CriuleniCulturalEst-Curier

Formația «Сucoara» și grupul vocal «Șoimanii», decorate în România

Pentru contribuția adusă la dezvoltarea și menținerea relațiilor culturale între comuna Viișoara, județul Cluj, România, și comuna Drăsliceni, raionul Criuleni, Republica Moldova, formația de dansuri populare «Cucoara» și grupul vocal «Șoimanii» au fost decorate cu Diplome de Excelență a administrației primăriei comunei Viișoara.

Petru Chetrușca, directorul Casei de Cultură din Ratuș, a fost solicitat să ne povestească despre vizita artiștilor amatori din Ratuș și Drăsliceni în România.

– Anul acesta se împlinesc déjà 10 ani de când primăriile comunelor Drăsliceni, Criuleni și Viișoara din județul Cluj, România au relații de prietenie și colaborare în domeniul cultural. În luna iulie 2012 la solicitarea ambelor părți a fost semnat acordul de înfrățire între ambele părți – spune Petru Chetrușca. În luna decembrie 2015 la inițiativa primarului comunei Viișoara, Ioan Roman, care a trimis o invitație către colectivele artistice de la Casa de Cultură din Ratuș, am fost invitați în perioada 24-28 decembrie, să mergem în România și să sărbătorim împreună sărbătorile de Crăciun, conform tradițiilor de iarnă. Am pregătit un program artistic deosebit și am purces la drum. 

– Domnule Chetrușca, cum de ați găsit posibilitatea de a vă deplasa în România?

Primul popas l-am făcut în comuna Prundul Bârgăului din județul Bistrița, unde am fost primiți călduros de Doru Crișan, primarul comunei, Ioan Cioncon, vice primarul, cât și de prietenii din localitate cu care ne cunoaștem déjà de 12 ani. Pentru ei în sala de ședințe a Consiliului local, formațiile «Șoimanii» și «Cucoara» au prezentat câteva colinde, urături și cântece autentice, care au impresionat publicul. Am făcut și un schimb de cadouri-suvenire cu artiștii amatori din localitate. 

– Pe prietenii din Viișoara cum  i-ați regăsit?

12109306_1674277876119320_3082561700031345493_n

– La fel de binevoitori. În Viișoara, am fost întâmpinați de administrația locală în frunte cu primarul Ioan Roman și o mulțime de localnici înbrăcați frumos în costume naționale. Pe parcursul celor patru zile, care ne-am aflat la Viișoara, formațiile «Șoimanii» și «Cucoara» au pezentat trei spectacole folclorice în comunele Urca, Viișoara și orășelul Câmpia Turzii. A evoluat și ansamblul folcloric de dansuri românești tradiționale de Crăciun «Urca». În ziua de 27 decembrie, primarul Ioan Roman a organizat o excursie pentru oaspeții din Basarabia la salina din orașul Turda, unde am rămas adânc impresionați de cele văzute la adâncimea de 150 metri:  zonă de agrement – tennis, baschet, diferite jocuri sportive-distractive, precum și plimbarea cu barca pe un lac subteran. Apoi am mers la Sfânta Mânâstire Mihai Vodă, unde «a căzut ca un copaciu», cum frumos glăsuiește cronicarul, Marele Voievod Mihai Viteazul. Monumentul înalt de 1601 cm, în formă de sabie, are trei laturi, simbolizând cele trei principate române unite de Mihai Viteazul în anul 1601. La baza fiecărei laturi se află stemele celor trei principate române, executate din marmură albă. Pe obelisc, în partea din față, se află efigia de bronz cu chipul lui Mihai Viteazul. 

– Ce va mai impresionat de această dată în România?

– Foarte mult ne-a uimit Cabana Stejarilor amenajată de vânători cu capuri și cornițe originale de mistreți, cerbi și căprioare, precum și cu blănițe de urși, vulpi, mistreți și alte animale sălbatice.

Momentul cel mai emoționant, însă, a fost după prezentarea spectacolul de la Urca. Primarul comunei Viișoara Ioan Roman a înmânat grupului vocal «Șoimanii», formației de dansuri «Cucoara», domnilor Ion Chircu și Petru Chetrușca Diplome de Excelență pentru contribuția adusă la dezvoltarea și menținerea relațiilor culturale între comuna Viișoara, județul Cluj, România și comuna Drăsliceni, raionul Criuleni, Republica Moldova.

 – În drum spre casă ați mai făcut o vizită în Moldova de peste Prut.

– Da, ne-am oprit pe câteva ore la Vaslui, unde am fost întâmpinați călduros de directorul Bibliotecii Naționale din Vaslui dl Gelu Voicu Bichineț, precum și de oamenii de afaceri Marcel Turcu, Daniela și Florin Sârbu. Artiștii din Moldova i-au colindat spectaculos, au căntat și au prezentat drama populară «Căprița».

A fost o deplasare prodigioasă și nu ne ajung cuvinte pentru a le  mulțumi fraților noștri români pentru  găzduire și atenție. Pe drept cuvânt, noi ne-am simțit ca acasă.

A dialogat, Valeriu TURTA

În imagini: formația «Șoimanii», imagine www.trm.md

 

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button