Social

Implicarea femeilor ameliorează calitativ condițiile de viață a tuturor membrilor societății

Prin implementarea Rezoluției 1325 (2000) a Consiliului de Securitate al ONU, se urmărește reprezentarea egală, deplină și participarea activă a femeilor la procesele de luare a deciziilor în domeniul consolidării păcii și dezvoltării durabile și incluzive. Vocea și perspectivele femeilor trebuie să constituie un element indispensabil în toate forurile decizionale, iar procesele de pace nu sunt o excepție.

Elena Stepanov

Elena Stepanov, o doamnă cunoscută în stânga Nistrului, președinta asociației ”Medicii pentru ecologie”, membră a grupului de lucru pentru facilitarea tratativelor de pace, consideră că vocea femeilor trebuie să se facă auzită. M-am implicat în acest grup de facilitare a tratativelor pentru că: sunt jurnalistă – pot scrie, sunt medic – pot lecui, încă nu pot face pace, dar vreau să mă învăț. Principalul că acum sunt pensionară, copiii nu-mi plâng, de la lucru nu mă poate alunga nimeni, deci pot să mă ocup și de aceste chestiuni serioase, nu am ce pierde, dar poate pot fi de folos – zice Elena Stepanov. Cât privește doamnele care-și văd rostul doar gătind bucate, împletind ciorăpei și așteptând ”întreținătorul” fardate, chitite și umile, consideră că e alegerea lor:
Nu le pot judeca, fiecare cu problema sa, căci contează calitatea implicării, nu cantitatea numerică a femeilor în funcții de conducere. Dacă nevestele vor abandona bucătăria, locul lor va trebui să-l ocupe bărbații. Cauzele de bază a numărului mic de femei în procesele de pacificare și la conducere sunt stereotipurile și sărăcia.

Claudia Burlacu – Șerșun

Claudia Burlacu – Șerșun, stabilită acum la casa părintească din Slobozia-Dușca, este una dintre pionierele promovării egalității de șanse în raionul Criuleni și Republica Moldova. Ca membră a Clubului Politic al Femeilor 50/50, observă că multe s-au schimbat în viața socială în ultimii ani, că femeile implicate în politică pot reuși să fie și bune gospodine, dar e alegerea lor în stabilirea priorităților. Claudia Șerșun accentuează faptul că Republica Moldova este una din cele zece țări din lume care sunt conduse de o doamnă președinte, ceea ce ar fi deja o dovadă că și femeile au capacități organizatorice, de lider:
Au trecut timpurile când femeile așteptau să li să propună o funcție. Acum trebuie să se promoveze singure, să participe la concursuri, să demonstreze că merită acea funcție și, principalul, să spună ce vor. Cu părere de rău, mizeria din politica ultimilor ani le-a cam descurajat pe femeile deștepte, ambițioase, inteligente să se implice în politică, fie aceasta de nivel local sau național. Această stare de lucruri trebuie redresată, căci femeia, prin esența ei, este cea care aplanează conflictele, găsește calea cea mai pașnică pentru a depăși un impas.

Ion Plămădeală, primarul s. Izbiște, referindu-se la rolul femeilor în viața comunitară, zicea: ”E mai ușor să soluționezi unele probleme cu consilierele. Femeile consiliere sunt mai responsabile, atente, consecvente când e vorba de soluționarea problemelor în localitate, iar bărbații sunt mai suspicioși, caută dedesubturi și pun accent pe interesul personal în primul rând”.

Lidia Brânza este medic, dar și consilieră de ani buni în Consiliul raional Criuleni. Din propria experiență – este la al treilea mandat, poate afirma că atitudinea societății față de rolul femeii în comunitate s-a schimbat spre bine.
Femeia trebuie să se promoveze singură și dacă știe să-și apere punctul de vedere, este respectată, susținută ca să rezolve problemele pe care le vede în sat, în raion și chiar în țară. Dacă nu noi, atunci cine? – zice consiliera Lidia Brînza. – Femeia este generatoarea păcii, ea știe să unească persoanele ca într-o familie, indiferent de opțiunile politice. Cu regret, activitatea actualei componențe a consiliului raional Criuleni e un caz aparte, dar nu are treabă cu egalitatea de șanse.

Conform unor studii sociologice, implicarea femeilor în politică ameliorează calitativ condițiile de viață a tuturor. Femeile promovează valorile tradiționale, acordă mai multă atenție problemelor sociale: șomaj, educație, sănătate, violență în familie, echitate, asistență socială, etc. În pofida tuturor greutăților ele trebuie să fie la putere administrativă și legislativă, în primul rând, pentru a reprezenta interesele alegătoarelor. Conform informațiilor prezentate de Comisia Electorală Centrală, femeile sunt mai active în procesul de votare decât bărbații. Reprezentarea femeilor în spațiile decizionale ajută la asigurarea faptului că nevoile femeilor și fetelor sunt în prim-plan în ceea ce privește răspunsurile la situații de criză, acordurile umanitare și de pace și politicile de orice natură. Plus că femeile, în procesul examinării unor chestiuni, văd problemele și soluțiile prin altă prismă, fapt ce poate influența pozitiv luarea unei decizii colective.
În Consiliul raional Criuleni dintre cei 33 de consilieri, șase sunt femei. Tot șase femei sunt și în Consiliul raional Dubăsari.

E. Chiriac

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Femeia – ambasadoarea securității, echității și dreptății sociale în Zona de Securitate”, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Opiniile, constatările și concluziile menționate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat viziunea IWPR și Guvernului Britanic.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button