Încă 11 ani de închisoare după ce şi-a omorât vecinul

Tragedia s-a întâmplat în seara zilei de 21 aprilie, curent, în s. Cruglic.

Potrivit declaraţiilor făcute de martori, concubina, mama victinei, dar şi fratele inculpatului, tragedia s-ar fi produs din cauza unui conflict ce s-a iscat între cei doi la un pahar de vin. Investigaţiile arată că agresorul, Andrei N., în vârstă de 33 de ani turmentat de-a binelea, i-a aplicat „amicului” său, Marcel S., mai multe lovituri cu un cuţit în regiunea cutiei toracice, cauzându-i acestuia vânătăi corporale grave sub formă de plagă tăiată-înţepată, penetrantă a hemitoracelui stâng cu lezarea tegumentelor, ţesuturilor moi, pericardului, inimii… toate acestea provocând în scurt timp decesul victimei.
După ce şi-a dat seama de crima comisă, a mers la casa unui vecin de unde a chemat ambulanţa şi şi-a denunţat isprava, sunând la Inspectoratul raional de poliţie. Circumstanţele relevante din probele acumulate între timp determină respingerea ca neîntemeiată a versiunii inculpatului şi a apărătorului despre aprecierea acţiunilor inculpatului ca fiind săvârşită în vederea exercitării poziţiei sale de apărare legitimă împotriva atacului defunctului Marcel S. şi a membrilor familiei acestuia.
Or, potrivit art. 36 din Codul penal este în stare de legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a respinge un atac direct, imediat material şi real, îndreptat împotriva sa de către o altă persoană sau împotriva unui interes public şi care pune în pericol grav persoana sau drepturile celui atacat. Instanţa a apreciat şi mijloacele de apărare puse în aplicare de către inculpat – cuţitul – ca fiind vădit determinante la săvârşirea omorului, or, acesta putea să conştientizeze că lovitura de cuţit în abdomen poate duce la deces.
Astfel, prin hotărârea din 5 decembrie, 2014, a instanţei de judecată a fost recunoscută vinovăţia inculpatului Andrei N. de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art.145, alin 1 din Codul penal, stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de11 ani închisoare cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.
Amintim aici, că prin sentinţa Judecătoriei Criuleni din 13 septembrie, 2002, acelaşi Andrei N. a mai fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru act de viol.
Gh. Motricală

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *