Ecologic

Inspectorii de mediu din Criuleni au intrat din nou în apă

Săptămâna aceasta colaboratorii Inspecției pentru Protecția Mediului Criuleni au dedicat-o asanării râului Răut prin demolarea gardurilor construite ilegal și salubrizarea fâșiei reverane. Au început de la Mașcăuți și zi de zi, ajutați de câțiva voluntari, ce sunt în mare parte membri ai familiilor lor ajută Răutul să ajungă mai curat în r. Nistru. ”Surprizele” sunt atât de multe încât Primăriile Jevreni și Mașcăuți le-au acordat și transport pentru evacuarea lor. De mai mulți ani se vorbește despre impactul negativ al gardurilor instalate în apa Răutului, despre importanța respectării mediului ambiant și efectul avertizărilor încă nu este cel scontat. În ultimii zece ani au fost demontate sute de punți și garduri, dar acestea încă nu au dispărut.

Un mășcăuțan ne-a explicat că îngrădirea râului e o practică învechită: ”De când e satul se fac gardurile acestea, că lumea caută o sursă de existență. Mai mult chiar, locuitorii s. Butuceni, care nu au pământuri tot din albia Răutului se hrăneau. Gardurile se pun pentru a prinde mai ușor pește cu ”fatca”. Când ajunge peștele la gard vede obstacol și caută trecătoarea, astfel ajunge în ”fatcă”. Nu-i o practică bună, că se oprește și gunoiul în aceste garduri, se încetinește și cursul apei, dar lumea renunță cu greu la ele din cauza lipsei mijloacelor de existență”.

Inspectorii pentru Protecția Mediului din Criuleni sunt optimiști că Răutul va fi salvat și nu va muri cum s-a întâmplat cu r. Bâc.

E. Chiriac

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button