Timp de peste 40 de ani Școala profesională din Criuleni oferă tine-rilor oportunitatea de a deveni buni meseriași: tencuitor, designer vestimentar, lăcătuș auto, electro-gazo-sudor, plăcător-mozaicar, ope-rator la calculator ș.a. Deși aici sunt pregătiți tineri și tinere din întreaga republică cei mai mulți, totuși, vin din satele raioanelor Criuleni și Dubăsari. E și cazul grupei SM-11 anul 1 în care toți cei 25 viitori gazo-electro-sudori au decis să nu plece prea departe de casă, alegând Școala profesională.
Surprinși în timpul unei lecții practice, maistrul în producere, Mihai Moldovan, spune că posibilitățile instituției permit elevilor însușirea deprinderilor profesionale începând cu primele lecții de teorie și practice.
– Astăzi, bunăoară, – spune Mihai Moldovan, – exersăm tranșarea, pilierea și găurirea metalelor. Astfel având la îndemână un semifabricat elevii noștri îl pilesc de corozie, îl șlefuiesc bine până îl aduc la dimensiunile indicate în desenul tehnic. Și așa etapă cu etapă până ajung să însușească toate secretele meseriei. Evident, dacă se străduie și au interes.
Maxim Temciuc, deși e la început de cale, știe bine de ce a ales Școala profesională din Criuleni și unde vrea să ajungă.
– Mă strădui să fiu atent la tot ce ni se spune atât în timpul lecțiilor teoretice, cât și celor practice – spune Maxim. – Nu e ușor, dar totul e posibil. Ideea de a îmbrățișa acestă profesie mi-au sugerat-o părinții. Acum nu regret și cred că a fost o alegere bună. În dependență de nivelul de calificare pe care îl voi obține, voi reuși să-mi continuu munca în domeniu, fie aici în țară, fie peste hotarele ei, – zice Maxim.
Amintim aici că la Școala profesională din Criuleni, pe lângă profesia la care visează, elevii sunt asigurați cu bursă, hrană și cazare gratuită. După trei ani de studii absolvenții susțin examenul de calificare, partea teoretică și practică și se pot angaja în cadrul întreprinderilor din domeniu din țară și de peste hotare sau să practice activități individuale antreprenoriale de prestare a serviciilor de sudare.
Text și fotografii de
Gh. Motricală
Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.