Focul a făcut prima victimă în anul 2020

La 18 ianuarie, 2020, a decedat un bărbat din satul Măşcăuţi, în vârstă de 75 de ani, ne informează Secţia Situaţii Excepţionale Criuleni. Este prima victimă a focului în acest an, iar cauza probabilă, potrivit pompierilor care au examinat locul faptei, ar fi nerespectarea regulilor de apărare împotriva incediilor la exploatarea sobelor și a canalelor de evacuare a fumului, mai exact nerespectarea distanței de siguranță între pat și sobă.

detector

Detectorul de fum, care emite un semnal sonor, dacă în încăpere apare fum.

O lună mai devreme, pe 18 decembrie 2019, aceeaşi soartă nefericită a avut-o un bărbat de 50 a ani, din s. Ohrincea, iar în acest caz incendiul s-ar fi produs din cauza imprudenţei în timpul fumatului.

Cazuri tragice se întâmplă periodic, în pofida faptului, că de câţiva ani, pompierii, împreună cu angajaţii altor structuri, merg pe la casele oamenilor în situaţii de risc, le vorbesc despre siguranţa vieţilor lor, despre necesitatea de a fi prudenţi cu sobele, coşurile de fum, plitele, instalaţiile de încălzit de tot felul. Acţiunile de informare fac parte din campania cu denumirea „O casă protejată – o viaţă salvată”. În cadrul acestei campanii, în 359 de gospodării din raionul Criuleni, salvatorii au instalat 454 detectoare de fum.

În raionul Criuleni, pe parcursul anului 2019, au fost înregistrate 42 de incendii, în urma cărora au decedat 3 persoane. În 2018 focul a făcut 7 victime în raion.

De la începutul anului 2020, 18 oameni, printre care doi copii, au decedat în urma celor 152 de incendii, produse pe întreg teritoriul Republicii Moldova. În 2019  în ţară au fost înregistrate 1675 incendii,  în care au fost declarate decedate 125 de persoane, inclusiv 5 copii.

În această ordine de idei, salvatorii şi pompierii atenţionează populaţia asupra celor mai des întâlnite abateri de la normele de apărare împotridva indendiilor, admise de către cetăţeni:  mobilier amplasat lângă sursele de căldură (sobe); sobe cu fisuri sau acoperite cu tapete; ușițele de revizie defecte; fumatul în locuințe; conductori electrici dezgoliți, prize, prelungitoare și întrerupătoare defecte; copii lăsați fără supraveghere în timp ce arde focul.

Stimați cetățeni, cazurile de deces survenite în urma intoxicării ca urmare a producerii incendiilor pot fi preîntâmpinate prin instalarea detectoarelor de fum în locuințe (dormitor). Detectoarele pot fi procurate de la magazinele care comercializează materiale de construcție. Detectoarele de fum lucrează autonom, pe baterii, şi emit sunete stridente în cazul în care în încăperea unde sunt apare fum.

Cei care observă producerea unor situaţii excepţionale, incendii, sunt rugaţi să apeleze prompt numărul unic de al Serviciului de urgenţă,  112.

Gabriel ȘEREMET, şef, Unitatea de Salvatori şi Pompieri a SSE Criuleni, căpitan al serviciului intern   

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *