Informații actualizate privind controlul infecției prin Coronavirusul de tip nou, la nivel național

Potrivit informaţiei distribuite de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, despre  situaţia privind infecţia prin Coronavirus de tip nou, în cadrul ședinței Punctului Focal, din dimineaţa zilei de 10 martie, 2020, au fost stabilite măsuri suplimentare de prevenire și control al infecției cu noul tip de Coronavirus pe teritoriul Republicii Moldova, în vederea limitării răspândirii infecției.

covid

În acest sens, vor fi fortificate măsurile profilactice în instituțiile educaționale și consolidate punctele de trecere a frontierei cu personal medical, astfel încât, cazurile suspecte de infecție prin Coronavirusul de tip nou să fie determinate eficient și rapid.

Totodată a fost discutat și decis, conform recomandărilor OMS, anularea manifestărilor  publice în masă.

La fel, începând cu ziua de ieri, fișele epidemiologice care le completează pasagerii reveniți din zonele de risc au fost modificate. A fost introdusă obligativitatea pasagerului de a respecta recomandările medicului de familie privind izolarea la domiciliu timp de 14 zile,  întreprinderea tuturor măsurile de precauție și de a declara pe propria răspundere corectitudinea informațiilor furnizate. Informațiile false vor fi sancționate conform legislației în vigoare.

În ultimele 24h, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate 12 cazuri suspecte de infectare cu COVID-19, dintre care zece adulți și doi copii. Pacienții  sunt internați în cadrul IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorba și Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii.

Viorica Dumbrăveanu a menționat că toate instituțiile spitalicești strategice sunt dotate cu paturi suficiente pentru gestionarea situației, în caz de necesitate.

Conform datelor Poliției de Frontieră, în ultimele 24 ore, pe teritoriul țării au intrat 18 232 persoane, dintre care 238 persoane sunt revenite din Italia. Total fișe epidemiologice completate 4235 persoane.

Agenţia Naţională de Sănătate Publică informează că instituțiile strategice pentru internarea persoanelor suspecte și infectate cu COVID-19, sunt Spitalul Clinic de Boli Infecțioase  “Toma  Ciorbă”, Spitalul Clinic municipal de Boli Contagioase pentru Copii, iar în cazurile grave sunt Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului pentru copii. De asemenea, au fost desemnate alte instituții spitalicești de rezervă, precum Spitalul Clinic al MSMPS și Maternitatea Nr. 2 pentru gravide. Potrivit aceleiaşi surse, la momentul actual, în teritoriu, au fost transmise peste 10 mii de fișe epidemiologice. Sub monitorizarea medicilor de familie se află peste 5 mii de persoane.

CERINŢE CĂTRE CETĂŢENII REVENIŢI DIN ZONELE DE RISC:

Pentru prevenirea răspândirii infecției prin Coronavirus de tip nou, MSMPS îndeamnă persoanele care revin din zonele cu izbucniri în focare de COVID-19, să respecte următoarele reguli:

Persoanele care nu prezintă simptome asociate cu infecția Coronavirus de tip nou, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de COVID-19, sau care au avut contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, trebuie să se autoizoleze la domiciliu și să contacteze imediat medicul de familie, pentru a fi supravegheate la domiciliu pentru 14 zile. La necesitate, medicul de familie va elibera certificatul medical pentru a fi prezentat la locul de muncă, sau la studii. Persoanele se vor supune zilnic termometriei și evaluării la simptomele unei infecții respiratorii acute.

Persoanele cu simptome ale infecției respiratorii acute, revenite din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, sau care au fost în contact cu o persoană bolnavă de COVID-19, sunt apreciate ca ,,persoane suspecte la infecția COVID-19” și

– Sunt izolate de celelalte persoane;

– Este solicitat serviciul 112 pentru transportarea acestora în cadrul instituției specializate spitalicești;

– Este prelevată proba pentru COVID-19;

– Sunt izolate în condițiile spitalului specializat pînă la precizarea diagnosticului.

Toate persoanele care revin din regiunile cu izbucniri în focare de Coronavirus de tip nou, trebuie să completeze, la zona de trecere a frontierei, fișele epidemiologice, cu indicarea corectă a datelor personale și a regiunii geografice din care revin. Fișele se transmit către echipele medicilor de familie din teritoriu pentru asigurarea supravegherii la domiciliu a persoanelor, timp de 14 zile.

Recomandările OMS cu referire la călătoriile internaționale și prevenirea cazurilor de infecție cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV) în rândul populației

 

Aceste recomandări vizează reducerea riscului de transmitere a infecțiilor respiratorii acute în timpul deplasării în sau din zonele afectate prin:

  • Evitarea călătoriilor în țările țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou dacă nu este o necesitate stringentă.
  • Evitarea contactului strâns cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute.
  • Spălarea frecventă a mâinilor, în special după contactul direct cu persoanele bolnave sau cu mediul lor.
  • Evitarea contactului neprotejat cu animale de la ferme sau cu animalele sălbatice.
  • Persoanele cu simptome de infecție respiratorie acută ar trebui să practice eticheta tusei (mențineți distanța, acoperiți nasul și gura în timpul tusei și strănuturilor cu îmbrăcăminte sau șervețele de unică folosință și spălați mâinile).
  • La întoarcere din țările/regiunile unde circulă Coronavirusul de tip nou, se recomandă automonitorizarea stării de sănătate pe o perioadă de 14 zile, și în caz de apariție a simptomelor clinice descrise mai sus, este recomadată adresarea la medicul de famili

SURSA: www.ansp.md, www.ms.gov.md

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *