Împlinirea unui dublu vis

Pare severă și rezervată când trece pe stradă, dar de cum îi întâlnești privirea descoperi licărul jucăuș din ochii ei și un zâmbet dezarmant, ce-i scot la iveală bonomia cu care este hărăzită.  Receptivă, perseverentă și harnică este Tudorița Pistrui din Criuleni. E fata care nu se teme să lucreze în cer și chiar are permis pentru aceasta. Inițial se conformase tradiționalului și a îmbrățisat o profesie mai femenină – cea de tehnolog în industria alimentară. Avea succese, dar dorința de a explora lumea nu se încadra în spațiul unei bucătării, chiar și aparținând unei structuri selecte. A învățat limbile germană, engleza, de rusă nu mai pomenim, că în RM nici nu se consideră limbă straină, iar locuind în preajma unui aeroport din Germania și-a zis că a venit ora să-și urmeze visul. Astfel, Tudorița crescută în localitatea unde nici tren şi nici transport orăşenesc public nu este, a început escala spre cer. N-a fost ușor.

tudorita

- Am participat la interviurile companiilor Fly Emirates, Qatar și Wizz Air. M-am pregătit riguros pentru fiecare în parte. Descriindu-le la general, le-aș compara cu jocul “Ruleta Rusească”, pentru că include mai multe etape, și dacă ai trecut de una, nu ai garanție că treci și de a doua. În cazul meu, interviurile m-au ajutat să înțeleg unde greșesc, să învăț câte o lecție din asta și la următorul să fiu pregătită și mai bine- își amintește Tudoriţa. – La concursul Wizz Air am fost 35 de candidați, după prima probă am rămas doar 10, iar după role-play doar 4, a urmat exercițiul în grup şi nimeni nu a fost eliminat. Ultima etapă a fost interviul final. Cea mai dificilă mi s-a părut proba de prezentare pentru că într-un minut trebuie să convingi recrutoarea că meriți să mergi în etapa următoare pentru a obține jobul.

Selectarea este riguroasă, dar și Tudorița ambițioasă și a fost acceptată, ca ulterior să se numere printre cele mai bune cursante,demne să poarte uniforma Wizz Air.

-Mulți actuali elevi trăiesc cu gândul:”de as termina mai repede școala aceasta…să nu mai trebuiasca sa fac teme”, iar tu înveți continuu benevol și nesilită de nimeni.

- Viața mereu ne oferă lecții. Eu am mers la cursuri pregătitoare pentru a înțelege dacă doresc cu adevarat acest job sau este o atracție de moment. Mentorul nostru era o fostă stewardesă cu experiență în domeniu de 30 de ani. Rucsandra Magdalena Mihai  ne-a ajutat să descoperim cele mai mici detalii ale profesiei spre care tindeam și ne-a convins de importanța spiritului de echipă. Mi-am făcut prieteni noi cu care am participat împreună la interviuri și acum ținem legătura.

- Îţi amintești primul zbor cu avionul? N-ai avut frică?

- Țin minte și acum primul zbor din anul 2016. Am zburat la Frankfurt cu escală prin Kiev și eram super emoționată cum o să mă descurc. Două zboruri în aceeași zi mi s-a părut o experiență „wow”. Pe parcursul zborului am urmărit însoțitoarele de bord, ca mai apoi să realizez că o zi din viața lor se aseamănă mult cu rutina pe care o aveam noi la dansuri în ziua unui concert: make-up impecabil, coafură elegantă, costum la patru ace, briefing-ul în colectiv, concertul propriu-zis căruia ne dedicam 100% și purtam la noi cel mai important accesoriu, ZÂMBETUL. Atunci n-am avut frică, dar m-am îndrăgostit de această profesie.

tudorita-wizz-air-9-768x1024

 

Realizarea Tudoriței este și împlinirea visului din adolescențâ a mamei Maria, care le povestea copiilor despre aspirațiile ei:

-După școală am fost la Odesa să mă înscriu la cursuri de însoțitoare de bord, dar nu am fost admisă din cauza staturii, că nu aveam 170 cm înălțime. Am fost primită la facultatea de însoțitori de tren, dar fratele mai mare nu m-a lăsat. Le povesteam ulterior copiilor despre visele mele și probabil că astfel le-am transmis dorința de a descoperi lumea.

- Nu vă deranjează că pleacă departe de casă?

-  I-am crescut să zboare, să se dezvolte, nu să stee pe prispa casei. Am încredere în copiii mei, îi aștept cu drag, dar le doresc să traiasca acolo unde își pot asigura un trai decent, realiza capacitățile. Timpurile s-au schimbat.

- Timpurile s-au schimbat, – mi-a răspuns și Tudorița, când am întrebat-o dacă nu regretă că lasă atâțea flăcăi, care și-ar dori o nevastă frumoasă, gospodină ca ea cu ochii în stele.Contractul cu Wizz Air lasă loc și pentru familie, plus că presupune și munca  în ture.

- Criulenenii se pot baza pe experiența și ajutorul tău când vor zbura  cu compania Wizz Air?

- Desigur, dacă vor avea drum din Marea Britanie, căci voi lucra la reprezentanța engleză a companiei.

- Care ar fi sfatul tău pentru tinerii din zona Nistreană, cititorii ziarului Est Curier, în această Săptămână a Tineretului?

- Niciodată nu-i târziu să-ți urmezi visul, să muncești, să studiezi, să riști pentru realizarea lui, chiar dacă ai déjà în spate o facultate și o experiență de viață. Vârsta nu-i un obstacol pentru a o lua de la început.

- Succese!

 

Pentru conformitate,

 Elena Chiriac

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *