Înhumarea banilor publici pe bulevardul Biruința va continua? Ce părere au aleşii locali?

 Am solicitat consilierilor primăriei Criuleni, să ne spună cât de informaţi sunt despre proiectul promovat de primarul Dumitru Simon şi ce părere au despre utilitatea acestui proiect, durabilitatea şi finalitatea lui. Majorittea consilierilor intervievaţi sunt membri ai comisiei funciare şi amenajarea teritoriului.

Oleg Tataru, consilier PL: „Eu n-am participat la toate şedinţele. Despre proiectul propus de primar nu spun că e bun. Părerea mea este că trebuie să prindem apele pe strada Viilor, acolo să facem un canal de scurgere, sau drenaj. Despre pomparea din rezervor – la noi cum se face: dacă se strică ceva, nu se mai repară, aşa şi rămâne în pământ. Eu sunt de acord cu părerea consilierului Colesnicenco”.

Nicolae Grati, consilier PSRM, membru al comisiei: „S-a discutat problema. Am propus să vină un proiectant. Tot orăşelul se îneacă când plouă. Soluţia – nu ştiu ce, dar ceva trebuie de făcut. Cum a spus şi primarul – câţi primari au fost până acum … dar ceva trebuie de făcut”.

Oleg Cojocaru, consilier PLDM, membru al comisiei: „Proiectul se discută, încă nu este o decizie finală. În opinia mea, cea mai bună variantă este ca fiecare stradă să aibă scurgere naturală. Ştiu că proiectul se execută. Eu n-am participat la şedinţa comisiei unde s-a discutat acest lucru. Poate preşedintele comisiei cunoaşte mai multe”.

Valeriu Iurcu, consilier PL, membru al comisiei: „S-a discutat la consiliu această varianta, dar eu personal nu sunt de acord cu această modalitate. În opinia mea, apele trebuie direcţionate spre canal de pe străzile de sus. Când am fost cu comisia pe acest sector, am spus că trebuie de văzut, de unde vin apele când plouă. Ceea ce se însearcă, pur şi simplu n-o să funcţioneze. La noi tare multe lucruri se îngroapă în pământ şi nu mai funcţionează. Pompa costă bani, lucrul costă bani. Eu şi atunci am spus, că trebuie să mai discutăm şi alte soluţii”.

Alexandru Şapovalov, consilier PCRM, preşedintele comisiei funciare şi amenajarea teritoriului: „La ultima comisie funciară s-a examinat cererea vânzării unei bucăţi de teren de lângă şcoala primară şi noi n-am dat curs acestei cereri, pentru că nu avem o claritate despre unde va fi rezervorul de acumulare şi ce va fi până la urmă. Eu nu ştiu cum o să lucreze cu pompa, dar cei din primărie m-au încredinţat, că totul va fi bine. Părerea mea, este că trebuie să facem un proiect de evacuare a apelor pe tot oraşul. Avem vreo patru zone care sunt inundate: oraşul vechi, centrul, stradaŞtefan-Cel-Mare şi fosta uzină de furaje. Dar acest proiect e foarte costisitor. Proiectul pe care îl promovează domnul primar este „cum să eliberăm urgent bulevardul Biruinţa de înec”. Alte proiecte sunt foarte costisitoare. Alte discuţii la consiliu n-au fost, pe acest subiect, doar specialistul în construcţii a spus că proiectul se află în procesul de lucru, adică deja se execută”.

După ce a vizionat discuţia plasată pe pagina web a ziarului „Est-Curier”, unde au fost solicitate opiniile specialiştilor din domeniul drumurilor, Alexandru Şapovalov a revenit cu un telefion să ne spună, că specialiştii propun soluţii pentru tot oraşul, nu doar pentru bulevardul Biruinţa, iar proiectul promovat de primar se referă la o porţiune îngustă de drum, la o problemă doar, nu la toate. Întrebat în ce loc anume va fi săpată groapa de acumulare şi cum vor face autorităţile ca apele să vină direct în ea şi să nu treacă pe alături, Alexandru Şapovalov a spus că se va mai informa, pentru că nu are o viziune clară, care este finalitatea proiectului, va fi o groapă săpată sau două, va clarifica toate detaliile.

Vladimir Paladi, membru al comisiei buget şi economie, în trecut – primar care a încercat să remedieze situaţia,  întrebat care este opinia dumisale despre utilitatea proiectului, a spus: „Alocarea a 15.000 de lei pentru proiect s-a discutat prin luna august. Evacuarea naturală nu este posibilă, de aceea rămâne să se facă o groapă care să fie curăţită la timp şi să funcţioneze pe durată lungă această construcţie”. Întrebat dacă știe în ce loc va fi construită această groapă de acumulare, ex-primarul Paladi a spus că cei de la „Iprocom” acuma lucrează asupra proiectului, ei urmează să stăbilească locul. „Soluţia nu este rea sau de-o vară. Noi când am făcut două gropi acolo de vreo 5-6 m adâncime, ele au lucrat, practic, patru ani de zile şi n-a fost nimic rău. Pe urmă ele s-au umplut cu nămol. Trebuiau curăţite şi folosite mai departe, dar acest lucru nu s-a făcut la timp. Este o ieşire din situaţie pe o perioadă de 10-15 ani, dar acest lucru trebuie făcut până la renovarea bulevardului”, a adăugat Paladi.forare bulevard

Mihail Colesnicenco, consilier PPEM, în campania electorală spunea că ştie cum să procedeze pentru a nu permite inundarea bulevardului şi promitea chiar soluţionarea problemei în primele o sută de zile, în cazul în care câştiga mandatul. Solicitat de „Est-Curier” să spună părerea despre soluţia propusă de actualul primar, a spus: „Foarte proastă şi n-aş vedea perspectiva acestei idei, deoarece nu-i normal să acumulezi apa într-o groapă săpată, să instalezi pompe care costă bani, deservirea pompelor costă bani, o persoană care să le deservească trebuie plătită. Apele pot fi redirecţionate din deal, să curgă direct în Nistru. La penultima şedinţă eu am mai ridicat o dată problema şi mi-am exprimat dezacordul faţă de această idee năstruşnică. Funcţionarii au spus să stau liniştit că voi fi implicat în procesul de proiectare, împreună cu specialiştii de la institutul de proiectare. N-am fost informat, dar la altă şedinţă am înţeles din discuţiile consilierilor că deja procesul de proiectare se desfăşoară”.

 

Între timp luni dimineaţă o maşină specializată de forare lucra pe bulevard, iar specialiştii care o deserveau au spus că sunt chemaţi să ia probe de sol, dar nu ştiau cu ce scop.

Solicitat să ne explice, care a fost sarcina echipei de forare, Dumitru Simon a spus că primăria doar vrea să facă un lucru bun, să rezolve o problemă pe care nimeni n-a rezolvat-o de ani de zile pe bulevard, şi să nu mai deranjăm consilierii, ceea ce în viziunea lui, nu este serios din partea noastră.

 Apa se scurge de pe străzile superioare, se adună în preajma Şcolii Primare şi provoacă incomodităţi mari copiilor, orăşenilor care se deplasează zilnic pe aici. Şefii care circulă cu maşinile nu au cum să cunoască problemele pietonilor simpli. Majoritatea dintre responsabilii, care au pârghii să intervină cu soluţii pentru a capta apele şi a le direcţiona în Nistru, circulă pe maşini de serviciu, alimentate din bani publici. Copiii – ei merg pe garduri…

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *