Grigore Vieru, reactualizat de Ziua Limbii Române

Cea de-a 22-a ediţie a concursului declamatorilor, închinat sărbătorii naţionale “Limba noastră cea română”, s-a desfăşurat la Criuleni pe 28 august.

Participanţii, conform unei tradiţii déjà statornicite, provin din diferite sate ale raionului Criuleni şi sunt, potrivit regulamentului, câştigătorii etapelor locale ale concursului, pregătiţi şi mobilizaţi de către bibliotecarii publici. Cei 17 declamatori, elevi în clasele VII-IX, cu doi mai puţini decât şi-au anunţat iniţial participarea, au respectat tematica – poezii din creaţia lui Grigore Vieru sau despre poet. “Concursul din acest an este dedicat adevăratei şi inconfundabilei voci a poetului Renaşterii Naţionale, Grigore Vieru”, – spunea în deschiderea ediţiei moderatoarea Viorica Şapavalov, directoarea bibliotecii, amintind că genericul a rămas acelaşi  – “Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră”.

Note participanţilor au dat membrii juriului – Lidia Frumosu, preşedinta ASTRA “Ioan Sârbu”, Maria Rapcea, bibliotecară, ex-directoare a bibliotecii “T. Isac”, şi subsemnata. Jurizarea s-a făcut după criterii de apreciere, precum cunoaşterea textului, exprimarea corectă, expresivitatea declamării, ţinuta scenică. După ce fiecare participant şi-a prezentat rodul muncii, câştigători ai concursului au devenit Ion Zatic de la Corjova, care a luat locul I şi premiul bănesc în valoare de 200 de lei, pentru interpretarea inspirată a poeziei “Pădure, verde pădudre”, de Grigore Vieru. Aurelia Brânză, de la Jevreni, a luat diploma şi premiul II în valoare de 150 de lei. Aurelia a recitat “Rugă pentru Grig” de Adrian Păunescu, iar maniera în care a făcut-o i-au adus şi premiul ziarului “Est-Curier”. Premiul trei şi 100 de lei au fost atribuite Alinei Matei din Criuleni, care a ales să recite poezia “Tu eşti un geniu”. Trei declamatori s-au ales cu menţiuni şi premii băneşti în valoare de 50 de lei. Aceştia sunt Maria Şerbu de la Criuleni, cu poezia “Mamei”, Iulia Spânu de la Măgdăceşti, cu poezia “Cămăşile”, şi Nadejda Guzun de la Ratuş, care a prezentat poezia “Scrisoare din Basarabia”.

Tradiţional, conDSCN4292cursul declamatorilor, care de mulţi ani se desfăşoară cu genericul “Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stapâna noastră”, este şi evenimentul, unde participă copii cărora le place cântecul. De data aceasta, pauzele musicale au fost suplinite de Sabina Macari, elevă la liceul din Criuleni, care a interpetat cu multă inspiraţie cântece dedicate sărbătorilor naţionale din august, marcate în Republica Moldova. Cuvânt de salut a rosttit Maria Rapcea, cea care până nu demult a condus bilbioteca gazdă şi a pus umărul la valorificarea artei declamatoriceşti printre beneficiarii bibliotecilor publice, şi Lidia Frumosu, care a vorbit despre evenimentele Zilelor Diasporei, care coincid în fiecare an cu Ziua Independenţie şi Ziua Limbii Române.

La organizarea concursului au colaborat Biblioteca Publică Orăşenească “Tamara Isac” din Criuleni, Primăria Criuleni şi Despărţământul ASTRA “Ioan Sârbu”.

S. Cernov

În imagine: laureaţii concursului, ediţia 2015

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *