EconomicPolitic

Gazele ruseşti au început a fi livrate, iar preţul final pentru consumatori încă urmează a fi calculat

Contractul dintre "MoldovaGaz" şi "Gazprom" este semnat pentru o perioadă de cinci ani.

Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a ţinut azi o conferinţă de presă, în care a dat detalii despre negocierile purtate cu compania „Gazprom” în vederea obţinerii unui nou contract de livrare a gazelor către consumatorii din Republica Moldova. Spînu a spus că delegaţia care a participat la negocieri a urmărit cel puţin trei scopuri: să obţină cel mai bun preţ posibil în actualele condiţii, să nu admită o creştere mare a tarifului la gaze, contractul să fie discutat din perspective comerciale fără a fi admise condiţionalităţi politicie în defavoarea Republicii Moldova.

Andrei Spînu a spus că părţile au semnat, pe lângă contractul de livrare a gazelor dintre „Moldovagaz” şi „Gazprom”, şi un protocol din 8 puncte, care mai stabileşte că părţile au convenit asupra unui audit independent asupra datoriei consumatorilor din partea dreaptă a Nistrului. Altă prevedere – prelungirea relaţiilor contractuale în baza unei formule similare ca şi cea de până acum. În protocolul semnat de către părţi nu se face referire la suma datoriei. Aceasta urmează să fie stabilită de către audit, care trebuie să aibă loc până la finele anului 2022.

Cu referire la preţul gazelor care deja au intrat în Republica Moldova, în volum suficient, din 1 noiembrie, conform noului contract, Spînu a spus că preţul de 450 de dolari pentru o mie de metri cubi se va aplica în noiembrie, ceea ce este mult mai mic decât 1089 de dolari mia de metri cubi, cât este la moment preţul pe piaţa internaţională. Pentru luna decembrie, Republica Moldova se poate aştepta la un preţ sub 400 de dolari, iar prognoza pe piaţă este de 780 de dolari. Preţul mediu al achiziţiilor efectuate în ultima săptămână de către „Energocom” a fost de 994 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Preţul pentru consumatorii finali aplicat din 1 noiembrie va fi cunoscut în cel mult 3 zile, a spus vice-premierul, după ce „Moldovagaz” va perezenta către ANRE toate calculele, iar ANRE va stabili, în următoarele câteva zile, tariful pentru consumatori. Prognozele pe piaţa internaţională, potrivit ministrului, arată o scădere a preţurilor la gaze în următoarele luni, respectiv, şi pentru Republica Moldova ar urma să scadă.

Contractul dintre „MoldovaGaz” şi „Gazprom” este semnat pentru o perioadă de cinci ani.

„Din punctul meu de vedere, am reuşit să rezolvăm o problemă care risca să fie destul de costisitoare pentru consumatori. Au fost negocieri dificile, în care trebuie să recunoaştem, poziţia noastră nu era extrem de avantajoasă, dată fiind dinamica pieţei şi deficitul de volume de gaze în toată Europa. Acum avem mai mult spaţiu să lucrăm temeinic în domeniul dezvoltării sectorului energetic, care să asigure securitatea energetică a ţării, eficientizarea consumului de energie şi diversificarea surselor de energie. Sectorul energetic a fost ignorat prea mult timp de Republica Moldova, iar harta energetică a ţării noastre, cu mici excepţii reuşite, cum ar fi gazoductul Iaşi-Chişinău, arată la fel cum a fost în anul 1991. Cred că în următorii patru ani vom recroi această hartă, în conformitate cu interesul naţional, prin interconectări, dezvoltarea de capacităţi locale, investiţii în resurse de alternativă şi proiecte regionale, inclusiv de stocare de gaze, ca să nu mai pună ţara noastră niciodată într-o situaţia similară”, a spus vice-premierul Spînu.

 

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button