Deciziile Guvernului RM din 29 iunie despre extinderea perioadei pentru efectuarea procedurilor de vămuire fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică, cu condiția rămânerii mărfurilor pe teritoriul necontrolat de către organele constituționale, au avut efect.
Ca replică la acordarea posibilității agenților economici și instituțiilor publice din raioanele de est ale țării de a traversa punctele comune de trecere a frontierei de stat Pervomaisk-Cuciurgan, Goianul Nou-Platonovo și Novosavițkoe-Cuciurgan până la data de 31 ianuarie 2023, cu efectuarea procedurilor de vămuire fără perceperea drepturilor de import sau export, fără aplicarea măsurilor de politică economică, Tiraspolul le dă voie și agricultorilor din raionul Dubăsari să treacă șoseaua Tiraspol- Camenca.
La 30 iunie Biroul pentru politici de Reintegrare (BPR) vine cu o veste bună pentru cei peste 5000 de proprietari de terenuri agricole din raionul Dubăsari amplasate peste traseul Camenca-Tiraspol. ”Urmare a dialogului desfășurat la nivel de reprezentanți politici în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, cu implicarea Președinției în exercițiu a OSCE, Misiunii OSCE în Republica Moldova și a partenerilor internaționali relevanți, astăzi negociatorul principal de la Tiraspol a informat despre aprobarea unei ”decizii”, prin care se va asigura prelungirea, până în data de 31 august curent, a termenului de acțiune al Deciziei protocolare „Cu privire la unele măsuri de reglementare a problemelor legate de realizarea „Mecanismului din anul 2006” referitor la utilizarea terenurilor agricole, amplasate în raionul Dubăsari, după traseul Tiraspol-Camenca”, din 25 noiembrie 2017.
De menționat că până la 31 august a fost prelungit și termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deșeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”. Este sau nu o corelație economică sau o simplă coincidență dinte aceste două prelungiri cu termen egale, rămâne la discreția cititorului să decidă.
BPR recunoaște: ”Constatăm, din păcate, că problema accesului fermierilor la terenurile agricole aflate în posesia, proprietatea și folosința acestora rămâne una de actualitate și pentru perioada următoare în contextul în care solicitarea Chișinăului de a anula orice termene și restricții nejustificate nu a fost soluționată în modul cuvenit. Astfel, problema terenurilor agricole din raionul Dubăsari rămâne în vizorul Vicepremierului și a Biroului politici de reintegrare și se va continua prin toate eforturile posibile, cu utilizarea tuturor canalelor de interacțiune disponibile și a pârghiilor de intervenție existente pentru a obține o soluționare pozitivă, durabilă și finală a acesteia, cu renunțarea din partea Tiraspolului la acțiuni unilaterale și la condiționări inacceptabile.”
Peste șoseaua Camenca-Tiraspol sunt situate cca 9.544 de hectare de pământ – cote valorice ale locuitorilor din localitățile Molovata Nouă, Cocieri, Coșniţa, Doroţcaia și Pîrîta, raionul Dubăsari. Din acestea, 6.500 de hectare au destinaţie agricolă și aparțin unui număr de peste 5.000 de proprietari.
Pentru mulți dintre proprietari ele reprezintă unica sursă de venit. Sergiu Guvir, șeful secției agricultură și cadastru Dubăsari, spune că săptămâna trecută, împreună cu reprezentanții or. Dubăsari, a făcut o evaluare a roadei celor 1425 hectare de grâu și 330 ha de rapiță, amplasate după traseu. Roada variază de la 2 la 4 tone la hectar și plugarii vor reuși să o ducă în hambare. Rămâne incertă însă desfășurarea lucrărilor de pregătire a terenurilor pentru roada 2023.
Oamenii au obosit deja să activeze în condiții nesigure. Sunt mai bine de 25 ani de incertitudine, sunt agricultori care nu au mai ajuns să vadă accesul liber la terenurile ce le aveau în proprietate.
– Stau de atâția ani cu mâna la gâtul nostru și nu știi când îți strâng beregata, – a zis un antreprenor, – dar trebuie să lucrăm pământul și sperăm că va veni și ziua când restricțiile vor dispărea și ”slobozenia” nu va mai fi doar de câteva luni pe an.
Amenințarea Tiraspolului de a bloca accesul la terenurile sătenilor din raionul Dubăsari este folosită de fiecare dată atunci când acesta dorește să obțină ceva în schimb. Prima dată, reprezentanții regimului ilegal
au interzis accesul liber spre terenuri în 2004- 2006, iar a doua oară în 2014-2018. Refuzul Tiraspolului de a permite proprietarilor și societăților agricole să își lucreze terenurile a provocat mari pierderi, în special, antreprenorilor agrari. De fiecare dată problema a fost soluționată provizoriu, prin stabilirea unui mecanism care prevedea emiterea unor certificate de către administrația de facto din Dubăsari în baza cărora agricultorilor dubăsăreni li se permitea să lucreze terenurile, iar la recoltare apăreau alte condiții. CEDO le-a dat câștig de cauză proprietarilor asistați de PROMO-LEX, dar nu e decât o victorie morală, deși și asta contează.
Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să achite proprietarilor de pământ în perioada 2014 și 2018 compensații parțiale și plăți de suport în valoare de aproape 52 milioane de lei.
E. Chiriac