Festivalul ortodox «UN TRANDAFIR, O LUMÂNARE PENTRU SFÂNTUL ȘTEFAN CEL MARE» la a X-a ediție în Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari

La 13 iulie 2014, duminică, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Vladimir, Mitropolitul Chișinăului și al întregii Moldove, s-a desfășurat a X-a ediție a festivalului or-todox cu genericul «Un trandafir, o lumânare pentru Sfântul Ștefan cel Mare», organizat de Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari în parteneriat cu Secția Cultură Criuleni, fiind găzduit în com. Hîrtopul Mare, raionul Criuleni. 

După Sfânta Liturghie, în biserica cu hramul «Minunea Sf. Arhanghel Mihail» din localitate, împreună cu numeroșii oaspeți, s-a slujit Acatistul Sf. Ștefan cel Mare, care a fost cântat de toți credincioșii.

festival 2

Cu binecuvântarea Mi- tropolitului Vladimir, în semn de recunoștință pentru activitate sârguincioasă spre binele Bisericii Ortodoxe din Moldova, dl Dumitru Roșca, dna Lidia Covalciuc și Dna Natalia Brîncă, ctitori ai acestui sfânt lăcaș, au fost menționați cu Diplome Arhierești.În cuvântarea sa, părintele Protopop protoiereul mitrofor Teodor Pelin, s-a referit la viața și activitatea marelui Voievod, aniversarea de 510 ani de la trecerea la cele veșnice a acestuia și mesajele atât de actuale ale Sfântului în contextul istoriei contemporane a Republicii Moldova.

În continuare cu toții au mers la Casa de cultură din sat. În curtea acesteea au fost tradițional frumos amenajate expozițiile meșterilor populari din Protopopiat.

După citirea solemnă a unui extras din Tomosul de canonizare a marelui Domnitor, sub sunetul cutremurător al buciumelor, din sală spre scenă se urcă Sf. Ștefan cel Mare, în persoana lui Nicolae Darie, actor al teatrului M. Eminescu din mun. Chișinău, artist emerit al Republicii Moldova, care a fascinat imediat toată sala prin interpretarea renumitului monolog a lui Ștefan-Vodă din «Apus de soare» de Barbu Ștefănescu Delavrancea și poezia lui Vasile Romanciuc «Ruga lui Ștefan cel Mare către neam»…

Peste veacuri ne poruncește Binecredinciosul Voievod: «…Fraților, nu vă-nvrăjbiți, că se bucură străinii și-și arată colții câinii, se visează domni asinii. Fraților nu vă-nvrăjbiți! Fraților, nu vă trădați, că trădarea naște ură, pune lacăte la gură și ne strâmbă la făptură…».

Fe4stival.1

În scenă au evoluat ansablurile folclorice «Șoimanii» și «Floarea dorului» din s. Ratuș, «Șezătoare» din or. Criuleni, «Băștinașii» din Hîrtopul Mic, «Doina codrului» din s. Rîșcova, «Busuioc» din s. Răculești, «Răzășanca» din s. Drăsliceni, «La stâncă» din s. Dubăsarii Vechi ș.a.

Solista Nicoleta Stăvilă ne-a bucurat auzul cu o doină strămoșească, urmată de duetul Stela Nenicu și Ana Gratii, toți din s. Hîrtopul Mare, apoi a evoluat corul de preoți al protopopiatului. De asemenea, au surprins plăcut publicul din sala arhiplină interpreții profesioniști de muzică ușoară Sergiu Catîrău și Georgeta Voinovan.

La final au luat cuvântul prot. mitr. Nicolae Ciobanu, președintele Departamentului Mitropolitan Relații Culturale al Mitropoliei Moldovei, dna Valentina Bobeico, șef Direcția Cultură Criuleni ș.a. Tuturor participanților l-au fost înmânate Diplome de participare și cadouri. Din partea Protopopiatului artiștii au primit icoane cu chipul lui Sf. Ștefan cel Mare și CD-uiri cu cântece patriotice.

La încheiere toată lumea, atât participanții, cât și spectatorii, în picioare, au cântat «Când era să moară Ștefan…»

Pentru toți oaspeții a fost pregătită o agapă frățească, astfel nimeni n-a plecat acasă flămând.

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *