CriuleniEst-CurierSănătateSocial

Iată ce probleme au abordat cetăţenii la întâlnirea cu vice-ministrul sănătăţii

Oleg Creciun, vice-ministrul Sănătăţii, a fost la Criuleni, pentru a participa la o şedinţă planificată cu funcţionarii şi angajaţii din diferite domenii, inclusiv autoritățile locale. 

Craciun viceministru
Oleg Craciun

Cei prezenţi la întrunire cu vice-ministrul – angajaţii consiliului, reprezentanţii serviciilor desconcentrate, primari – au abordat probleme, preponderent, din domeniul sănătăţii. O discuţie detaliată a generat problema lipsei laboratoarelor în oficiile medicilor de familie. În special, s-a discutat situaţia de la OMF Ratuş. Vice-ministrul a răspuns că este foarte costisitor şi nu este necesar să se deschidă laboratoare în toate oficiile medicilor de familie, însă este indicat şi real să se organizeze în ele prelevarea de analize, cu deplasarea probelor spre laboratoarele existente şi mai bine dotate. Lidia Golba, şefa centrul de Sănătate Măgdăceşti, la care se referă şi OMF Ratuş, a explicat că pacienţii de acolo, câte 18 pe săptămână, pot da analizele în localitatea lor, iar maşina de la CS Măgdăceşti le prelevă şi le aduce pentru prelucrare la Măgdăceşti. Metoda a fost salutată de vice-ministru. Creciun s-a interesat, dacă va primi raionul Criuleni o ambulanţă de tip „B2”, prin proiectul SMURD 2, pe care să lucreze un echipaj de paramedici, la care Ştefan Manoli, şeful SSE Criuleni, a spus că se mai discută, dar nu este definit, va avea sau nu raionul o astfel de maşină. Primarul de Drăsliceni a abordat problema, asupra căreia insistă și Curtea de Conturi, când vine cu controale: taxa de arendă pentru clădirea folosită de seriviul de ambulanţă, pe care ar trebui, conform legilor actuale, să o perceapă primăria, proprietarul clădirii. Vice-ministrul a informat, că actualmente se discută schimbări în legislaţie, conform cărora instituţiile publice, în special cele din sistemul de sănătate, să nu achite asemenea taxe autorităţilor publice locale. În asemenea situaţie sunt 128 de clădiri din ţară, în care este dislocat serviciul de urgenţă, a precizat Oleg Creciun. Vitalie Onişciuc  a întrebat, dacă se vede vreo perspectivă de reabilitare a blocului fostei maternităţi din Criuleni. A răspuns preşedintele raionului, Veaceslav Burlac, care a anunţat că a purtat tratative cu potențiali investitori din Germania, care ar fi interesaţi să dezvolte în acea clădire un azil regional de bătrâni. Vice-ministrului i-a plăcut ideea, spunând că din 1985, în ţara noastră nu s-a schimbat numărul de asemenea instituţii, ceea ce ar însemna că mulţi bătrâni, care au nevoie de altfel de servicii, se adresează spitalelor, şi astfel, acestea devin suprapline.

Ştie oare Ministerul Sănătăţii, câţi medici pleacă anual din ţară, alegând să lucreze peste hotare, a întrebat Cezar Frumosu, reprezentantul Guvernului în Criuleni. Oleg Creciun a spus, că nu poate ministerul să deţină o asemenea statistică, dar poate calcula, câţi medici se reţin în localităţi, după repartizare. „Chiar dacă am reuşit să creştem salariul medicilor cu 26%, de la 2,5 la 5 mii pentru un începător, nu am reuşit să-l ridicăm la nivelul celui din Germania” – a spus vice-ministrul.

Despre necesitatea de instituţii rezidenţiale pentru bolnavii cu dereglări psihoneurologice a informat Margareta Saviţchi, specialist în Direcţia asistenţă socială, referindu-se la un caz excepţional. Nu întotdeauna reintegrarea în familii este posibilă, a spus specialista, iar unii din ei au comportament deranjant pentru alţi membri ai societăţii. Vice-ministrul a replicat, că e nevoie de soluţii individuale în fiecare caz.

Primara de la Bălţata, Olga Coronciuc, a sugerat, că nu poate un medic de familie, care vine în sat de două ori pe săptămână, să fie chemat la adunări la raion des, şi încă în orele dimineţii. Violeta Panico, şefa CS Criuleni, a răspuns, că medicii de familie sunt chemaţi o dată pe lună la adunări, care încep după ora 13.00. „Comunicaţi între voi!” – a spus vice-ministrul dnei primar, spunând că este o pană de comunicare între instituţii.

Primara de Boşcana, Svetlana Racul, a abordat problema bolnavilor de tuberculoză, care, în opinia dumisale, nu sunt suficient de disciplinaţi în vederea tratamentului, şi despre care spune că sunt un pericol social, unii având adesea şi un comportament amoral. Primara a fost susţinută şi de alte persoane din sală, care au reclamat modul în care sunt supravegheaţi pacienţii de către Centrul Comunitar de susţinere a acestora. Coordonatorul centrului n-a fost prezent să dea replică, iar Violeta Panico a spus, că nici un pacient de acest fel în raionul Criuleni, la moment, n-a abandonat tratamentul şi că bolnavii îşi primesc solda de 35 de lei pe zi pentru produse alimentare. ”Mergem în Europa, nu putem aplica tratamente prin constrângere” – a spus Oleg Creciun. Primara de Boșcana a ținut să afle costul controlului profilactic al angajaților din grădinițe. Răspunsul a fost 99 de lei, și nu 300, cât, susține dna Racul, achită salariații respectivi, de două ori pe an.

Despre salarizarea asistentelor medicale din grădiniţe s-a interesat Vitalie Casian, primarul de Dubăsarii Vechi (se discută trecerea lor în subordinea sistemului sănătăţii şi, respectiv, salarizarea ca atare), iar primarul de la Hârtopul Mare, Anatolie Delimarschi, a amintit, a câta oară, că primarii nu sunt instrumente de cărat cadavre ale cetăţenilor vulnerabili şi singuratici. Preşedintele a asigurat că va veni în scurt timp cu o soluţie la această problemă.

S. Cernov

 

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button