii comisiilor consultative de specialitate. Consilierii au decis prin vot unanim că numărul de comisii de specialitate va rămâne acelaşi ca şi în Consiliul precedent – cinci: 1. economie, industrie, agricultură, comerţ; 2: planificare, finanţe, buget, investiţii; 3: învăţământ, cultură, tineret şi sport, medicină şi protecţie socială; 4. construcţii, amenajarea teritoriului, protecţia mediului; 5. probleme juridice, numiri, disciplină, etică, administraţie, menţinerea ordinii publice, drept, interpelări şi petiţii.

A urmat declararea constituirii fracţiunilor. Dumitru Goncearenco a anunţat despre constituirea fracţiunii PCRM în număr de 5 persoane, cu persoana sa preşedinte, fracţiunea PDM va avea 6 consilieri, preşedinte al fracţiunii fiind desemnat Veaceslav Burlac, fracţiunea PL din 5 consilieri îl va avea preşedinte pe Oleg Ogor. Ceilalţi consilieri nu au anunţat aderarea la vreo fracţiune. Ghenadie Cazacu a venit cu un apel către fracţiunile déjà consituite să discute şi să constituie o alianţă pro-europeană în consiliu, şi a anunţat că consilierii PLDM încă nu au constituit fracţiunea. Înainte de încheierea şedinţei Vitalie Rotaru a înaintat de la numele colegilor un demers cu 12 semnături prin care cere convocarea următoarei şedinţe peste o săptămână, pe data de 13 iulie. Consilierii PDM au înaintat preşedintelui şedinţei un demers prin care cer convocarea şedinţei extraordinare a CR Criuleni peste o oră după încheierea şedinţei de constituire. Demersul PDM a fost susţinut de consilierii PCRM, PL, PPEM, PSRM (20 semnături).

DSCN4132

Consiliul raional de legislatura a XXV-a

Peste o oră, în cadrul şedinţei a II-a extraordinare, preşedinte al căreia a fost ales Veaceslav Burlac (PDM), 30 consilieri au pus în discuţie alegerea preşedintelui raionului şi a vice-preşedinţilor. Cu votul a 18 consilieri PDM; PL; PCRM şi PPEM “Iurie Leancă”, preşedinte al raionului a fost ales Iurie Andriuţă, candidatul propus de PDM. Consilierii PLDM l-au desemnat în calitate de candidat la funcţia de preşedinte pe Oleg Ogor, însă, acesta, remarcând unicitatea şansei, şi-a retras candidatura. Consilierii PSRM nu au participat la vot, iar consilierul din partea PN a lipsit de la şedinţă.

Proaspătul peşedinte ales, Iurie Andriuţă, a propus să fie numiţi trei vice-preşedinţi ai raionului, pe când ex-preşedintele, Vitalie Rotaru, a propus ca din considerente de economie a surselor administrative, să se limiteze la două funcţii. Consilierii au acceptat, prin vot majoritar, varianta cu trei vice-preşedinţi. În aşa mod, cu susţinerea a 18 consilieri, vice-preşedinţi au fost desemnaţi Oleg Ogor (PL), Dionis Urîtu (BE PEEM) şi Vitalie Verebceanu (PCRM).

Lidia Brânză l-a felicitat pe Iurie Andriuţă, i-a urat succese, sugerându-i să fie preşedintele întregului raion. În primul său discurs în calitate de preşedinte de raion, Iurie Andriuţă a mulţumit colegilor pentru încrederea pe care i-au acordat-o şi a promis că întreg raion va fi în condiţii egale.

Solicitat de jurnalişti să spună, dacă este de accord cu faptul că nici un membru PLDM nu se regăseşte în conducerea raionului, Vitalie Rotaru, consilier raional şi ex-preşedinte de raion, a spus că aceasta a fost voinţa consilierilor, iar consilierii au fost aleşi de către cetăţenii din raion. Întrebat de ce a propus un membru PL la funcţia de preşedinte al raionului, Rotaru a spus că aşa se face în politică, ca să fie căutat un compromis şi să fie asigurat cursul pro-european al ţării.

Iurie Andriuţă a declarat presei că alegerea sa, în funcţie a fost o realitate pregătită din timp, şi că îşi propune să îndreptăţească aşteptările alegătorilor, să asigure colaborarea tuturor fracţiunilor, indiferent de votul de azi. Printre primele lucruri pe care şi le propune este să facă o analiză a bazei financiare, ce poate fi realizat imediat, care se va realiza mai târziu. În privinţa remanierilor, Iurie Andriuţă a spus că acestea vor avea loc doar acolo, unde este nevoie de specialişti calificaţi, făcând abstracţie de modelul “să fie ai noştri”, şi să aducă raionului beneficii prin munca sa. Referitor la alianţe în consiliu, Iurie Andriuţă a spus că o alianţă oficial nu este formată, este o susţinere acordată candidaturii PDM din partea celorlalte partide şi că pledează pentru faptul ca 33 de consilieri aleşi să fie responsabili în egală măsură pentru starea lucrurilor din raion, or, fiecare mandat este delegat de populaţie.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *