Portalul Kp.md a publicat recent știrea „Moldova importă tot mai puțin și mai puțin din UE”, titlul căreia transmite o informație falsă, combătută chiar în textul articolului, dar și de datele statistice. Analiștii economici menționează că datele comerțului extern pentru primele două luni ale anului nu sunt concludente, iar comerțul dintre Republica Moldova și UE este în creștere continuă în ultimii ani.
Datele statistice combat titlul Kp.md
Portalul Kp.md a făcut referire la comerțul extern al Republicii Moldova în perioada ianuarie-februarie 2019, citând agenția specializată în știri economice Infomarket. Deși a titrat că Moldova importă tot mai puțin din UE, în textul articolului se menționează că importurile din cele 28 de state membre ale pieței comunitare au crescut cu 0,5%, ajungând la 387,73 de milioane de dolari.
Datele statistice relevă că în primele două luni ale anului din perioada 2017-2019 importurile din UE au crescut.
Contează exportul
Expertul economist la IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță face referire și la datele recente furnizate de Biroul Național de Statistică privind comerțul extern în primele trei luni ale anului. Potrivit acestora, în primul trimestru importurile din UE s-au majorat cu 1,5%, ajungând la 653 de milioane de dolari. „Importurile din UE în primul trimestru au crescut puțin în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Sunt în creștere și exporturile spre UE, chiar dacă în 2019 ritmul de creștere s-a temperat”, menționează Veaceslav Ioniță.
Analistul economic de la Centrul „Expert-Grup”, Vadim Gumene, afirmă că, la analiza datelor privind comerțul extern, cele mai importante informații și cifre sunt cele care se referă la exporturi. Or, în perioada ianuarie-martie 2019, exporturile spre UE au crescut cu 3,6%, iar cele spre CSI au scăzut cu 10 la sută.
Moldova NU a fost invadată de produse din UE
De altfel, datele statistice dezmint și un alt mit al criticilor Acordului de Liber Schimb cu UE, inclusiv din partea președintelui Igor Dodon, precum că odată cu semnarea acestuia „piața Republicii Moldova a fost invadată de produse străine”. În realitate, ponderea importurilor din UE a crescut de la 45% în 2013, înainte de semnarea Acordului de Asociere, la 49,5% în 2018, adică cu 4,5 puncte procentuale. Pe de altă parte, ponderea exporturilor pe piața comunitară a crescut de la 46,8% în 2013 la 68,8% în 2018 – cu 22 de puncte procentuale.
În cifre, importurile din UE au crescut de la 2,5 miliarde de dolari în 2013 la 2,9 miliarde de dolari americani în 2018, adică cu 16%, în timp ce exporturile s-au majorat de la 1,1 miliarde de dolari americani în 2013 la 1,9 miliarde de dolari în 2018 – cu aproape 73%.
Cornel Ciobanu
Stopfals.md
Acest articol a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene în cadrul proiectului „Diminuarea efectelor manipulării şi a informației false prin educarea consumatorilor de produse media din Moldova”. Conținutul acestuia este responsabilitatea exclusivă a Asociației Presei Independente (API) și nu reflectă neapărat opinia Uniunii Europene.
Foto: Colaj