CriuleniPolitic

Ghenadie Cazacu, Președinte OT PLDM Criuleni: Politica trebuie făcută echilibrat, iar principalul instrument de realizare trebuie să fie comunicarea între politicienii locali

Alegeri locale 2019. Publicitate electorală
Cu o experiență vastă în politica locală, Ghenadie Cazacu a oferit un interviu în care povestește despre eșecurile și succesele echipei sale, despre regretele și speranțele vis-a-vis de aceste alegeri locale, precum și certitudinea că la nivel local administrația trebuie să treacă de la aventurism la profesionalism.
IMG_5238
– Domnule Cazacu, cum au fost cele două mandate de consilier raional, de ce nu trăim mai bine decât am trăit până acum?
Ghenadie Cazacu: Experiența a fost valoroasă, precum și foarte diferită. Am venit în cosnisliu cu un mandat complet și o majoritate clară acum 8 ani, ulterior, printr-un joc al circumstanțelor, am rămas mai puțini, dar de fiecare dată la fel de importanți pentru a menține echilibrul între forțele politice din Consiliul raional. De ce trăim așa cum trăim? Cred că pot fi făcute multe presupuneri, pe de o parte, imaturitatea echipelor politice, pe de altă parte – dependența exagerată față de centru face ca uneori deciziile să fie dominate de interese înguste. Probabil, traversăm un parcurs democratic absolut normal, pe care și alte țări l-au depășit, iar azi se bucură de societăți normale. Asta sper să fie și finalitatea noastră.
– Cum ați defini perioada în care ați avut președinte din partea PLDM?
Ghenadie Cazacu: Nu am să fiu deloc modest, dar probabil a fost una dintre cele mai fructuoase perioade pentru raion, mai ales că am avut nu doar președinte, dar și vicepreședinți, adică am avut maxime pârghii de aministrare. Desigur, au fost și lacune sau momente care au provocat critică, dar cei 4 ani au fost cei mai productivi din câți a avut raionul. Au fost reconstruite și reabilitate grădinițe, școli, oficii medicale și centre de sănătate, a fost dat startul unui lanț de parteneriate cu diferite țări, precum Estonia, Polonia, România și altele. Unicul mare regret este că nu am reușit să încheiem proiecte care acum au rămas suspendate și conducerile care au urmat nu și le-au asumat. Dar parcursul politic al unui partid are urcușuri și coborâșuri, vreau să cred că la nivel raional, cel puțin, vom reveni în forță, pentru a continua lucrurile bune. Acei 4 ani au fost productivi nu doar în raion, ci în țară, pentru că a fost perioada în care PLDM a condus guvernul și au fost atrase proiecte de anvergură, a fost deschisă linia de suport din partea UE și SUA, întreaga societate a trăit un avânt și un entuziasm politic fără precedent. Desigur, felul în care a evoluat partidul, dar și politicul ne-au servit drept lecții despre rezistență, luare de la capăt, filtrare de oameni și altele.
– Echipa actuală a PLDM cum a fost formată, cu cine mergeți în consiliul raional?
Ghenadie Cazacu: Știți, lecțiile pe care le oferă o activitate de acest gen uneori pot fi dure, respectiv din ele înveți cel mai mult, la capitolul echipă cred că am fost obligați de circumstanțe să învățăm cel mai bine. Evident, în ultmii 4 ani am rămas fără o parte din membrii noștri, care forțați sau motivați au plecat la partidele majoritare, dar asta ne-a fost în avantaj, pentru că în așa mod am curățat echipa și ne-am ales cu oameni loiali, cei dedicați, profesioniști și interesați de binele comunitar. Așa am format și echipa, de altfel, am ales oameni competenți, onești, bine determinați și accederea cărora în consiliu raional va fi o șansă pentru politici cumpătate. O să vedeți și lista consilierilor noștri pentru care nu roșim deloc. Cel mai important criteriu pe care am mers a fost valoarea adaugată pe care o poate aduce fiecare prin experiența sa, nu neapărat voturi. Nu am ales oameni populari care să ne aducă locuri în consiliu, mergem cu oameni corecți pe listă, cu oameni profesioniști, iar electoratul va aprecia asta într-un final.
– Cum apreciați această campanie locală, când forțele politice s-au concentrat pe centru-dreapta și concurați mai multe partide pe aceași categorie de electorat?
Ghenadie Cazacu: Desigur, alegerile sunt un proces dificil pe de o parte, cu miza mare, dar cu rezultate mereu surpriză. Știm foarte bine că lucrăm în același bazin electoral mai multe partide, dar spre deosebire de concurenții la care vă referiți noi susținem candidații lor la primar acolo unde sunt foarte buni. Din păcate, în cele mai multe dintre localități echipele propuse de partidele contra-candidate sunt aventu-riste, un fel de echipe de amatori, iar asta ne dă nouă încrederea că am ales oamenii cei mai potriviți pentru astfel de funcții. Or, în viziunea noastră primarii trebuie să fie buni manageri, competenți, deschiși la minte, cel puțin în așa fel am ales noi candidații din partea PLDM. Candidații noștri pentru primării sunt:
1.Cojocaru Liuba – Măgdăcești
Candidat pentru al treilea mandat consecutiv, dna Cojocaru este o confirmare că atunci când primarul e cu dedicație pentru comuna sa, toate sporesc, or ,Măgdăceștiul s-a bucurat de o transformare considerabilă în ultimii 8 ani, iar dna primar este cel mai redutabil lider din comună.
2. Șarban Ion – Onițcani
Cu experiență de consilier local, vine din mediul de business, este interesat de dezvolta-rea complexă a comunei fiind inițiatorul dezvoltării unui parc multifuncțional, oferă soluții inteligente pentru problemele vechi, care an de an nu au fost rezolvate.
3. Natalia Efros-Bujor – Pașcani
Dna Efros-Bujor vine cu o experiență de consilier local și raional, este un exponent al corectitudinii și mereu a avut o poziție fermă în ceea ce privește politica la nivel local. Dânsa candidează pentru funcția de primar având certitudinea că comuna Pașcani are dreptul să se modernizeze.
4. Rotari Igor – Jevreni
Tinerii pot schimba lumea, dnul Rotari confirmă asta, pentru că nu a dat curs tendințelor de plecare peste hotare, dar a dezvoltat proiecte în satul de baștină, este alături de echipa PLDM de la formarea sa și în acest an, la locale, a decis că trebuie să se implice mai mult, pentru ca oamenii din satul său să aibă șansa la o viață mai bună.
5. Tutunaru Ana – Răculești
Dânsa a acumulat experiență și viziune despre cum se face mana-gementul local muncind peste hotarele țării, a revenit motivată să schimbe lucrurile în satul ei.
6. Salgan Ion – Bălăbănești
Cu experiență de consilier local precum și în administrația publică, dl Salgan a dat mereu dovadă de verticalitate fiind unul dintre membrii devotați ai PLDM, care prin consecvență și efort dedicat vrea să contribuie la buna dezolvtare a localității sale.
–  Cum ar trebui să funcționeze administrația locală în viziunea dvs?
Ghenadie Cazacu: În primul rând cred că este nevoie de o independență totală, or, primarii trebuie să acționeze în concordanță cu interesele localității pe care o reprezintă fără să se simtă presați pe criterii politice, sau să primească resurse pe apartenență de partid. Aceasta este o greșală majoră când primarii ajung să cerșească resurse, și doar pentru că nu sunt sub aceași umbrelă politică cu o majoritate din consiliul raional să aibă de pierdut toată comuna. Pe de altă parte, primarii trebuie să se angajeze în procesul de atragere a proiectelor, de dezvoltare a parteneriatelor. Mai mult decât atât, primarii trebuie să înțeleagă că nu doar drumurile și rețelele sunt prioritate, ci și consolidarea oamenilor, transparența proceselor decizionale sunt la fel de importante, uneori chiar și mai așteptate de electorat.
– Ce vă doriți de la aceste alegeri locale?
Ghenadie Cazacu: Evident, ce își doresc toți cei antrenați în campanie: ne dorim câștig maxim acolo unde avem primari și echipe de consiliu, ne dorim o prezență respectabilă în consiliul raional, pentru că am mai zis, noi, ca și echipă, întotodeauna am fost mediatori între forțele politice din raion și am încercat să găsim calea de aur pentru binele comunitar. Din acest motiv încurajez pe toți alegătorii să analizeze complex listele și să se convingă că PLDM are echipe foarte bune, care nu doar își doresc să schimbe lucrurile, dar o pot face!
– Mult succes!
 
Achitat din fondul electoral al PLDM

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button