CriuleniPolitic

(Foto) Preşedinţii Republicii Moldova şi al Confederaţiei Elveţiene au vizitat centrul de refugiaţi din or. Criuleni

Marţi, 22 martie, într-o vizită scurtă la Criuleni s-au aflat Preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, şi Preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis. Este prima vizită efectuată de un șef de stat elvețian în țara noastră. Oficialii au discutat despre suferința prin care trece poporul ucrainean, reafirmându-și sprijinul pentru dialog și pace, și solidaritatea față de cei care au fugit de război. Totodată, șefa statului a mulțumit pentru ajutorul umanitar oferit de Elveția în gestionarea fluxului de refugiați și pentru susținerea financiară în valoare de 2 milioane de franci, anunțată astăzi.

În după amiaza zilei, cei doi şefi de stat au vizitat Centrul de plasament temporar pentru refugiaţii din Ucraina, deschis la 1 martie la Şcoala Profesională din or. Criuleni. Preşedinţii au vizitat câteva odăi în care sunt cazaţi cetăţeni ucraineni, au stat de vorbă cu dumnealor. Alături de directorul Centrului, Vasile Iapără, s-a aflat şi ministrul muncii şi protecţiei sociale, Marcel Spatari, care a anunţat că echipa ministerului va anunţa mâine un mecanism de susţinere financiară a familiilor care găzduiesc refugiaţi în afara centrelor de cazare.
Preşedintele r. Criuleni, Pavel Spînu, a ţinut să mulţumească autorităţilor elveţiene pentru suport şi să exprime gratitudine faţă de Asociaţia Pentru Susţinerea Spitalului raional Criuleni din Cantonul Zug, care de mai mut de 12 ani susţine spitalul raional prin donaţii care au contribuit la îmbunătăţirea substanţială a condiţiilor de muncă a angajaţilor şi condiţiilor de tratament a pacienţilor.

Cei doi șefi de stat au discutat, potrivit comunicatului de presă al Preşedinţiei, în cadrul vizitei, și despre cooperarea bilaterală. Președinta Maia Sandu a menționat importanța semnării unui acord de liber schimb dintre Moldova și țările Asociației Europene a Liberului Schimb (EFTA), care ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, în special, în contextul regional existent și al necesității stringente de reorientare a acestora. „În cei 30 de ani de relații diplomatice dintre țările noastre, Elveția a sprijinit numeroase proiecte în domenii ca dezvoltarea locală, sănătatea, educația, turismul rural sau migrația. Avem o bună cooperare la nivel economic”, a concluzionat Președinta Maia Sandu la finalul întrevederii cu Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis.

La despărţire, Maia Sandu i-a mulţumit lui Ignazio Cassis pentru ajutorul acordat Republicii Moldova pentru gestionarea problemelor refugiaţilor din Ucraina, care suportă actualmente consecinţele unui război devastator purtat de trupele Federaţiei Ruse pe teritoriul său.

Citește mai mult

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button