În Criuleni sunt luptători de forță

 Echipa tinerilor luptători din Criuleni a fost cea mai bună la Campionatul Școlii Raionale Criuleni  de Sport la  lupte libere între sportivii născuți în perioada 2001-2008. Atleții pregătiți de experimentatul profesor-antrenor, Iurie Sclifos, au fost cei mai prezenți pe piedestalul de premiere.

Competițiile  au avut loc în sala de sport a Centrului de Resurse pentru Tineri UNIT, pe data de  5 decembrie, curent. După cum ne-a informat Viorel Grițco, secretarul campionatului, la competiții au evoluat peste 100 luptători din localitățile Izbiște, Bălțata și 3 echipe de luptători din Criuleni.

Competițiile s-au desfășurat pe două covoare de lupte. La început au concurat cei mai tineri atleți de vârsta 2006-2008, apoi s-au inclus și sportivii de vârsta 2004-2005 și 2001-2003.

Arbitrul principal, Iaroslav Țurcan, atenționează arbitrii pe covoarele de luptă – Iurie Sclifos și Valeriu Vițelaru, să fie atenți în procesul de lupte, ca atleții să nu se traumeze. Peste puțin timp arbitrii-secretari de la cele două mese, Anatol Gatmaniuc și Ruslan Dragomir, invită pe saltea primii atleți. Băiețașii de vârsta 7-9 anișori se încaierau în lupte, învârtindu-se și rostogolindu-se pe saltea ca niște cucoșei. Suporterii emoșionați strigau: «Hai, Ionel!». Alții –  «Nu te lăsa, Vasilică!».

DSC_1766

Cei mai puternici obțineau victorii. Alții erau învinși de adversar și cu lacrimi în ochi părăseau salteaua. «Nu e nimic, băiete, altădată o să obții tu victoria!», – îi linișteau antrenorii.

Valentina Budei, mama tânărului luptător de 12 ani, Vasilică Budei, din localitatea Ustia, ne spunea: «Urmărindu-l pe Vasilică, noi avem emoţii și îl susținem. Deja are două victorii. Să vedem cum se va lupta mai departe…».  Până la urmă tânărul Vasilică Budei a urcat pe podiumul de premiere, fiind remarcat cu o Diplomă a Școlii Sportive Raionale Criuleni.

În competițiile de lupte libere (38kg) au concurat și 4 fete. În finală, Vlada Turculeț a învins-o pe Ariana Cioban și a urcat pe prima treaptă a podiumului. Locul III i-a revenit Amandei Dicusar.

Peste câteva ore de competiții arbitrii au făcut bilanțul. La categoria de vârstă a.n. 2006-2008 primii pe podium au urcat Maxim Simon (23 kg),  Nichita Nicu (25 kg), Victor Dragoman (28 kg) și Sergiu Guzun (32 kg), toți din Criuleni. La categoria de vârstă a.n. 2004-2005 cei mai buni au fost Victor Căpățină (28 kg) din Izbiște, Leonid Nicu (32 kg) din Criuleni, Mihai Stănilă (35 kg) din Izbiște, Andrei Calcatinge (42 kg), Andrei Trocin (47 kg), Vlad Moisei (53 kg), Vasile Gudei (59 kg)  toți din Criuleni. La categoria de vârstă a.n. 2001-2003 primii pe podiumul de premiere au urcat Ion Maleru (32 kg) din Izbiște, Constantin Chirilov (35 kg), Valentin Bătrâncea (38 kg), Iulian Rusu-Disculță (42 kg), Igor Tiuleni (47 kg), Aurel Tiuleni (59 kg), Alex Mandrabura (66 kg) și Nichita Simon (73 kg), toți din Criuleni.

Iurie Lazovschi, directorul Școlii Sportive Criuleni, şi Viorel Grițco, directorul adjunct al Școlii Sportiv, au înmânat celor mai buni luptători diplome, iar cei de pe prima treaptă a podiumului de premiere au primit câte un tricou de lupte.

”Din păcate, din lipsa de finanțe în bujetul şcolii, nu am putut să procurăm medalii și cupe pentru decorarea celor mai buni luptători, – a regretat la finele competițiilor Iurie Lazovschi, directorul școlii. – Sperăm că în 2016 situația cu finanțele se va schimba spre bine. În localitățile raionului Criuleni sunt mulți luptători de forță și ei necesită susținuţi, promovaţi, încurajaţi”.

Valeriu TURTA

Foto de autor

În imajini: secvențe de la competițiile de lupte libere

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *