Obiectivul principal al cercetării este de a obține cele mai recente informații la nivel național și regional cu privire la caracteristicile socio-demografice ale copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani, angajarea acestora în activitățile școlare, economice și casnice.
Termenul Munca copiilor reflectă implicarea copiilor în munci interzise și, mai general, în tipuri de muncă care trebuie eliminate ca fiind indezirabile din punct de vedere social și moral (activități periculoase, ocupații periculoase, ore excesive de lucru, servicii casnice periculoase neplătite).
Cadrul conceptual național de măsurare a numărului de copii aflați în situația de „munca copiilor” se bazează pe acte normative naționale și standardele internaționale, inclusiv:
- Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 138/1973 privind vârsta minima de angajare (C138 – Minimum Age Convention, 1973 (No. 138));
- Convenția Organizației Internaționale a Muncii nr. 182/1999 privind interzicerea celor mai grave forme ale muncii copiilor si acțiunea imediata in vederea eliminării lor (C182 – Worst Forms of Child Labour Convention, 1999 (No. 182);
- Rezoluția IV a Conferinței Internaționale a Statisticienilor Muncii (CISM) din 2018 de modificare a Rezoluției Statisticile privind munca copilului, adoptată de a CISM-18, 2008 – Rezoluția își propune să stabilească standarde pentru colectarea, compilarea și analiză a statisticilor naționale privind munca copiilor. Standardul, de asemenea, contribuie la comparabilitatea internațională a statisticilor privind munca copilului prin minimizarea diferențelor metodologice între țări;
- Convenția cu privire la Drepturile Copilului adoptată la 20 Noiembrie 1989, la care Republica Moldova a aderat în anul 1993.
Cadrul statistic de măsurare a muncii copiilor este structurat în jurul a două elemente principale, și anume:
(i) vârsta copilului și
(ii) activitățile de muncă ale copilului, inclusiv natura și condițiile în care acestea sunt îndeplinite, precum și durata angajării de către copil în astfel de activități.
Populația țintă, conform Rezoluției IV (CISM-20), pentru măsurarea muncii copiilor cuprinde toți copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 17 ani inclusiv.
Cercetarea va fi realizată pe un eșantion de gospodării casnice reprezentativ la nivel național și regional (cu excepția localităților situate în partea stângă a râului Nistru și municipiului Bender), obținut din eșantionul de gospodării cu copii în intervalul de vârstă selectat. Lista localităților incluse în cercetare poate fi accesată aici.
Metoda de colectare a datelor este interviul față în față, asistat de dispozitiv electronic de tip tabletă (metoda CAPI). Interviurile se realizează în prezența și cu consimțământul părinților sau a persoanei adulte, responsabile de copil (custode, autoritatea tutelară, tutelă, curatelă, avocat), cu semnarea acordului pentru efectuarea interviului, după cum urmează:
- pentru copii de 5-11 ani inclusiv la întrebările din chestionar răspund părinții (în prezența copiilor) sau o altă persoană adultă din gospodărie;
- copiii de 12-17 ani pot răspunde singuri la întrebări.
Rezultatele cercetării, care vor fi diseminate public la sfârșitul anului 2025, sunt destinate mai multor categorii de utilizatori, în special factorilor de decizie pentru analiza și monitorizarea politicilor din domeniu, așa ca Programul național și Planul de acțiuni pentru protecția copilului pe anii 2022-2026. De asemenea, datele colectate vor permite estimarea indicatorului Obiectivelor Dezvoltării Durabile (ODD) 8.7.1 „Procentul și numărul copiilor de 5 – 17 ani, care se află în situația de muncă a copiilor, pe grupe de vârstă și sexe” pentru monitorizarea țintei naționale ODD 8.7 „Eradicarea muncii forțate, traficului de ființe umane și a muncii copiilor”.
Activitățile de pregătire, organizare și implementare în practica națională a cercetării „Activitățile copiilor” vor fi desfășurate cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), conform Planului de Acțiuni BNS-UNICEF pentru anul 2025-2026 și asistența tehnică a Departamentului de Statistică al Organizației Internaționale a Muncii.
BNS a desfășurat pentru prima dată în Republica Moldova, cercetarea „Activitățile copiilor” în 2009.