Grigore Policinschi – achitat în primă instanță

Ex-președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost achitat de către Judecătoria Criuleni, pe data de 19 mai, 2020, pe cauza penală intentată în privința sa în temeiul art. 327 al. 2 lit b, art. 328 al. 3 lit. b și d, art. 329 al. 2 lit. b Cod Penal din R. Moldova – abuzul de putere sau abuzul de serviciu, excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu; neglijenţa în serviciu.

P00519-121044

Procesul a durat aproape trei ani, demarând cu mai multe controale a activității sale în calitate de președinte al raionului Dubăsari, dispuse de procurorii anticorupție. Reținerea lui Grigore Policinschi a avut loc la data de 26 seprembrie 2017 și a fost intens mediatizată, în timp ce avionul cu care s-a întors de la odihnă aterizase pe Aeroportul International Chișinău. Ulterior dânsul a fost cercetat în libertate, având interdicția de a părăsi țara.

Procuratura Anticorupție (PA) care a instrumentat cazul, l-au pus sub acuzare pe faptele care ar fi avut loc în perioada 2014-2016, și anume, ar fi delegat mai multe persoane în deplasări de serviciu în lipsa deciziilor Consiliului Raional; că ar fi încheiat un contract ilegal de prestare a serviciilor juridice cu un avocat, că ar fi aprobat ilegal listele subalternilor săi, care au acces la secretul de stat, și altele.
Înainte de pronunțarea sentinței, Grigore Polcinschi a spus că învinuirile aduse în baza celor trei articole din Codul Penal, sunt nefondate și că dumnealui împreună cu avocatul a prezentat materiale, probe, documente pe care le-a deținut în calitate de aurtoritate executivă a CR Dubăsari, precum că nu a încălcat cadrul legal al administrației publice locale, nu și-a depășit obligațiunile de președinte de raion: ”Mă declar nevinovat, pledez nevinovat, solicit să fiu achitat totalmente și învinuirile PA să fie respinse”.

Policinschi a reiterat că sursele financiare utilizate în activitatea sa au fost planificate de Consiliu, bugetate și cheltuielele pentru ele au corespuns regulamentului aprobat de CR Dubăsari, iar sintagma ”cu informare ulterioară” nu înseamnă că CR nu a știut de respectivele deplasări, întreprinse, de altfel, la initiativa consilierilor raionali. Gr. Policinschi consideră perfect legal contractul de asistență juridică, încheiat dintre un avocat și CR Dubăsari, semnat de el ca autoritate, care avea dreptul să o facă, avocatul incasând 39 600 lei pe parcursul a doi ani, menționând că în nici o decizie a sa, CR Dubăsari nici măcar nu pune la dubii careva delapidări.
Instanța a pronunțat doar dispozitivul sentinței pe dosarul, examinarea căruia a început în 2018: ”Policinschi Grigore se achită de sub învinuirea pe cele trei articole, din motiv că fapta inculpatului nu întrunește elementele infracțiunii. Acțiunea civilă înaintată în privința lui Policinschi Grigore, intervenient accesoriu Consiliul Raional Dubăsari, privind încasarea de la Policinschi Grigore în beneficiul Consiliului raionla Criulenni a sumei de 1 mln 119 338 lei, cu titlul de prejudiciu material, se respinge ca neîntemeiată”.

Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, a punctat judecătoarea Bologan Angela. Anunțul judecătoarei a fost întâmpinat cu aplauzele câtorva susținători ai ex-președintelui, prezenți la proces.
Avocatul lui Grigore Policinschi, Dorin Popescu, cu referire la particularitățile acestui dosar, a spus că legalitatea actelor emise de aleșii locali este verificată de Cancelaria de Stat, iar în cazul actelor emise de CR Dubăsari și semnate de Policinschi, nu este nici un act de constatare a ilegalității sau vreo notificare din partea Cancelariei de Stat, respectiv, pretențiile procurorilor ar fi nefondate. Referitor la contractul avocatului, procurorii fac referire la o Hotărâre de Guvern, care se referă la organele APL centrale, care sunt obligate să trimită în judecată un reprezentant angajat. ”La APL asta nu se referă, e dreptul lor, pe cine trimit să le apere interesele în instanță” – afirmă avocatul. – Procuratura a solicitat încasarea unui million, fără a solicita casarea actelor emise în baza cărora s-au decontat acești bani. Hotărârea de azi este una în folosul întregii administrații publice locale, or, am ajuns să ne cerem voie de la procuror, dacă se poate să ne ducem întro deplasare, ceea ce este o aberație. La ziua de azi noua conducere a raionului Dubăsari emite deja dispoziții de deplasare și altele exact în aceeași manieră, cu informarea ulterioară, iar dosare nu se intentează. Selectiv? Noi am solicitat achitarea pentru lipsa faptului infracțiunii, dar dumnealui a fost achitat în lipsa elementelor componente ale infracțiunii. Posibil să contestăm doar în partea aspectului motivării, dar după ce luăm cunoștință cu sentința motivată” – a spus Popescu, pentru ziar.

Întrebat dacă o să înainteze o acțiune civilă împotriva Procuraturii Anticorupție și va cere despăgubiri morale pentru acuzațiile pe care le-a respins, Policinschi a spus: ”Eu cred că da. Prin acțiunea Procuraturii au fost lansate niște elemente de implicare directă în atribuțiile autorităților publice locale. În ultimul timp primesc informații de la unii colegi care îmi confirmă presupunerile, că acel control concomitent al reprezentanților Curții de Conturi și Procuraturii Anticorupție a fost la comandă. Nu am probe ca să fac referire la cineva anume, sunt doar niște presupuneri că s-au implicat persoane politice. Am câștigat azi în favoarea independenței autorităților locale”.
Procuroră pe caz a fost Elena Cazacov, care a lipsit de la proces, în calitate de acuzartor de stat fiind un alt procuror. Cazacov a fost pezentă în instanță cu două ore mai târziu, întrun proces similar, instrumentat pe numele altui ex-funcționar. Solicitată să ne spună, care vor fi acțiunile procurorilor după sentința primei instanțe, Cazacov a spus că ”Vom contesta sentința în ordine de apel”.
Grigore Policinschi s-a aflat la cârma raionului dupăsari timp de 4 mandate consecutive (16 ani).

Articolul integral poate fi citit în varianta print a ziarului “Est-Curier” de vineri, 22 mai, 2020.
S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *