Festivalul cântecului pascal a ajuns și la Răculești

Ediția a XV-a a  festivalului   cântecului și colindului pascal cu genericul «Hristos a înviat!» a fost organizată în parteneriat de Secția Cultură a Consiliului Raional Criuleni, Protopopiatul de Criuleni și Dubăsari și primăria comunei Raculeşti  la 13 aprilie, în incinta gimnaziului «Ioan Racu» din s. Răculești.

4

Meşterii populari din raionul Criuleni

De la început spectatorul a fost cuprins de iureșul acestei sărbători minunate prin intermediul meșterilor populari din raion și republică, care le-au delectat privirile  cu lucrări meșteșugărești brodate şi croşetate, icoane din mărgele şi multe, multe copturi tradiționale, ouă roșii şi încondeiate. Publicul a avut posibilitatea să se închine la  icoana făcătoare de minuni «Pătimitoarea» din Otcenașovca, rej. Vinnița, Ucraina.

Festivalul a fost deschis de catre primarul comunei Raculeşti, Vasile Frunză, reprezentanta Secţiei Cultură și Turism, Elena Sclifos şi şeful Departamentului Cultură a Mitropoliei Moldovei, inițiatorul acestui festival, preotul Nicolae Ciobanu. În scenă, formaţiile folclorice din raion: “Busuioc”,  Răculeşti; “Maleanca”, Bălăbănești, “Nemurelele”, s. Slobozia-Duşca, “Mugurașii”, Cruglic, “Florile Dalbe”, Ișnovăț, “Pandurii”, Jevreni, “Răzeșii”, Măscăuți, “Şezătoarea”, or. Criuleni, și corurile bisericești de copii din satele Măşcăuți şi Izbiște l-au cântat și lăudat pe Domnul Nostru, Isus Hristos. O evoluare spectaculoasă a avut corul Protopopiatului de Criuleni şi Dubăsari, condus de preotul Tudor Vrabie, căruia spectatorii i-au mulțumit prin aplauze furtunoase.

DSC00792

Gazdele festivalului, primarul comunei Vasile Frunza, preotul Nicolae Ciobanu şi ansamblul “Busuioc”

Sala s-a dovedit neîncapătoare, dar acest fapt nu a împiedicat sătenii și oaspeții să savureze din frumosul festivalului. Când sufletul cânta, oboseala picioarelor nu se simte. Participanţii la  festival au primit cadouri de preț și diplome din partea Secției Cultură și Turism, iconițe, mir și tămâie din partea protopopiatului de Criuleni şi Dubăsari, mici prime bănești din partea primăriei comunei Răculești.

Text şi fotografii de Mariana Grigorașenco

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *