Hrană pentru nemurire

Dat fiind faptul că anul 2014 e anul Dumitru Matcovschi, mi-am invitat discipolii din diferite generații la o activitate deschisă cu genericul “Carte și pâine-pentru ziua de mâine”

6 

Pornind de la versurile poetului “Uniți-vă, oameni, să fim o vrere, o bucurie și o durere” am încercat să unesc sufletele elevilor  pe care i-am ghidat în lumea cărții timp de două decenii, în jurul creației  matcovschiene. Ne-am întâlnit cu toții în incinta Regatului Cărții, biblioteca LT Cruglic, pentru a descoperi personalitatea Omului și Poetului Dumitru Matcovschi, din versurile scrise cu multă dragoste pentru Patrie, neam, limbă. Bibliotecara, Pușca Valentina, ne-a găzduit cu plăcere, prezentându-ne pe parcurs o expoziție de carte deosebită. Elevii au recitat poezii cu tematică diferită, au interpretat cântece pe versurile marelui poet, au audiat câteva piese ale interpreților autohtoni.

În deschidere, le-am vorbit celor prezenți despre locul poetului în literatura și cultura națională, prezentându-le slide-uri din viața scriitorului.. Dumitru Matcovschi, pe drept cuvânt, e numit poet al neamului, pentru că și-a cântat cu multă ardoare valorile naționale..Versurile sale, pline de dragoste adevăr, simplitate și sinceritate merită a fi citite și recitite.

Elevele clasei a 8-a Grecu Diana, Andronic Mihaela, Ciorba Adriana ,Mînza Anghelina au recitat poezii din creația marelui poet despre Patrie, accentuând mesajul:

5

“Să trăiești, Moldovă, și să treci prin soarte

Soarele cum trece soare peste moarte”.

Elevii clasei a IV-a la rândul lor i-au asigurat pe cei prezenți că își iubesc plaiul recitând poezia “Datorie”.

Dragostea pentru părinți reprezintă un subiect aparte în creația marelui Matcovschi. Imaginea mamei, plină de dragoste și înțelepciune, rămâne întotdeauna în sufletul fiecărui din noi. A confirmat acest lucru elevul clasei a IV-a Petreanu Eugen recitând poezia “Bună-i mama, cea mai bună”, iar profesoara de educație muzicală Mînza Silvia a interpretat piesa “Inimă de mamă, inimă de tată”.

Elevii clasei a IV-a Cazacu Radu și Carauș Natalia au înscenat poezia “Frunză de stejar” demonstrând capacități actoricești. Mesajul poeziei i-a pus pe gânduri pe cei prezenți, deoarece despărțirea de mamă e dureroasă, dar inevitabilă.

Picii de la grădinița,viitorii elevi, au venit și ei să demonstreze că au învățat poeziile lui nenea Dumitru. Cu emoții de nedescris a ieșit în fața publicului Cucu Francesca cu poezia “Nani-nani-na”

Elevii clasei a XII-a Ciobanu Andrei, Sajin Elvis și Carauș Ion au ales pentru prezentare versurile despre pâine.

Dar mai întâi de toate pâinea, spicul de aur sunător.

Acel ce știe să rodească și să hrănească un popor.

 

Și cei mari, și cei mici au conștientizat faptul că pâinea și cartea sunt importante pentru că:

Pâine și Carte-hrană pentru ființare

Hrană pentru înălțare.

Pentru mine, pentru tine

Pentru Ieri, Azi și Mâine,

Hrană pentru dăruire.

Hrană pentru nemurire.

La finalul activității m-am adresat elevilor tot cu versurile lui Matcovschi:

Puii mamei, pui

Ce să vă mai spui?

Sănătate lungă

Ca să ne ajungă.

Să vă fie casa tânără,

Și masa-ntotdeauna plină

Scăldată în lumină.

Numai vorbe bune,

Lumea să vă-adune.

Să vă cinstească

Și să vă iubească.

Pe parcursul anilor am altoit discipolilor mei dragostea de carte, ca să meargă mai departe, la activitate i-am servit cu pâine, pentru ca simțindu-i gustul, să se reîntoarcă la baștină, acolo, de unde și-au luat cândva zborul.

Îmi doresc din tot sufletul ca pe viitor, acești pui de oameni, să aibă pe masă Pâinea Credinței, Pâinea Pocăinței, Pâinea Bucuriei, Pâinea Omeniei.

Dumitru Matcovschi nu mai este printre noi. Să sperăm că de sus, de printre îngeri, se bucură și admiră tânăra generație, care-i va citi opera înscrisă cu literă mare în tezaurul național.

Liliana Cociug, învățătoare la clasele primare, Liceul Teoretic Cruglic

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *