Economic

Gazprom nu a făcut rezervări pentru transportul gazelor

Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităților lunare pentru luna următoare se desfășoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente, informează Ministerul Energiei.

Gazprom nu a efectuat luni, 20 ianuarie 2025 rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic către regiunea transnistreană pentru luna februarie.

Astfel, la 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

  • La frontiera Turcia-Bulgaria, au fost rezervate aproximativ 3,1 milioane m³/zi dintr-o capacitate disponibilă de 6,1 milioane m³/zi.
  • La frontiera Bulgaria-România, au fost rezervate aproximativ 0,7 milioane m³/zi dintr-o ofertă totală de 9,7 milioane m³/zi.
  • La frontiera România-Ucraina (Isaccea-Orlovca), deși s-au ofertat 11,5 milioane m³/zi, nu au fost făcute rezervări.
  • La frontiera România-Moldova (gazoductul Iași-Chișinău), au fost rezervate 5 milioane m³/zi din cei 6,1 milioane m³/zi scoși la licitație.

Potrivit autorităților din țările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

De menționat că Ministerul Energiei a propus, încă din decembrie 2024, pretinsei administrații din regiunea transnistreană sprijin în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau de pe Bursa Română de Mărfuri din Chișinău. Propunerea a fost făcută în contextul anticipării unei crize umanitare cauzate de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

La 20 ianuarie 2025 rezervele de gaz în regiunea controlată de Tiraspol, după cum informa Serghei Obolonic la ședința comitetului operativ pentru energetică pe lângă pretinsul președinte al rmn ajung pentru încă 11 zile.

Vizita lui Krasnoseliskii la Moscova nu a avut efectul scontat și acesta, după ce a refuzat vehement ajutorul Chișinăului,  cere  deja gaz de pe piața europeană, dar Gazprom nu a pregătit livrările deși contractul cu Republica Moldova expiră în 2026.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button