Grădiniţa din Cruglic are bloc alimentar nou

După ce a tot fost construită mai bine de un deceniu, iar la 21 septembrie 2016 dată în exploatare, noua grădiniţă „Făguraş” din Cruglic, Criuleni, continuă să-şi îmbunătăţească condiţiile de activitate. Astfel, începând cu 1 septembrie 2017, cei 104 copii înscrişi la grădiniţă, sunt alimentaţi cu bucate pregătite în blocul alimentar al instituţiei.

O parte din banii pentru utilaje şi reparaţia încăperilor, ne informează primarul Gheorghe Druţî, s-au găsit în bugetul local, o altă parte a fost alocată din  bugetul raional, însă nu suficienţi, astfel că a fost nevoie de implicarea părinţilor copiilor care deja fregventează grădiniţa. După cum ne-a informat primarul, calculele arătau că un bloc alimentar „din talpă” ar fi costat peste jumătate de milion de lei, materiale şi lucrări, inclusiv lucrări de construcţie a unor pereţi despărţitori, betonarea suprafeţelor pentru podea, tencuieli, etc. Pentru că primăria nu dispunea de suma întreagă, consiliul local a decis alocarea surselor pentru materialele de construcţie necesare, iar o parte din lucrările propriu zise le-au realizat părinţii copiilor, voluntar. Deşi primarul spune, că n-a calculat câţi bani a economisit datorită implicării părinţilor, muncă acestora a redus costul proiectului esenţial. Firma angajată deja prin contract de achiziţii, a valorificat 238 de mii de lei, pentru lucrări de finisare şi dotare cu utilaj sanitar. „Banii pentru finisare au fost alocaţi prin decizia consiliului raional. Din sursele proprii, pe lângă materiale, am procurat plita electrică din cantină, nişte uşi. Ne propunem să mai finisăm încăperi pentru a mai putea aduce copii în grădiniţă. O parte din lucrări sunt efectuate deja, la fel, cu sursele din bugetul local”, explică primarul tactica sa de lucru.

Cruglic bloc alimentar

Tamara Verdeş, directoarea grădiniţei, a spus că de la inaugurarea grădiniţei şi până la finisarea blocului alimentar, amenajat la demisoclul clădirii, copiii erau alimentaţi cu bucate pregătite la cantina liceului.  Potrivit directoarei, încă cca 30 de copii din sat sunt gata să ocupe un loc în grădiniţă, dacă ar avea unde, dar deocamdată, încăperile sunt în proces de reparaţie, la fel, la demisolul clădirii.

Aliona Trocin, educatoare în această grădiniţă, aminteşte că până la 1 septembrie, şi cele trei pavilioane din grădiniţă au căpătat un aspect atractiv pentru copii. La decorarea lor cu eroi şi scene din poveşti a muncit Anghelina Mânza, eleva Şcolii de Arte din Cruglic, clasa de pictură, şi elevă în cl. XI la Liceul Teoretic Cruglic, care a făcut schiţele necesare. Şi la decorarea pavilioanelor s-au implicat părinţii, iar vopsea pentru realizarea lucrărilor a donat familia secretarului consiliului sătesc Cruglic, Dumitru şi Tatiana Roşca, din Hârtopul Mare.

S. Cernov

 Fotografie de Aliona Trocin: părinţii inspectează lucrările. 

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *