Est-Curier

Încă o încercare de demitere a lui Pavel Spînu a eşuat: nu s-au acumulat voturile necesare (video)

Primul subiect de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Coniliului raional din 9 februarie a fost demiterea lui Pavel Spînu, preşedintele raionului. Subiectul este deschis încă din decembrie, demersul consilierilor a fost depus şi semnat de către 17 din ei, cu tot cu notă informativă.

Motivele din care se cere demisia lui Pavel Spînu, inclusiv de către consilierii care au votat pentru alegerea lui, la finele anului 2019, sunt neputinţa de a coagula o majoritate în consiliu, că nu a reuşit să aşeze la o masă oponenţii politici,  lipsa investiţiilor în raion, probleme la instituţiile subordonate, inclusiv în aparatul preşedintelui, în care ar avea loc neînţelegeri, după cum susţinea Andrei Rubanovici, PSRM, care a ieşit la tribună să apere poziţia majorităţii (vezi filmul).

Discuţiile şi votul pe primul subiect: 

 

Gulii
Mihai Gulîi, consilier PPDA, in prim-plan

 

Natalia Efros-Bujor, PLDM, a spus că nu sunt suficienţi consilieri la şedinţă şi nu vor întruni voturile necesare pentru demitere, de aceea i-a sugerat preşedintelui să se retragă din funcţie independent, or va fi demis, mai devreme sau mai târziu, pentru că nemulţumirea fierbe.

Iurie Morari, PSRM, a amintit că doar datorită consilierilor care au format o majoritate, a fost votat bugetul pentru 2021, şi nu este cazul să fie învinuiţi socialiştii de toare relele şi să nu se menţioneze şi faptele lor bune, şi a mai invocat prezenţa unor „interese meschine”.

Şi pe 9 februarie, şi mai devreme, cu alte ocazii, Pavel Spînu a replicat că acea notă informativă nu corespunde realităţii, abundă în informaţii false, este tendenţioasă şi denigratoare, iar formulările, în special afirmaţia că ar fi o „catatrofă” a raionului – lipsite de orice respect, şi cineva doreşte cu orice preţ demiterea sa. În ce priveşte lucrul aparatului, la care s-a referit unul din consilierii ce au semnat pentru demitere, acesta ar fi lucrat „mai bine ca niciodată, decât pe vremea altor preşedinţi, deoarece este completat cu cadre care lucrează la randamentul necesar”, a spus Spînu. „Procurarea automobilelor pe timp de pandemie – un fals total! În anul 2020 unităţi de transport consiliul raional nu a procurat. Când scrieţi aşa note informative, mai gândiţi-vă la conţinutul lor! Nu este adevărat că anul teecut banii neutilizaţi au fost retraşi de la consiliul Nu este adevărat! Operaţi cu date adevărate!” – spunea în replică preşedintele Spînu.

IMG_0714

În apărarea fostului său coleg de fracţiune a luat cuvânt consilierul Mihai Gulîi, PPDA: „Unicul lucru pe care vreau să-l zic: dacă cineva, la concret, poate să spună că dl Spînu a făcut vreun abuz de lege, vre-un interes de cartel sau al cuiva, a încălcat legea măcar într-un punct, că a făcut scheme”ţie acolo, dar vezi aici oleacă otcat încoace”… or poate nu vă convine că nu tremură la microfon cu paharul să râdă toată Moldova de dânsul? Daţi-i voie să facă! Eu îmi depun mandatul, dacă cineva vine şi spune, că domnul preşedinte a încălcat legea, a făcut un interes personal, scheme, chestii, cum se făcea până acuma!”

„Starea proastă a şcolilor a fost responsabilitatea vicepreşedinţilor demişi” –a replicat Colecsnicenco Mihail, consilier din aceeaşi fracţiune.

Când a început procedura de vot, secretarul consiliului Diana Rusu i-a întrebat pe consilieri, pe cine au de gând să numească suplinitor al atribuţiilor, atâta timp cât în raion nu sunt vice-preşedinţi, la care independentul Veaceslav Burlac a propus ca suplinitor al atribuţiilor să fie secretarul consiliului raional. Întrebată dacă acceptă propunerea, Diana Rusu a spus că „plec în concediu de boală”, dacă consilierii o obligă.

Într-un final, pentru demitere s-au ridicat 18 mâini, ceilalţi consilieri s-au abţinut sau au fost împotrivă. La şedinţă au fost prezenţi 31 de consilieri, iar pentru demitere erau necesare 22 de voturi.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere.

Articole asemănătoare

Back to top button