Flori pentru eroii Independenţei

La 2 martie, numită şi Ziua Memoriei, s-au împlinit 23 de ani de la declanșarea conflictului armat de la Nistru sau războiul pentru independenţa Republicii Moldova, eveniment nefast, care a lăsat o pată neagră în sufletele oamenilor şi mare durere în familiile celor decedaţi.

În comuna Bălăbăneşti evenimentul de comemorare a fost organizat pe data de 1 martie şi a început cu o slujbă de pomenire, oficiată de către preoţii din comună după care cei veniţi la comemorare au mers şi au depus flori la monumentul din centrul satului şi la cimitir, la mormintele celor decedaţi.

IMG_1980

Gheorghe Bratuşceac şi Boris Mihailov şi-au pierdut vieţile pe câmpul de luptă, iar din 1992 până în prezent s-au mai stins din viaţă Ghenadie Vasiliţa, Andrei Bulgari și Igor Pîslaru, veterani ai acelui război.

Nicolae Bratuşceac, preşedintele asociaţiei primare a veteranilor războiului și a participanților la lichidarea catastrofei din Cernobîl şi fratele lui Gheorghe Bratuşceac, şi-a amintit despre zilele de martie 1992 şi le-a mulțumit camarazilor pentru că s-au adunat să le cinstească memoria celor căzuți și pentru tot respectul pe care îl au pentru ei.

Din partea administraţiei publice locale cuvânt a avut primarul Ion Nistrean, care le-a mulţumit combatanţilor şi i-a asigurat că le va susţine în continuare familiile. Primarul a menţionat că veteranii în viaţă şi familiile celor decedaţi după război vor primi câte un ajutor material în valoare de 150 de lei, iar familiile celor căzuţi în timpul razboiului -  câte 400 de lei. Actualmente în comuna Bălăbănești locuiesc 41 de combatanți. Ulterior ostaşii, în semn de mulţumire, au fost invitaţi, conform tradiţiei stabilite de mai mulţi ani, la o masă de pomenire. Colectivele artistice din localitate – “Măleanca” şi “Lăstăreii”, dar şi dansatorii şi copiii care au învăţat să cânte bine la vioară, pian sau acordeon, au reuşit să le descreţească oamenilor frunţile, să le provoace emoţii pozitive şi poate să le rămână în memoria lor mai puţin loc pentru acele momente grele şi de groază, trăite în 1992.

 V. Temciuc

În imagini: comemorarea camarazilor la Bălăbăneşti

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *