Femeile fac afaceri frumoase şi durabile

P1110274

Ina Primov, directorul unei filiale bancare din or. Criuleni

La finele lunii martie,  în premieră la Criuleni, s-a desfăşurat Forumul femeilor antreprenoare din raion cu genericul “Antreprenoriatul feminin – oportunitate de creştere economică a raionului”.

La organizarea acestui eveniment şi-au dat concursul Asociaţia femeilor de Afaceri din Criuleni, Centrul de Resurse pentru Tineri “UNIT” şi ONG “Tineri Talentaţi”.

În deschiderea forumului a vorbit Dionisie Urîtu, vice-preşedintele raionului Criuleni pe probleme economice, care a spus că 121 de întreprnderi în raion sunt gestionate sau aparţin femeilor, acestea activând în toate domeniile posibile: agricultură, industrie uşoară, comerţ, transport, servicii, apicultură, sistemul bancar, turism.

E nevoie de curaj, iar cunoştinţele vin pe parcurs

Forumul a fost moderat de Maria Calinchin, preşedintele Asociaţiei Femeilor de Afaceri (AFA) din Criuleni, care s-a adresat femeilor din sală, prin participarea lor la forum, prin discursurile lor, să spulbere mitul că femeile şefe sunt “tirani în fustă”. Maria Calinchin a afirmat că femeile sunt antreprenorii care ştiu să calculeze ca să nu dea greş, să gestioneze ca să facă profit. Iulia Iabanji, director al Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectroului Întreprinderilor Mici şi MIjlocii din Republica Moldova (ODIMM) a trecut în revistă toate posibilităţile organizaţiei în a instrui şi susţine cu granturi întreprinderile nou create, a elucidat istorii de succes în cadrul Proiectelor PARE 1+1 şi PNAET. Cele peste 50 de femei din sală au fost salutate de Ina Primov, directorul unei filiale bancare din or. Criuleni. Ina Primov a menţionat că peste 60% din doamnele adunate în sală sunt déjà clientele băncii pe care o conduce de mulţi ani,.“Femeile care fac afaceri o fac frumos. În cei 30 de ani de experienţă, nici o întreprindere, care a dat faliment, nu a fost administrată de femei! E nevoie de curaj, de solidaritate feminină, iar cunoştinţele vin pe parcurs” – a afirmat Ina Primov, după care a lansat şi o propunere – de a deschide în Criuleni un incubator de afaceri, cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a RM.

Antreprenoarele, despre probleme şi oportunităţi

P1110276

Invitate la tribună au fost femeile care déjà administrează afaceri în diferite domenii. Dina Rapcea din Criuleni, proprietară a unui salon de frumuseţe, s-a referit la insuficienţa cadrelor calificate în domeniul pe care l-a ales și la concurența neloială. Antreprenoarea spunea că este suficient să angajezi un specialist începător, să-l instruieşti din contul întreprinderii, că după ce deprinde meseria, pleacă şi prestează servicii ilegal, fără a achita vreun impozit statului. Parascovia Munteanu, preşedintele Asociaţiei Culturale “Meşterul Manole”, a vorbit despre nişele şi oportunităţile pe care le oferă ramura turismului şi businessul hotelier, artizanatul. Primarul s. Cruglic, Svetlana Cucu, a vorbit despre rolul asociaţiilor de economii şi împrumut în dezvoltarea afacerilor rurale. Dumneaei a invocat importanţa asociaţiilor de producători în diferite domenii, mai cu seamă în domeniul agricol, unde actualmente sunt antrenate o bună parte din femeile-antreprenoare. Rodica Buzilă, preşedintele Clubului Femeilor “Inpiraţie” din satul Oxentea, raionul Dubăsari, a vorbit despre antreprenoriatul social şi despre afacerea, pe care organizaţia sa o va dezvolta în satul Oxentea.

La forum a participat şi Ann Larrow, voluntară a Corpului Păcii din SUA, care a îndemnat femeile să fie mai active, să stabilească cât mai multe contacte cu alte femei, să studieze, pentru că ele decid să schimbe lumea spre bine, atucni când se implică în anumite proiecte, inclusiv în business.

La final femeile de afaceri au formulat o rezoluţie cu propuneri şi recomandări adresată autorităţilor publice, prin care cer mai multă implicare, iclusiv crearea unui fond de susţinere a antreprenoriatului feminin, crearea condiţiilor pentru atragerea investiţiilor în infrastructura şi sfera socială, promovarea iniţiateivelor de afaceri în rândul tinerilor, şi multe altele.

S. Cernov

Comments

comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *