Hai la trântă, că-i mai sfântă!

DSC_1469

Cârlanul viu pe umerii lui Eugen BABIN.

O sărbătoare frumoasă a competițiilor la trânta națională a organizat administrația locală a satului Coșernița vinerea trecută, 9 octombrie, curent, de Hramul localități. La competiții au participat toți amatorii de luptă națională, de la cei mici până la maturii din sat. Cei mai buni au fost decorați de Alexei Cibotar, primar de Coșernița, cu diplome şi premii, fiind puşi în joc doi cucoși frumoși și un cârlan.

După cum ne-a informat Alexei Cibotar, el însuși în tinerețe a practicat lupta liberă și lupta națională trânta. La competițiile de diferit nivel el a câștigat câteva trofee, printre care și câțiva berbeci vii. «Când am fost ales primar, am spus că voi organiza de Hramul satului competiții la trânta națională la care să participe toți doritorii din localitate. Băieți voinici în sat avem mulți!», – spune Alexei Cibotar.

… În preajma primăriei de Ziua Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, a fost așternut un covor de lupte unde în după-amiaza zilei s-au adunat o mulțime de locuitori ai Coșerniței. Sergiu Busuioc, președintele Federației Naționale de Trântă, arbitrul competițiilor, îmbrăcat în camașă națională moldovenească și cu o căciulă de cârlan pe cap, înregistrează de la mic la mare toți doritorii de a concura pe covorul de lupte. Dorința de a se întrece la lupte au exprimat și câteva fete.

Primii pe covorul de lupte au apărut 2 puștani: Vadim Soltan de 4 anișori și Ion Samoil  de 5 ani. Cei doi «cucoșei» au început lupta cu genericul «Cel mai gospodar». Unul îl trăgea pe altul spre colțul său a covorului, celălal nu se lăsa bătut cu una cu două. «Hai, Ionuț!»,  «Nu te lăsa, Vadimaș!», strigau emoționaţi cei din jurul covorului de luptă. Din trei încercări, Victoria a obținut-o Ion Samoil. Arbitrul îl decorează cu 5 lei. Iar pentru Vadimaș susținătorii aruncă în căciula de cârlan câte un leu. «Bravo, băieți!», îi încurajează publicul.

Apoi pe covor au pășit Nicu Pântea și Daria Iacub. Și iarăși emoții, iarăș aplauze. Au urmat luptele dintre Dănuț Boinceanu și Dan Tricolici, David Samoil și Denis Matrosu. În finală, David Samoil obține victoria în fața lui Dănuț Boinceanu și este remunerat de către primar cu un cadou special – un bonus la trambulină.

După aceasta au început luptele pentru cele două trofee – doi cucoși frumoși. La competițiile între cei mai mici de vârstă, cucoșul viu cu pene roșcate l-a câștigat Petru Nistrean. Celălalt trofeu, cucoșul cu pene alb, i-a revenit lui Constantin Pântea.

Cineva din spectatori strigă: «Băieți, hai la trântă, că-i mai sfântă!». La finele competițiilor pe covorul de lupte au pășit doi flăcăi – Eugen Babin și Vasile Gladenchii. Eugen Babin a fost mai iscusit în lupta națională trânta și a fost decorat de primarul Alexei Cibotar cu un cârlan frumos pe care învingătorul l-a ridicat pe umerii puternici.

    Valeriu TURTA

Imagini de autor:

Imagine reprezentativă: Lupta finală pentru cârlanul viu Eugen BABIN și Vasile GLADENCHII.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *