EconomicEst-Curier

Guvernul a decis schimbarea destinației terenului de la Criuleni pentru unitatea de procesare a SOA

Destinația terenului aflat în gestinuea Stațiunii Didactice Experimentale Criuleni, ce aparține  Agenției Proprietate Publică, a fost schimbată prin hotărâre de guvern la 22 martie 2023.

Guvernul a decis că terenul agricol de calitate superioară cu gradul de evaluare a fertilităţii naturale de peste 60, cu suprafața 2,5 ha, poate fi retras din circuitul agricol și trecut în categoria de terenuri destinate industriei, transporturilor, telecomunicaţiilor şi cu alte destinaţii speciale.

După cum scrie în proiectul hotărârii, „proiectul promovează interesul public de a asigura construcția Unității de procesare a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman, destinat să îmbunătățească calitatea factorilor de mediu înconjurător, siguranța și sănătatea populației”.

Se pare că această formulare nu este un argument suficient pentru toți locuitorii or. Criuleni. O parte din ei nu sunt de acord cu eventuala apariție a acestei unități, care este planificată pentru a fi construită la intersecția traseului național „Poltava” cu drumul de ocolire a or. Criuleni, exact peste drum de bazinul destinat irigării terenurilor agricole.

Eugeniu Popic a abordat tema unității de procesare în afara agendei secretarului de la minister.

La întâlnirea care a avut loc la Criuleni, pe data de 23 martie, cu secretarul de stat al Ministerului Mediului, Grigore Stratulat, directorul asociației utilizatorilor de apă pentru irigare „Criulenii de Sus”, Eugeniu Popic, l-a informat pe secretar că a formulat o petiție în adresa Ministerului Mediului, privind construcția și activitatea de mai departe a acestei unități de procesare, dar că nu a primit încă răspuns. Dl Popic spunea: „Vreau să vă atenționez, că amplasarea acestei unități este la doar 60 m de clădirea administrativă a stației de pompare și a bazinului de acumulare pentru apa de irigare” (apa din bazin vine din Nistru). Eugeniu Popic afirmă că zona de protecție pentru asemenea tip de obiecte ar fi de 1 km, iar alături de viitoarea Unitate de procesare a subproduselor de origine animalieră (SOA) este și un traseu național, respectiv, cei care-l traversează, nimeresc automat în această zonă.

De la secretarul de stat, dl Popic vroia să afle, dacă Ministerul Mediului are pârghii să influențeze sau chiar să suspendeze dezvoltarea acestui obiect, în cazul în care se vor depista abateri de la normative în ecologie. Răspunsul a fost că ministerul nu are atribuții de instanță de judecată și este instituția care elaborează politici, dar și că secretarul nu era pregătit să dea un răspuns informat.

Și Valentina Lupan, consilieră raională, cerea explicații de la Grigore Stratulat, spunând că acest obiect va fi amplasat în vecinătatea livezilor, viilor, produsele cărora sunt destinate consumului uman. „Care va fi gradul de poluare a solului, care vor fi consecințele suportate de cetățenii din Criuleni, care va fi modul de exploatare a acestui obiect?” – întreba dna Lupan.

Valentina Lupan (în prim-plan) pune întrebări despre impactul proiectului.

De fapt, proiectul a fost prezentat pe larg la Criuleni, în cadrul unor audieri publice, care au avut loc pe data de 24 noiembrie 2022, și la care au participat puțini criuleneni. Atât primarul orașului, cât și doi consilieri orășenești, și-au expus atunci impresiile de la vizita pe care au efectuat-o la o asemenea unitate de procesare SOA din Cehia și Slovacia, unde s-au convins că nu e nici o problemă cu mirosurile și nu deranjează pe nimeni. Mihail Sclifos a mai menționat, că fabrica din Cehia a fost construită în 1943, și a fost modernizată de câteva ori.  

„Nu și-a pus oare nimeni întrebarea ce s-a făcut cu acei porci sacrificați din cauza pestei porcine la Mașcăuți? Au fost îngropați la 3 metri adâncime. Dar unde se va scurge murdăria după ce vor putrezi? Nu tot în apele pe care le bem?!” – întreba retoric Alexandru Zolotco, șeful SDE Criuleni, întreprindere care va gestiona viitoarea unitate, solicitat de „Est-Curier”. 

Subprodusele de Origine Animalieră (SOA) sunt părțile corpului animalelor confirmate cu boli grave, inclusiv animalele de companie care au pierit (pe care acum oamenii le îngroapă în grădini sau le aruncă pe ascuns la gunoiștile satelor); animalele pierite la grădinile zoologice și deșeurile de la catering (resturile de mâncare rămase după servirea mâncării pasagerilor în avioane); tuburile digestive ale animalelor (intestinele) și produsele animaliere care conțin reziduuri de medicamente; carcasele de animale, pieile, penele, copitele, coarne provenite de la animalele sacrificate la un abator.

În prezent în Republica Moldova nu există infrastructură de colectare și prelucrare a acestor categorii de produse nedestinate consumului uman, în condiții de igienă, stipulate în acordul de asociere la UE (n.r. – asemenea fabrici sunt în România și în Ucraina).

Activitățile de proiectare și edificare a Unității de procesare a subproduselor de origine animală, care nu sunt destinate consumului uman, ar putea fi construită până în 2024, „dar numai în baza unui Acord de Mediu, emis de către Agenția de Mediu în condițiile Legii nr. 86/2014 privind evaluarea impactului asupra mediului”, se mai spune în Hotărârea Guvernului nr. nr.160/2023.

S. Cernov

Foto de autoare.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button