DubăsariEst-CurierSocial

Între oportunități și posibilități

Teoretic, agricultorii din raionul Dubăsari nu ar trebui să aibă frică de secetă. 68 la sută din suprafața agricolă a raionului este pasibilă irigării, adică 11204 ha din 16 410 ha.

Omuletul cu bura

Această oportunitate, însă, nu este valorificată.  Petru Porubin, specialist la Direcţia agricultură şi cadastru a CR Dubăsari, relatează că în 2015 au fost irigate numai 2324 ha, inclusiv 570 ha la Holercani şi 1754 ha la Coşniţa, ceea ce constituie doar 20 % din suprafaţa totală disponibilă pentru irigare. Motive sunt atât subiective, cât și obiective. Principalele pricini sunt, după părerea specialistului, legate de posibilitățile economice și tehnice ale potențialilor utilizatori de apă. Majoritatea agenţilor economici nu dispun de utilaj de irigare, nu sunt cotractate volumele de apă pentru irigare din cauza costului mare a unui metru cub de apă pentru irigare, conductele de distribuire a apei sunt uzate şi pe parcursul exploatării lor apar deseori fisuri, care creează pierderea momentului potrivit pentru irigare. Pentru a găsi calea de compromis și a ameliora starea de lucruri, în anul curent, în scopul majorării suprafeţelor  irigate, Direcţia agricultură şi cadastru (şef S. Guvir), a organizat o şedinţă de lucru cu prestatorii de apă pentru irigare. Au fost discutate pe larg toate cerinţele tehnico – normative şi condiţiile de aprovizionare cu apă pentru irigare în sezonul agricol 2016.

S-a menționat că schimbarea depinde de politicile statale față de agricultură, asigurarea subvențiilor pentru irigare, care deocamdată, în lipsa bugetului de stat, reprezintă o incertitudine.

Apropo, în raionul Dubăsari figurează cinci  staţiuni centrale de irigare, şi anume:  Staţiunea Dubăsari – Roghi (şef AIPRE Dubăsari Nicolae Cozlovschi), care asigură cu apă pentru irigare suprafeţele din  partea stângă a Nistrului, circa 5376 ha, inclusiv, cele amplasate după traseul Tiraspol-Rîbniţa, care la moment sunt sub interdicţia de prelucrare din partea autorităţilor transnistrene; Staţiunea Holercani, STI Chişinău (administrator Igor Suruceanu), care furnizează apă pentru irigare pe circa 2716  ha din partea dreaptă a Nistrului; Staţiunea centralizată Coşniţa – AUAI (director executiv Nicolae Rusu), complet restabilită prin intermediul  Proiectului  „Compact” şi care livrează apă pentru irigarea a  circa  2840 ha. Staţiunea de pompare Ustia (administrator Semion Urîtu), are o suprafaţă de irigare de circa  62  ha. Staţiunea de pompare Doroţcaia (administrator Valeriu Filipenco), cu o suprafaţă de acoperire de circa 210 ha, este parte a cotei valorice a proprietarilor, dar actualmente este deteriorată şi decompletată.

E. Alexei

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button