Est-CurierPolitic

Fără premii unice pe perioada stării de urgenţă pentru funcţionari, aşteptare mai lungă pentru petiţionari

Funcţionarii publici nu vor putea beneficia de premii unice pe perioada stării de urgenţă, a decis Comisia Situaţii Excepţionale a RM, informaţie vociferată de Prim-Ministrul în demisie, Aureliu Ciocoi, în data de 15 aprilie, 2021.

Măsura vine ca una economic justificată, a spus Ciocoi, care este aplicată doar pe perioada stării de urgenţă, prin suspendarea dreptului la premii.

La şedinţa de azi, membrii CSE au discutat şi un document amplu de reglementare a activităţii organelor de justiţie pe perioada stării de urgenţă. Astfel, pe parcursul stării de urgenţă organele abilitate nu au dreptul să execute silit bunuri urmărite, fie acestea de uz personal sau casnic, mobilierului, indispensabil trailui familiei sale. Totodată, nu pot fi sechestrate bunurile copiilor, ordinele, medaliile, produsele alimentare necesare membrilor familiilor, inventarul agricol, inclusiv animalele de muncă, furajele pentru aceste animale, seminţele pentru cultura pământului, dacă debitorul se ocupă cu agricultură în măsura necesară continuării lucrărilor agrare, etc.

„Îndemn colegii care activează în sisteml judiciar să examineze cu atenţie acest set de noi reglementări pentru perioada stăriii de urgenţă în R. Moldova” – a spus prim-ministrul.

În aceeaşi şedinţă, CSE a extins pe o perioadă dublă termenul de răspuns pe care conform legii depsre petiţionare şi legii cu privire la acces la informaţie, cetăţenii primeau răspuns la petiţii şi solicitări. Aşa, dacă în mod normal petiţionarii aşteptau răspuns până la 30 de zile, iar solicitanţii – până la 2 săptămâni, în temeiul modificărilor de azi, termenii se dublează. „După cum cunoaşteţi, funcţionarii publici activează în proporţie de 30 la sută la birou. Prin urmare, insuficienţa funcţionarilor într-o instituţie de stat, care nu se află fizic la birouiri, aceştia având un regim de muncă stabilit din motive epidemiologice, prezintă dificultăţi pentru a răspunde în tremen la solicităţi şi petiţii” – a motivat Ciocoi decizia comisiei.

Preluarea textelor de pe pagina www.estcurier.md pentru formatul online se face în limita a 500 de semne, cu indicarea linkului activ către articolul preluat. Instituțiile de presă, care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica „Est-Curier" și autorul informației. Materialele de presă sunt protejate de Legea privind dreptul de autor și drepturile conexe și de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Est Curier

Ziarul cu care stai de vorbă și în care poți avea încredere

Articole asemănătoare

Back to top button