Întru neuitarea Patriarhului

Actorul Eugeniu Ureche ar fi împlinit 98 de ani.S-a născut pe data de 20 martie 1917, la Hârtopul Mare, Criuleni, pe atunci centru de voloste, unde neamul Ureche avea trainice rădăcini.

Marele artist basarabean nu mai este printre noi fizic, dar îi simțim prezența  prin arta lui, personajele din teatru şi film, ariile de operă şi melodiile interpretate de el, precum şi în lucrările din domeniul artelor plastice, devenite parte a tezaurului spiritual al neamului. Marele maestru profesa un teatru al nobleţei, un teatru elevat şi aristocratic. A fost un mare estetic şi de aceea Eugeniu Ureche nu trebuie ales sau decretat patriarh al teatrului din Moldova, fiindca el s-a născut Patriarh şi a dus greul acestei cruci în pofida tuturor intemperiilor politice, care ne-au decimat fiinţa naţională. Pentru menţinerea veşnic vie a imaginii lui Eugeniu Ureche, precum şi pentru cunoaşterea mai profundă a creaţiei sale, la Hârtopul Mare a devenit déjà o tradiţie Concursul Raional al Declamatorilor cu genericul “Eugeniu Ureche – un munte de talent”.

HIRTOP

Ediţia a IV-a Concursului Raional al Declamatorilor, închinat actorului, regizorului, scenografului şi maestrului în arte plastice Eugeniu Ureche, s-a desfăşurat pe data de 31 martie 2015 în incinta Bibliotecii Publice Hârtopul Mare cu susţinerea financiară a primariei comunei.

La concurs au participat declamatori din satele raionului Criuleni. Membrii juriului pe parcursul a două ore, cât a durat concursul, au dat dovadă de maximă atenţie, au respectat criteriile de aprecire şi au desemnat câştigătorii.

Premiul special a fost înmânat  Mădalinei Stavilă, Hârtopul Mare, şi Adelinei Saviţki de la Râşcova, premiul III a fost câştigat de Antonela Chetreanu de la Izbişte şi Chiriţa Marina de la Hârtopul Mic, premiul II – Sprincean Daniela de la Işnovăţ şi Eugenia Matei, Hârtopul Mic, iar pe  primul loc s-au clasat  Popescu Marin de la Hârtopul Mic şi Malai Daniel, Hârtopul Mare. Buna dispoziţie a fost însufleţită de Mirela Loghin de la Izbişte cu câteva piese interpretate la chitară, şi de către Vitalie Bâtca de la Hârtopul Mare cu câteva melodii la acordeon.Toţi participanţii au primit diplome şi premii. Am rămas plăcut impresionată de străduința cu care aceşti talentaţi copii s-au pregătit de concurs şi le mulţumesc profesorilor care i-au ajutat. În special, le mulţumesc şi colegilor mei: Tatiana Ciobanu de la Râşcova, Iulia Donţu de la Işnovăţ şi Alexandru Rusu de la Izbişte, pentru colaborare fructuoasă. Sper că acest concurs va avea continuitate, deoarece descoperim talente şi creăm copiilor un mediu bun de educare.

 Cornelia Catărău

În imagine: participanții la concursul “Eugeniu Ureche – un munte de talent”,

ediția 2015

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *