EcologicEst-Curier

Grigore Stratulat: „Terenul identificat e pentru necesitățile mun. Chișinău. Pentru raioane se caută alt teren”

Ministerul Mediului a anunțat că a fost identificat terenul destinat construcției Centrului de Reciclare și Management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor (RMD) 4.

RMD 4 cuprinde municipiul Chișinău și raioanele Strășeni, Ialoveni, Hîncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi și Orhei.

Este un proiect așteptat de multă vreme și de către locuitorii celor două raioane de pe malul Nistrului, Criuleni și Dubăsari, or, comunitățile locale de mai mulți ani au organizat servicii de salubrizare, de colectare a deșeurilor, inclusiv colectare separată, au pregătit populația, dar stația așa și nu a mai fost construită, iar deșeurile reciclabile, colectate separat, cu mici excepții, tot la gunoiștile comune ajung.

Terenul a fost identificat și Guvernul a votat, pe data de 29 aprilie, transmiterea lui în proprietatea APP din proprietatea publică a mun. Chișinău. Din conținutul notei informative a proiectului, semnată de ministrul Sergiu Lazarencu, este clar că e un teren cu numărul cadastral 01003091180, cu suprafața de 15 ha, aflat între Chișinău, com. Bubuieci și Colonița. Pentru ca Centrul de reciclare și management Ecologic pentru Regiunea de Management a Deșeurilor 4 (RMD) în cadrul proiectului „Deșeuri solide în Moldova” să prindă contur și să funcționeze, acesta trebuie transmis din proprietatea publică mun. Chișinău în proprietatea statului, administrarea Agenției Proprietății Publice, prin Act de transmitere, conform prevederilor HG nr. 901/2015, iar decizia de transmitere aparține Consiliului Municipal Chișinău.

Localizarea terenului pentru stația de transfer MRD 4 pentru necesitățile municipiului Chișinău cu tot cu suburbii (marcat cu verde).

O încercare de a găsi un teren pentru stația de transfer a mai fost întreprinsă doi ani în urmă. Atunci ministerul propunea să fie utilizat un teren din proximitatea orașului Stăuceni. Acel proiect nu a mai ajuns la final, pentru că terenul nu a fost cedat statului pentru acest scop. Într-un schimb public de replici, care a avut loc între conducerea din anul 2022 a Ministerului Mediului și primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban, se menționa că mun. Chișinău este un mare generator de deșeuri menajere, citat din replica  ministerului, „cca 600 tone de deşeuri zilnic, respectiv, cca 200 mii tone anual, aproape toate depozitându-se la poligonul de la Ţînţăreni, ceea ce nu ar fi trebuit să fie în felul ăsta.// Ne dorim ca şi viziunea tuturor autorităților publice locale din Moldova, inclusiv a Primăriei mun. Chişinău, să fie la fel – #ZERODEŞEURI.”, citat încheiat.

„Est Curier” a solicitat funcționarilor de la Ministerul Mediului să spună, cum se vor asigura de riscul tergiversării apariției acestei stații pentru MRD 4, or, acesta a fost unicul teren identificat în acest scop pentru această regiune.

Grigore Stratulat. Foto: mediu.gov.md.

Grigore Stratulat, secretar de stat la Ministerul Mediului, a venit cu unele precizări: „E foarte simplu! Tocmai ieri a fost luată decizia ca acest teren să treacă în proprietatea statului. Dacă trecea și terenul de la Stăuceni în proprietatea statului, era altă discuție. Consiliul municipal Chișinău deja a elaborat decizia cu privire la atribuirea în proprietatea statului a terenului respectiv. Dar încă o precizare. Această stație de transfer va deservi doar mun. Chișinău și suburbiile. Va mai fi un centru pentru celelalte raioane din regiunea 4. Aceste două centre vor coopera între ele, ambele vor face parte din structura din Regiunea de Management a Deșeurilor nr. 4. Terenul pentru cel de-al doilea centru s-a identificat, suntem acum în proces de finalizare a procedurii de atribuire. Îndată ce vom avea hotărârea de Guvern, când va fi aprobat, o să vedeți anunțul”. 

Proiectul pentru care Guvernul a alocat ieri teren, prevede construcția unei stații moderne de tratare mecano-biologică, dotată cu tehnologii de ultimă generație, inclusiv senzori optici și separatoare cu aer, capabilă să recupereze 50–70% din materialele reciclabile și 20–30% din deșeurile biodegradabile. Prin acest proces, volumul total al deșeurilor va fi redus cu până la 50%, iar conținutul biodegradabil va scădea sub 75% din nivelul inițial, în deplină conformitate cu standardele de mediu, cu impact redus asupra mediului.

Bani pentru MRD 4 sunt asigurați de Banca Europeană de Investiții și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, inclusiv cu partea de grant pentru a finanța proiectul „Deșeuri solide în Moldova”, proiect cu un suport pentru investiții de peste 200 de milioane euro, pentru crearea infrastructurii necesare de gestionare a deșeurilor.  Concomitent, acordul de finanțare prevede și cofinanțarea programului de către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), ce presupune și atragerea sprijinului suplimentar din partea Partenerilor de Dezvoltare, în sumă de 25 de milioane de euro, aprobat prin Legea nr. 14/2023.

Conform „Strategiei de gestionare a deșeurilor solide din Republica Moldova 2013-2027”, până în anul 2027, Republica Moldova trebuie să dispună de „un sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere economic și care să asigure dreptul fundamental la un mediu sănătos și sigur, și atingerea principalilor indicatori ai dezvoltării durabile, incluse în cadrul strategic de dezvoltare durabilă a țării”. Strategia prevede divizarea țării în 8 regiuni de management a deșeurilor, dotate fiecare cu infrastructura necesară de depozitare, transfer, tratare și compostare a deșeurilor. 

*****

Pe canalul nostru de Telegram Est-Curier, vă oferim atât imagini relevante, cât și știri de actualitate din raioanele Criuleni-Dubăsari și din întreaga țară. Devino corespondent Est-Curier! În cazul în care ai imagini care ar putea deveni subiecte de știri, te încurajăm să ni le trimiți pe Viber sau Telegram la numărul 069789896.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button