Sănătate

Intoxicație în grup la sanatoriu

29 de persoane s-au intoxicat cu alimente la sanatoriului din satul Hârjauca, raionul Călărași,  anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

Informăm că în perioada 07-11 august a fost înregistrat un caz de toxiinfecție alimentară de grup în rândul beneficiarilor sanatoriului din satul Hârjauca, raionul Călărași, cu implicarea în procesul epidemic a 29 de persoane aflate la tratament în perioada respectivă”, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică

Bolnavii, care s-au adresat la medicii din sanatoriu, prezentau febră, slăbiciuni generale, greață, tremor și diaree frecventă.

S-a stabilit diagnosticul primar ”enterită acută”. În cadrul anchetei epidemiologice, s-a constatat că pacienții s-au alimentat la cantina sanatoriului, consumând gulaș din carne, fileu de găină și biftec copt. La 17 dintre pacienții examinați bacteriologic s-a depistat Salmonella enteriditis” precizează ANSP.

Ancheta epidemiologică a cazului continuă.

În context, în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu următoarele recomandări ce țin de:

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:
2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:
Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.
Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.
Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.
3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:
Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.
Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70 .
Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60℃.
4. Respectarea regulilor de păstrare a produselor alimentare:
Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.
Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5).
Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60 înainte de a fi servite.
Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.
Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.
Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.
A folosi apa și materia primă sigure.

În cazul apariției semnelor clinice de boli diareice acute (BDA) nu se permite auto-tratamentul,  mai ales când aceste simptome se dezvoltă la copii, ci de recomandă consultarea de urgență a medicului de familie.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button