Festivalul roadei şi al plugarilor

Festivalul raional “Toamna de aur” s-a desfăşurat sâmbătă, 18 octombrie, în piaţa Ştefan cel Mare din Criuleni. Producătorii agricoli invitaţi la iarmaroc să-şi vândă produsele, au ocupat o parte din strada 31 August, care a fost închisă pentru transport pe durata evenimentului.

Tarabe cu fructe şi legume, carne, peşte, flori, conserve, uleiuri, produse de panificaţie – toate au fost solicitate de criuleneni şi oaspeţii oraşului.

Nu au unde exporta, de aceea profită de iarmaroace

P1110828

Lângă o camionetă galbenă – rând la poamă. Veaceslav Arseni din Zăicana a adus struguri de soiul “Moldova”. “Noi am fost pregătiţi să plecăm azi la Chişinău, la târg, dar aseară am fost sunaţi şi invitaţi la iarmarocul din Criuleni. Marfa s-a vândut repede, ne pare rău că nu am adus mai multă” – spunea producătorul, care a comercializat poamă la preţ de 7 lei kg. “Avem şi poamă pentru vin, cine e gata cu butoaiele – i-o aducem când spune!” – propunea antreprenorul cumpărătorilor.

Veaceslav Arseni, făcând bilanţul anului, zicea că cei câţiva proprietari asociaţi au obţinut în acest an o recoltă de cca 8 tone la hectar, dar că ei nu se numără printre cei care exportă produsul, deoarece e mică cantitatea de poamă, deaceea speră că vor vinde consumatorului local. Fiindcă nu are unde păstra strugurii, agricultorii mizează pe vremea bună, că, barem, vor mai întârzia ploile şi îngheţurile, şi atunci vor reuşi să vândă ceea ce au crescut.

O echipă condusă de Vera Monul, antreprenoarea care a sădit la Oniţcani o livadă performantă, foarte entuziasmaţi, propuneau cumpărătorilor mere roşii de soiul Fuji-Kiku. Întrebată cum s-a descurcat în acest an cu exporturile, Vera Monul a spus:

P1110838

“Foarte greu. Practic n-am exportat. Toate merele le-am depozitat la frigider. Primele mere de soiul “Gala” sunt sortate, calibrate, în containere, stau în frigider. Cum este momentul, suntem gata să livrăm. Am dat şi mere la suc, vreo 30 de tone, dar deocamdată nu am primit compensaţia promisă de Guvern. Dar din ce am auzit de la oficiali, care iniţial promiseseră 1,5 lei pentru fiecare kilogram de mere livrat la uzinele de conserve, s-ar putea să fim despăgubiţi cu doar un leu pentru fiecare kilogram de mere livrate. Am cules 220 de tone din 8 ha. Este doar o jumătate din roada scontată, pentru că am fost afectaţi de îngheţuri în primăvară. Astfel, în loc de 50 tone la hectar am recoltat doar 25. Mulţumim şi de atât, dar încă nu am calculate dacă ne recuperăm sau ba cheltuielile. Până atunci, încercăm să vindem pe piaţa moldovenească. Am participat recent la un concurs de achiziţii a merelor pentru necesităţile şcolilor şi armatei. Dacă vom fi selectaţi, avem şansa să livrăm cca 80 de tone” – spune antreprenoarea.

Cu gândul la roadele următoare, agricultorii studiază inovaţiile

Aglomeraţie mare de oameni am întâlnit lângă cortul ACED – proiectul Competitivitatea Agricolă şi Dezvoltarea Întreprinderilor. Criulenenii au dat năvală la materiale publicate şi broşuri cu informaţii utile agricultorilor. Oleg Stiopca, coordonator pe instruire în cadrul proiectului, spunea că ACED este finanţat de Guvernul Statelor Unite în colaborare cu Corporaţia “Provocările Mileniului”. “Lucrăm în domeniul şi cu scopul de sporire a competitivităţii sectorului de produse de valoare înaltă. Am venit la Festivalul “Toamna de Aur”, deoarece în cadrul acestuia se desfăşoară şi Festivalul Agriculturii Performante. Suntem  cu un stand plin cu informaţii, publicaţii ale ACED-ului în diferite domenii, în special cum să creştem produse agricole de valoare adăugată înaltă. Astăzi le vom propune agricultorilor un atelier de lucru, axat pe procedurile de export în Uniunea Europeană, precum şi pe principiile acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană şi impactul acestuia pentru agricultura din RM”, – a mai spus Oleg Stiopca.

P1110844

Ceva mai spre carosabil criulenenii admirau expoziţiile producătorilor de diferite sisteme utile în agricultură: sisteme de monitorizare în sere, sisteme de irigare, tehnica agricolă de ultima generaţie – câteva tractoraşe mici, compacte, înzestrate în schimb cu multe utilaje şi, respectiv, posibilităţi.

Diplome şi colaci – celor mai competitivi şi harnici

A urmat premierea agricultorilor, care au înregistrat rezultate bune în acest an. “Pentru munca de toate zilele şi pentru sprijinul acordat ministerului”, viceministrul agriculturii Gheorghe Gaberi a înmânat diplomele ministerului de ramură lui Gheorghe Jîmbei, directorul gospodăriei agricole “Agromeridian”, s. Boşcana; lui Ion Plămădeală, directorul gospodăriei ‘’Plămădeală Agro’’, s. Zăicana; lui Gheorghe Tiholaz, directorul S.C. “Tihagroservice”, s. Bălăbănești; lui Luis Juvinel, directorul SRL “Porco Bello IM”, s. Cimișeni; lui Alexandru Carţân, directorul “Alvensagro”, s. Măşcăuţi.

Felicitări la adresa agricultorilor au rostit deputata Elena Frumosu, şefa oficiului din Moldova a Naţiunilor Unite pentru Femei UN Women Ulziisuren Jamsran, care s-a aflat în acea zi la Criuleni pentru a inaugura oficial Biroul Comun de Informaţii şi Servicii, care este un proiect al UN Women,  PNUD şi autorităţilor locale, proiect realizat cu suportul Uniunii Europene.

A venit rândul şi aplauzelor pentru cei mai buni producători de vin de casă, concurs devenit tradiţional. Anatol Stăvilă, şeful Direcţiei agricultură, politici economice şi relaţii funciare, a dat citirii numele celor şase premianţi în acest concurs. Astfel, pentru cel mai bun vin alb au fost premiaţi Valeriu Grajdian din Criuleni (locul I), Dionis Istrati din Slobozia Duşca (locul II), Mihail Sclifos, Criuleni (locul III). Pentru cel mai bun vin roşu au fost pemiaţi Aurel Lungu, Dubăsarii Vechi (locul I), Valentin Zamşa din Criuleni (locul II), Alexandru Iarovoi, Criuleni (locul III).

P1110868

Pentru succese remarcabile la recoltarea cereralelor de grupa întâi, colaci şi alte cadouri au primit conducătorii CAP “Roada dumbravei” din Hârtopul Mare, SRL “MAIS” din Bălăbăneşti, SRL “Schitagomex”, Hârtopul Mare.

Cea mai reuşită roadă de floarea-soarelui au recoltat “SRL Tihagroservice” din Bălăbăneși, “CimCazacu” SRL, s. Cimişeni şi SRL “Alvensagro” din Măşcăuţi.

Roada de ştiuleţi a fost remarcabilă în gospodăriile SRL “Agroelios” din Dubăsarii Vechi, SDE “Criuleni”, Slobozia Duşca, STE Paşcani.

Producătorii de legume : SRL “Agromaxer”, s. Oniţcani; Valentina Moscul, s. Boşcana,  GŢ “Istrati Anatolie”, din s. Hârtopul Mare.

Drept cel mai bun producător de struguri a fost apreciată SRL “Nectar Expo”, Hruşova. Cel mai bun producător de fructe: CAP “Spica – Agro”, din s. Oniţcani, SRL “Agro Meridian”, s. Boşcana; SRL “Prometeu-T”.

Cele mai performante întreprinderi din industria prelucrătoare – SRL “Orhideea Nani”, de la Chetrosu, şi  SRL “Porco Bello”, de la Cimişeni.

Titlul de cel mai bun contribuabul a revenit “Morii lui Guzun” din satul Măgdăceşti, Întreprinderii Individuale “Petru Balan”, Criuleni, şi SRL “Fortuna Plus” de la Budeşti.

Pentru aportul personal şi activităţi fructuoase în complexul agroindustrial au fost premiaţi şi micii producători, cum ar fi GŢ “Vitalie Vescu” din Criuleni, GŢ “Ţurcan Iurie”, GŢ “Cătălina Bocan” din s. Cruglic, Vladimir Brumari din s. Ohrincea, şi GŢ “Albinuţa fermecată” din Hârtopul Mare.

P1110849

După ce au încins o horă cât toată piaţa, scena a fost cedată primarilor, care şi-au adus consătenii să-i susţină în concursul “Cântecul primarului”. Deşi nu fiecare primar s-a încumetat să iasă la microfon personal, colectivele artistice le-au apărat onoarea cu cinste.

Pe parcursul zilei s-au desfăşurat concursul primăriilor, care au muncit din zori sau chiar din ajun la instalarea corturilor şi la pregătirea bucatelor tradiţionale, o loterie, dar şi expoziţia numeroşilor meşteri populari din raionul Criuleni. Pe tot parcursul zilei scena a fost dominată de artiştii amatori din toate satele raionului şi din or. Criuleni.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *