„Făra tradiţii, adică fără suflet naţional, nici o civilizaţie nu este posibilă”

Iarna este anotimpul cu cele mai frumoase sărbători. În sufletul fiecărui om, aceste sărbători trezesc emoţii deosebite.

Le aşteptăm cu drag, le întâlnim cu căldură în suflet. Copiii aşteaptă iarna ca pe o minune: să vină Moş Crăciun să le aducă daruri, să se deie cu săniuţa, să se împroaşte cu bulgări de zăpadă…

Biblioteca publică Bălăbănești le-a complementat emoţiile cu serbarea  „Obiceiuri şi tradiţii de iarnă”, organizată de către subsemnata în conlucrare cu bibliotecarul gimnaziului, doamna Iulia Broslavschi şi directorul Casei de Cultură, doamna Alina Orbu-Novac.

Изображение 228

Sala bibliotecii devenise neîncăpătoare, căci venise participanți de diferite vârste – de la  preşcolari la gimnazişti,  un public spectator numeros.

A deschis programul serbării subsemnata, cu un cuvânt de felicitare și cu un cântec chemare pentru…vremea colindelor.

E vremea colindelor,

E vremea colindelor,

Veniţi, cântaţi şi vă bucuraţi,

Crăciunul în casă-aşteptaţi.

Cerul de stele e plin,

 Colindătorii vin,

Să fim mai buni, să ne iubim,

Cu Dumnezeu să fim. 

Apoi cuvânt de felicitare i s-a oferit şi doamnei Iulia Broslavschi. Oaspetele nostru de onoare a fost preotul  Gheorghe, care a povestit celor prezenţi despre semnificaţia sărbătorilor religioase de iarnă – de la sfântul Andrei până la Botează.

Copiii au vorbit despre tradiţiile de iarnă pe care le cunosc. Au prezentat uratul, semănatul, sorcova, capra cu multă voioşie şi amuzament, ceea ce a plăcut mult publicului, înviorându-l. Cu colindul specific comunei Bălăbăneşti „Trei crai de la răsărit” au venit în faţa publicului doamnele din ansamblul folcloric „Măleanca” de pe lângă Casa de Cultură.

Domniţele din ansamblul etno-folcloric „Lăstăreii” au prezentat colindul „Deschide uşa, creştine”. Apoi au mai fost cântate şi alte colnde frumoase. La serbarea noastră a venit Sănduţ Perciuleac de la grădiniţa „Prichindel” de la Mălăieştii Noi cu o poezie frumoasă și amuzantă „Cântec” de George Coşbuc.

Doiniţa Doban, elevă la Liceul Teoretic Mălăieşti ne-a transferat imaginar într-o iarnă de poveste a  „acelui rege al poeziei,” care a fost Marele Alecsandri, recitând pastelul „Iarna”. Anghelina Buzeacov, eleva clasei a VI-a, a distrat publicul, prezentând ghicitori.

Apoi a urmat sceneta  „Iată vine Anul Nou” prezentată de Sănduţ Perciuleac şi Gabriel Malai, care la fel a amuzat publicul.Gabriel Malai din Mălăiești, în prezent elev la Liceul Profesional Nr1 din Chişinău, a venit cu cântecul lui Ion Aldea-Teodorovici pe versurile lui Grigore Vieru „Pentru ea” pe care l-a interpretat la chitară.

În cadrul serbării a fost organizată o expoziţie frumoasă de desen pe tema „Iarna. Obiceiuri şi tradiţii”.Participanţii la serbare au mai prezentat parada măştilor. În încheiere toţi participanţii la serbare au primit cadourile binemeritate şi dulciuri de la Moş Crăciun.

Vasiliţa Malai, bibliotecar Biblioteca publică Bălăbăneşti

 

Comments

comments

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *