Est-CurierSocial

Guvernul anunță noi măsuri de susținere a populației vulnerabile, prin plăți unice

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a difuzat un comunicat, prin care anunță măsuri suplimentare de suport pentru populație în perioada rece a anului, dar și lansarea unui program de Consolidare a capacităților Sistemului Național de Protecție Socială.

Este vorba de un program de asistență în numerar pentru anumite categorii de beneficiari ai serviciilor sociale, care vor primi plăți unice din sursele Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP), Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) și Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), în colaborare cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale și este o continuare a abordării comune în sprijinirea populației vulnerabile din Moldova, program lansat în 2022.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, a prezentat, la 6 decembrie, 2023, noul pachet de măsuri suplimentare de suport pentru populație în perioada rece a anului.

Astfel 67 711 beneficiari din patru categorii vulnerabile vor beneficia de o plată unică în valoare de 3000 sau 5000 de lei, în funcție de categorie, formând un buget total de 226 de milioane de lei pentru aceste măsuri de suport.

Vreau să le mulțumesc partenerilor noștri, care ne susțin necondiționat și ne oferă mereu suportul financiar acolo unde este nevoie cel mai mult și anume la susținerea cetățenilor vulnerabili din Moldova. De asemenea, le sunt extrem de recunoscător colegilor din domeniul protecției sociale din prima linie pentru devotament și dedicație beneficiarilor. Aceștia dau dovadă de altruism și perseverență în cele mai dificile timpuri pentru cetățeni”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Categoriile care vor beneficia de plata unică în numerar sunt:

  • 3000 lei pentru 56 236 de pensionarii născuți până în 1945 și care au pensia mai mică de 3000 lei
  • 5000 de lei pentru 3 019 familii care au la îngrijire și supraveghere copii cu dizabilități severe
  • 5000 de lei pentru 7 195 de familii cu persoane cu dizabilități încadrate în Serviciul social ,,Asistență personală”
  • 5000 lei pentru 1 261 de femei însărcinate sau care alăptează copii între 0 și 13 luni, beneficiare de ajutor social

În paralel, Alexei Buzu, a mai anunțat un pachet de suport pentru „Consolidarea capacităților sistemului național de protecție socială”, care constă într-o plată unică cu caracter excepțional stabilită unor categorii de angajați din domeniul protecției sociale pentru a motiva și susține dedicația și performanța acestora.

Nu numai bunătatea, ci și forța Republicii Moldova se evidențiază în modul în care moldovenii au grijă de cei mai vulnerabili. Ei au grijă de propriii lor concetățeni, iar cu aceeași căldură, și-au deschis inimile și casele pentru refugiații în căutare de adăpost și siguranță”, a concluzionat Francesca Bonelli, Reprezentanta UNHCR în Moldova.

Cu suportul mai multor agenții ONU, 9 751 de angajați ai instituțiilor din domeniul social, vor primi un spor salarial începând cu 2000 de lei pentru personalul auxiliar part-time și de la 5000 de lei pentru personalul specializat și de bază full-time. Printre aceștia vor fi angajații de la:

  • Inspectoratul Social de Stat
  • Inspectoratul de Stat al Muncii
  • Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă
  • Centrul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă
  • Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare
  • Casa Națională de Asigurări Sociale
  • Agenția Națională Asistență Socială
  • 25 de Instituții Publice ale Consiliului Raional
  • Centrele de plasament temporar pentru refugiați
  • Centrele de plasament pentru copii, vârstnici și persoane cu dizabilități
  • Asistenți și lucrători sociali, angajați ai serviciilor sociale
  • Personal specializat și angajați ai:
  • Structurilor Teritoriale de Asistență Socială
  • Direcției Generale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Direcția Generală Asistență Medicală și Socială din mun. Chișinău
  • UTA Găgăuzia
  • Asistenți parentali profesioniști și părinți-educatori

Știm, că sărăcia rămâne o preocupare semnificativă, mai ales în zonele rurale. Ne-am propus să asigurăm la nivel național prestarea serviciului social „Sprijin pentru familiile cu copii”. Peste 34 de mii de copii au fost susținuți începând cu anul 2022, iar alți 2800 de copii vor primi un sprijin bănesc de 4000 de lei în ultimele luni ale anului 2023. Este o asistență esențială pentru familiile cu copii aflați în situații de risc, care va consolida reziliența părinților și îngrijitorilor care se confruntă cu provocări, inclusiv cele care rezultă din vulnerabilitatea energetică”, a declarat Maha Damaj, Reprezentanta de Țară a UNICEF în Moldova.

Adițional, între octombrie 2023 și februarie 2024, WFP și UNFPA vor desfășura instruiri pentru formatori, reprezentanți ai instituțiilor naționale de protecție socială, în timp ce UNICEF va susține Ministerul în consolidarea sistemului de asistență socială, inclusiv a sistemului de protecție a copilului, legate de prioritățile reformei RESTART și capacitatea personalului de a oferi servicii sociale de calitate.

Aceste programe sunt finanțate și implementate de către Agențiile ONU în Moldova: Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Organizației Internaționale pentru Migrație (IOM) și a Programului Alimentar Mondial al Națiunilor Unite (WFP).

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button