Întâlnire cu copilăria

Sâmbătă, 25 aprilie, în incinta Bibliotecii publice”Tamara Isac”din Criuleni, s-a desfășurat cea de-a XXV-a ediție a Concursului literar ”La izvoarele înțelepciunii ”.De această dată elevi din clasele a VI-a – a VIII-a din instituțiile de învățământ ale raionului Criuleni s-au întâlnit cu Copilăria, atât de frumos și de captivant descrisă de celebrul scriitor american Mark Twain,care recent a împlinit 180 de ani de la naștere.

Minunatele aventuri ale prințului și cerșetorului, ale lui Tom Sawyer și Huckleberry Finn, ale sclavului Jim și ale Yankeului,au fost temele de discuție în cadrul concursului.

de cRIU 2

Elevii, pasionați de literatura de valoare, s-au întrecut în erudiție, demonstrând nu numai cunoașterea pe dinafară a operei lui Mark Twain, dar și cea a problemelor majore, care sunt abordate în aceste cărți pentru copii și adolescenți: relațiile dintre părinți și copii, sclavia, antagonismul dintre clase în societatea medievală și cea burgheză etc.Însă, cel mai mult, pe elevi i-au impresionat trăsăturile de caracter ale protagoniștilor, care nu se deosebesc cu nimic nici de Nică a lui Ion Creangă, nici chiar de  copiii contemporani: toți sunt la fel de curioși, setoși de aventuri și năzbâtii, mari născocitori de jocuri, plini de fantezie debordantă, dar și la fel de mărinimoși, buni la inimă, săritori la nevoie, într-un cuvânt – adevărați umaniști.

În urma celor trei etape ale concursului, au fost selectați concurenții cei mai buni dintre cei buni, locurile fiind repartizate după cum urmează: Rânja Laura (clasa a VIII-A, Liceul Teoretic ”Boris Dînga”Criuleni) și  Bogaciov Corina (clasa a VIII-B, Liceul Teoretic ”Boris Dînga” Criuleni) s-au plasat pe locul I. Scobioală Marina (cl. a VIII-a, Liceul Teoretic Dubăsarii-Vechi) și  Fondos Liviu (cl. a VIII-a,  Gimnaziul Slobozia -Dușca) au ocupat locul II, iar  Școda Alina (cl.a VII-a,Gimnaziul Ratuș)  și Compan Valeria (cl. a VI-a,  Gimnaziul Slobozia -Dușca) s-au învrednicit de locul III. Elevii Busuioc Maria (Hârtopul Mare), Guzun Nadejda (Ratuș),Chirița Ionela (Zăicana), Bujor Zinaida (Măgdăcești), Sagaidac Augustina (Măgdăcești) și Calcavura Dorin (Hrușova) au primit mențiuni. Toți acești elevi s-au învrednicit de Diplome de onoare, premii bănești și cărți. Însă nici cei care nu au avut norocul să ocupe vreun loc nu au plecat cu mâna goală, lor le-au fost înmânate Diplome de participare și câte o carte.

de cRIULENI 1

Pentru deținătoarele  locului I, Rânja Laura și Bogaciov Corina, întâlnirea cu Copilăria nu se termină aici. Ele vor participa la etapa republicană a Concursului literar ”La izvoarele înțelepciunii”, care va avea loc la Chișinău pe data de 16 mai 2015. Nu ne rămâne decît să le urăm succese și baftă !

Tatiana Ursu,  bibliotecară, grad I de calificare, Liceul Teoretic ”Boris Dînga”Criuleni

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *