Est-CurierPolitic

Guvernul a prelungit starea de urgență. Urmează votul Parlamentului

Guvernul a avizat pozitiv propunerea Comisiei Situații Excepționale a Republicii Moldova de a prelungi starea de urgență cu încă 60 de zile, începând cu data de 8 august 2022. 

La ședința cabinetului de miniștri din 27 iulie, proiectul hotărârii a fost prezentat de către Ana Revenco, ministra Afacerilor Interne. 

”Gestionarea în regim de urgență a fluxului migrațional și adaptarea sau crearea instrumentelor și organismelor care să realizeze acest obiectiv, precum și gestionarea amenințărilor ce vizau securitatea națională și securitatea energetică a Republicii Moldova au fost posibile printr-o serie de derogări, completări și adaptări ale cadrului normativ pe care Comisia pentru Situații Excepționale le-a dispus în cele 30 ședinte desfășurate în perioada 24 februarie – 21 iulie 2022 și doar prin conjugarea eforturilor tuturor celor implicați: societate civilă, voluntari din interiorul sau din afara țării, autorități publice locale, parteneri de dezvoltare sau autorități publice centrale. Efectele războiului din Ucraina au afectat de asemenea infrastructura, conexiunile comerciale și lanțurile logistice, inclusiv de produse alimentare, fiind necesare redimensionarea și reevaluarea soluțiilor și măsurilor care să consolideze procesele de importanță vitală în Republica Moldova, dar și pentru întreaga regiune.
Astfel, măsurile dispuse au vizat securitatea frontierei, ordinea și securitatea publică, gestiunea fluxului de refugiați, plasamentul temporar al acestora, încadrarea copiilor în procesul educațional, asistența medicală acordată refugiaților și incluziunea socială a acestora, asistența financiară și ajutorul umanitar, facilitățile financiare acordate în vederea susținerii refugiaților, dar și asigurarea energetică a țării, precum și procedurile necesare pentru gestionarea crizei în domeniul transportului comercial de mărfuri și minimizarea consecințelor întreruperii lanțurilor de aprovizionare.” – se arată în proiectul hotărârii.

Același document stipulează că în prezent pe teritoriul Republicii Moldova se află peste 75 069 de cetățeni ucraineni, dintre care peste 42 271 sunt copii/minori, iar în perioada 24 februarie – 21 iulie 2022 un număr de aproximativ 888 540 de cetățeni ucraineni au intrat pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul moldoucranean. 

Urmează ca Parlamentul să-și spună cuvântul în vederea prelungirii stării de urgență.

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button