CriuleniCulturalEst-Curier

Flăcăii fluierau duios, iar fetele dansau frumos!

Festivalul fluieriştilor «Nistrule cu apă lină», ediţia a VIII-a, organizat de administraţia satului Corjova, cu susţinerea Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimonului Cultural Imaterial (CNCPPCI), precum și a agenților economici din localitate, a adunat o mulţime de artişti talentaţi de diferite vârste din ţară şi de peste Prut.

DSC_2745

Duminica, 24 iulie, la tradiţionalul festival al fluierarilor au sosit artişti valoroşi din raioanele Criuleni, Dubăsari, Soroca, Căuşeni, Pâşcani, Floreşti, Ştefan Vodă, Şoldăneşti, Ungheni, precum și câte un grup de artişti din comunele Bozovici şi Zăvoi, judeţul Caraş-Severin, din comuna Răşinari, judeţul Sibiu, România. Artiştii, care se îndreptau spre Nistru la mărjioară erau întâmpinaţi cu zâmbete pe buze şi aplauze calde de săteni. O bătrânică de vreo 80 de ani îşi făcea cruce: «Doamne-dumnezeule, se întorc vremurile de altă dată și pe la noi în sat…»

Ajunși la bătrânul Nistru, cu apele sale line, artiștii au fost felicitați călduros de către Iurie Andriuţa, preşedintele raionului Criuleni, Gheorghe Ojog, primarul satului Corjova şi Oleg Volontir, directorul artistic al Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimonului Cultural Imaterial al ministerului Culturii al Republicii Moldova. Preşedintele juriului Fesivalului Vasile Iovu, Artist al Poporului,  ajutat de colegii săi, instumentişti cu renume şi consacraţi dirijori de orchestre populare, Petre Neamţu, Maiestru în Artă, Ion Dascăl, Oleg Volontir, director general și respectiv director artistic al CNCPPCI, şi Claudia Şerşun, şefa secţiei Cultură şi Turism Criuleni, au urmărit cu o deosebită atenție evoluarea  artiștilor.

DSC_2731

Primii pe scena împodobită cu covoare originale moldovenești și flori, umbrită de doi plopi tremurători bătrâni, au evoluat ansamblul folcloric «Mărgăritare» și formația tinerilor fluieriști «Lăstărașii» din Corjova, conducător artistic Petru Pănuță. Apoi corjoveanul Traian Minciună, acompaniat de Gheorghe Lipsic (acordeon) și Sergiu Diaconu (cobză), a interpretat o suită de melodii populare la fluier, urmat de  formația de fluierişti «Izvoarele» din Oniţcani, condusă de Andrei Măgurean, ansamblul folcloric «La stâncă» din Dubăsarii Vechi, formația folclorică «Zorile Nistrene» din satul Corjova, raionul Dubăsari, conducător Nelli Lupolov, ansmblul de fluierişti «Nistrenii» din Slobozia-Duşca, conducător Alexandru Ţurcan. Cu o suită de cântece populare a venit şi flueristul Vladimir Zagaievschii, conducător artistic al formaţiei «Fluierarii» de la Şcoala de Arte din oraşul Soroca, care a fost apreciat de spectatori cu strigăte de «Bravo!».

DSC_2733

Apoi în scenă au urcat oaspeţii de peste Prut –  ansamblul de dansuri populare «Călușarii» din comuna Rășinari, județul Sibiu, şi  ansamblul «Almăjeana» din comuna Bozovici, județul Caraş-Severin, care au demonstrat frumusețea dansului românesc .

Spre final formația folclorică «Ștefan Vodă» сu faimosul conducător Tudor Ungureanu, au delectat asistenţa cu un recital muzical deosebit. Melodiile interpretate la cobză, fluier, vioară, cimpoi, contrabas, tobă au fost  aplaudate furtunos de spectatori.

A urmat ceremonia premierii laureaților Festivalului folcloric «Nistrule cu apă lină». Cu diplome și premii băneşti s-au ales ansamblurile folclorice «Lăstărașii», Corjova, «Izvoarele», Onițcani, «Fluierarii», Carahasani, raionul Ștefan-Vodă, «Crăițele», Cobâlea, raionul Șoldănești, «Nistrenii», Slobozia-Dușca. Cu premii speciale au fost răsplătiţi fluieriștii-soliști Traian Minciună, Corjova, Vladimir Zagalevschii și Cristi Vlas din Soroca, Dumitru Nogai din Râșcani și Nicolae Cialâi din Căușeni.

DSC_2889DSC_2612

Următoarea ediție a Festivalului folcloric «Nistrule cu apă lină» va avea loc, probabil, în 2017, când localitatea Corjova va marca 655 ani de la fondare.

Valeriu TURTA

Foto de autor

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button