În așteptarea “redeschiderii” pieței

Din septembrie, 2014, piaţa agricolă din Criuleni, administrată de către Constantin Balaban – fiul, nu este autorizată sanitar.

Organul de control – Direcţia Raională pentru Siguranţa Alimentelor, a solicitat judecătoriei să suspendeze printr-un titlu executoriu autorizaţia pieţei date, eliberată de către primăria Criuleni, care era valabilă până la finele anului 2014. În acelaşi context, la finele anului 2014, în presa locală apărea şi un aviz semnat de DRSA Criuleni, prin care populaţia era informată, precum că respectiva (citat) ”piaţă funcţionează ilicit, produsele agroalimentare nu sunt monitorizate, nu se efectuează expertiza sanitar-veterinară şi, respectiv, procurarea produselor alimentare de la piaţă Î.I.”Balaban Mihail” prezintă risc sporit de a provoca diferite maladii şi intoxicaţii în masă”.

P1120077

Timp de jumătate de an unitatea comercială a fost verificată de toate instanţele abilitate cu funcţii de control, de unele – şi de două ori, iar începând cu anul 2015, controalele au fost reluate.

Între timp, la finele anului 2014, administratorul întreprinderii “Î.I. “M. Balaban” din Criuleni, Constantin Balaban expediază o plângere în adresa Directorului Agenţiei Naţionale de Securitate a Alimentelor, Ion Sula (actualmente – ministru al agriculturii), în care se plânge pe acţiunile Direcţiei Raionale pentru Siguranţa Alimentelor Criuleni, funcţionarii căreia la 26 august 2014 au întocmit un act de constatare a neajunsurilor şi o prescripţie prin care cer înlăturarea acestora în decurs de 5 zile. Petiţionarul C. Balaban susţine că până la următorul control, din 30 august 2014, punctele din prescripţie, soluţionarea cărora cerea timp scurt, au fost înlăturate. În decurs de o lună de la primul control unitatea “Balaban Mihail” a angajat şi un medic veterinar, însă, autorizaţia nu a fost eliberată. Petiţionarul precizează, că în piaţa mixtă pe care o administrează îşi desfăşoară activitatea 22 deţinători de patente de întreprinzător, dintre care 17 comercializează mărfuri industriale, 5 – produse agricole, ceilalţi sunt producători de la sate.

Ca răspuns la plângere, şeful Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor dispune verificarea faptelor indicate prin inspectarea la faţa locului a unităţii ÎI “Balaban Mihail”, la 22 ianuarie 2015. Care au fost rezultatele acestui control, însă, nu am putut afla nici de la Constantin Balaban, nici de la funcţionarii DRSA Criuleni, iar la interpelarea noastră oficială, Agenţia Naţională de Siguranţă a Alimentelor nu a răspuns, în termenii stabiliţi de legislaţie.

În temeiul sesizării Inspectoratului Fiscal de Stat pe raionul Criuleni, şi Agenţia pentru Protecţia Consumatorilor a controlat piaţa. Mihail Pocnea, şeful agenţiei, la cererea redacţiei, a răspuns că în temeiul art. 275 alin. 2 al CC al RM, conducătorul pieţei a fost sancţionat, în urma controlului de către inspectorii agenţiei, “pentru faptul că a admis comercializarea în piaţă a mărfurilor nealimentare şi alimentare de către persoanele fizice şi juridice, care nu sunt înregistrate conform legii ca subiecţi ai activităţii de întreprinzător”.

Ion Timuş, şef al serviciului siguranţa produselor alimentare în cadrul Direcţiei RSA Criuleni, ne-a spus recent că în această piaţă se fac îmbunătăţiri ale condiţiilor de activitate a vânzătorilor, fapt ce va permite eliberarea autorizaţiei sanitare. Astfel, la data de 23 ianuarie 2015 s-a constatat, printr-un act semnat şi de administratorul pieţii, că o parte din cerinţele DRSA către piaţă au fost îndeplinite, şi anume: a fost amenajat ungheraşul sanitar unde se pot spăla pe mâini comercianţii, a fost amenajat spaţiul pentru păstrarea detergenţilor, a fost semnat un contract de angajare pentru un medic veterinar, a fost procurat echipament pentru vânzători (şorţuri), au fost marcate spaţiile pentru vânzarea produselor şi a fost instalat cântarul de control. Aceste acţiuni au necesitat durată scurtă de realizare. Din lista acţiunilor care încă nu au fost realizate, pentru ca piaţa să fie autoruzată sanitar, fac parte amenajarea pavilioanelor pentru comerţul cu produsele de origine vegetală (rezervate 45 de zile pentru îndeplinirea lucrărilor), pavarea teritoriului pieţii (termen – 6 luni), acoperirea meselor destinate comerţului cu suprafeţe uşor lavabile. Până atunci, spune Ion Timuş, cumpărătorii nu au garanţii precum că vor cumpăra marfă testată în laborator. Pentru a evita neplăcerile, precizează fucnţionarul, cumpărătorul trebuie să ceară garanţii de la vânzător sau să nu cumpere.

Anatol Zolotco, funcţionarul din primărie, în competenţele căruia intră reglementarea relaţiilor primăriei cu agenţii economici, ne-a informat că în anul 2015 primăria Criuleni a eliberat autorizaţie de amplasare unităţii comerciale pentru comercializarea mărfurilor de uz casnic şi industriale. Comerţul cu produse agricole şi alimentare nu este autorizat de către primărie, respectivP1120081, nici deţinătorii de patente care vând această categorie de produse nu sunt legitimaţi să o facă în acest loc.

„Ne-a prevenit dl Balaban că nu avem dreptul să vindem în piaţă, pentru că nu este autorizată sanitar. Eu  continui să lucrez, pentru că am familie şi trebuie să ne întreţinem. Am achitat deja două amenzi puse de către IFS Criuleni pentru că nu vindem cu patentă şi nu avem autorizare, dar nu avem de ales. Ori murim de foame, ori plecăm din ţară”, – ne-a spus una dintre femeile care vinde fructe şi legume în piaţă.

Constantin Constantin Balaban, administratorul ÎI „Balaban Mihail”, a spus că din lista de condiţii cerute de DRSA i-a rămas să instaleze acoperişul peste spaţiul deja pavat, destinat comercianţilor, şi tarabele. Spaţiul din şosea până la poartă va fi transformat în parcare pentru autoturismele cumpărătorilor, iar vânzătorii care vând în acest loc vor fi invitaţi la tarabe sau în perimetrul pieţii.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *