(Galerie foto) O nouă întâlnire cu romanţa, la Criuleni

Duminică, 7 decembrie, 2014, la Criuleni şi-a adunat prietenii Festivalul de romanţă românească  „Petale de trandafir”. Organizatorii – Direcția Cultură și Turism  Criuleni, ASTRA și partenerii – au decis ca ediţia a XV-a a festivalului să aibă loc în sala Şcolii de Arte.

A moderat evenimentul Elena Sclifos, directorul CCT „G. Sîrbu” din Criuleni. Romanţa – sfântă mănăstire a sufletului, spunea Elena Sclifos, înainte să invite în faţa spectatorilor pe debutanta festivalului şi interpreta cu nr. 1 în program, Marcela Sârbu, care a cântat „Păsărică, mută-ţi cuibul”.

DSCN3176

Mulţi dintre cântăreţii, care au cutezat să-şi etaleze vocile într-un gen despre care se spune că nu este accesibil oricui, au mai evoluat în cadrul festivalului de romanţe, la ediţiile precedente.

Mariana Saganovschi de la Corjova, Adrian Panfili din Jevreni, Larisa Breanic, Angela Buraveţ, Irina Nicolai, Elena Sclifos din Criuleni, au cântat din suflet romanţele preferate. Spectatorii au avut plăcerea să asculte „Te aştept pe acelaşi drum”, „Ochiul tău iubit”, „Nistrule, apă bătrână”, „Trece!”, „Când eram copii odată”, toate în acompaniamentul impecabil al maeştrilor de concert, Valentin şi Gheorghe Nicolăescu, vioară şi pian.

Ecaterina Sadovnic de la Râşcova a interpretat romanţa „Rugă către Dumnezeu”, ea semnând şi versurile, şi melodia acestei piese. Viorica Mihailov de la Bălăbăneşti a reuşit să emoţioneze spectatorii până la lacrimi, interpretând romanţa „Ionică”, despre dorul mamei de unicul fiu, rătăcit prin lumea mare, despre zbuciumul unei bătrâne de a-şi revedea odrasla înainte să plece la cele veşnice…  O interpretare absolut inedită a romanţei „Groparul” a prezentat publicului criuleneanca Liuba Grosu. „Eu credeam că romanţa este doar viaţă, dar ascultând-o pe dna Liuba Grosu mi-am dat seama că nu este aşa. Astăzi am auzit o romanţă şi despre moarte şi a fost atât de pasional cântată şi atât de mult ne-a răscolit, că am rămas profund impresionată şi-i mulţumesc dnei Liuba pentru această interpretare”, – spunea Elena Frumosu, membru a juriului, despre evoluarea Liubei Grosu

Festivalul a fost mereu şi concurs, iar juriul, de această dată compus din Va-lentina Bobeico, şefa Direcţiei Cultură şi Tursim Criuleni, Elena Frumosu, deputat în Parlamentul RM, Silvia Goncear, interpretă consacrată de romanţe şi preşedinte al juriului, Lidia Frumosu, preşedintele ASTRA „Ioan Sârbu” din Criuleni, şi Ion Chircu, conducătorul colectivelor artistice de amatori din Paşcani, Criuleni, au clasat interpreţii în felul următor:

Locul I a revenit Marianei Saganovschi din Corjova, locul II – lui Adrian Panfili din Jevreni, locul III – Ecaterina Sadovnic de la Râşcova. Juriul a acordat menţiune Vioricăi Mihailov, iar Silvia Goncear a remarcat sensibilitatea cu care a interpretat romanţa aleasă. Menţiune a luat şi Marcela Sârbu, căreia Silvia Goncear i-a spus că ar fi păcat să lipsească de la ediţiile următoare, îndemnând-o să continue să cânte romanţe.

Interpreţii care au luat primele locuri s-au ales cu premii băneşti şi diplome din partea Direcţiei Cultură Criuleni, dar şi cu invitaţia Silviei Goncear să se prezinte, pe 3 şi 4 ianuarie 2015, la preselecţiile festivalului de romanţe, care se organizează la Chişinău – „Crizantema de argint”.

În recital, în seara romanţelor, au evoluat Jana Gherbovei din Bălăbăneşti, cea care a luat locul I la ediţia precedentă, laureații concursului Iurie Cumpătă şi Elena Sclifos şi, desigur, Silvia Goncear.

Premiul ziarului „Est-Curier” a fost înmânat debutantei Marcela Sârbu din Criuleni, pentru că ne dorim să încurajăm începătorii şi să le sugerăm că doar munca şi pasiunea le pot aduce succesul şi recunoştinţa concetăţenilor.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *